Video Presentation - 20
Video presentation of emergent laparoscopic subtotal pancreatectomy in traumatic pancreatic duct injury.
G Gündoğdu*, G Çipe**, E Eroğlu*, S Uzuner***
*Koc University, School of Medicine, Department of Pediatric Surgery
**Fatih University, School of Medicine, Department of General Surgery
***Bezmialem Vakif University, School of Medicine, Department of Pediatrics
Aim: To evaluate the efficiency of minimally invasive surgery in traumatic pancreatic duct injury.
Case presentation: A 7-years old girl admitted to emergency room with abdominal pain after a bicycle handlebar injury. An ecchymosis at right upper quadrant and tenderness was noticed during examination. Blood analysis displayed elevated serum amylase and lipase levels. Pancreatic fracture with duct injury was demonstrated at consequent CT and MRI studies. She has undergone to surgery at 10th hour of trauma. Retroperitoneal hemorrhage with near-total pancreatic rupture at the pancreas neck was noticed during operation. Proximal pancreas was closed via linear stapler. Distal pancreas was excised with spleen. Enteral nutrition was started at postoperative 2nd day. She was discharged at 4th day. Long-term follow-up was uneventful.
Conclusion: Pancreatic duct injuries are highly morbid events due to prolonged pancreatitis, disturbed enteral nutrition and prolonged hospitalization. Distal pancreatectomy is a highly efficient method in suitable cases. Minimally invasive surgery might be advantageous with improved outcomes. Closure of pancreatic duct with linear stapler provides an efficient pancreatic duct leak control.
Travmatik pankreas kanal yaralanmasında acil laparoskopik subtotal pankreatektomi; video sunumu
G Gündoğdu*, G Çipe**, E Eroğlu*, S Uzuner***
*Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği
**Fatih Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Kliniği
***Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Hastalıkları Kliniği
Amaç: Travmatik pankreas kanal yaralanmalarında minimal invaziv cerrahinin etkinliğinin değerlendirilmesi
Olgu sunumu: 7 yaşında kız hasta bisiklet gidonu karnına çarpması sonrası gelişen karın ağrısı nedeni ile acile başvurdu. Hastanın muayenesinde karın sağ üst kadranda ekimoz ve hassasiyet saptandı. Kan analizinde serum amilaz ve lipaz düzeylerinin artmış idi. Yapılan karın BT ve MRI’da pankreas boynunda tama yakın kopma ve kanal yaralanması saptandı. Hasta travmanın 10. saatinde operasyona alındı. Cerrahi sırasında karın içi ve retroperitoneal alanda kanama ve pankreas boyun hizasında tama yakın kopma saptandı. Laparoskopik olarak proksimal pankreas düz stapler ile kapatıldı. Distal pankreas ise dalak ile birlikte çıkarıldı. Hasta 2. gün oral beslendi ve 4. gün taburcu edildi. Hasta uzun dönem takipte sorunsuz idi.
Sonuç: Pankreas kanal yaralanmaları uzamış pankreatit, enteral beslenmede güçlük ve uzun dönem hastane yatışı gibi nedenler ile oldukça morbit olaylardır. Distal pankreatektomi uygun olgularda çok etkin bir yöntemdir. Minimal invaziv cerrahi uygun olgularda sonuçlar açısından avantajlı olabilir. Pankreatik kanalın düz stapler ile kapatılması etkin kaçak kontrolü sağlamaktadır.