TÇCD 2015 33rd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 51

Does Nissen fundoplication improve deglutition in chidlren?

T Soyer*, Ş Yalçın*, N Demir**, AN Karhan***, İNS Temizel***, H Demir**, FC Tanyel*
*Hacettepe University Faculty of Medicine Department of Pediatric Surgery
**Hacettepe University Faculty of Health Sciences Physiotherapy and Rehabilitation
***Hacettepe University Faculty of Medicine Department of Pediatrics, Pediatric Gastroenterelogy, Hepatology and Nutrition.

Aim: A retrospective study was performed to evaluate the effect of Nissen fundoplication (NF) on deglutition in children.

Methods: Children who underwent NF between 2011-2014 were evaluated for demographic features, clinical findings, diagnostic methods for gastroesophageal reflux (GER) and indications for NF. Penetration aspiration scale (PAS), functional oral intake scale (FOIS) and esophageal functions were evaluated by videoflouroscopy (VFS). Preoperative and postoperative VFS findings were compared to evaluate the effect of NF on clinical findings and deglutition (Non parametric two-related sampled test).

Results: Twenty-three children with a mean age of 5.08±3.7 years were included. Female male ratio was 15:8. Recurrent respiratory infections (RTI) (n:14, 60.8%), swallowing dysfunction (n:14,56,5%) and vomiting (n:10, 43,4%) were the most common symptoms. Preoperatively GER was diagnosed with upper GI contrast graphs (n:20, 87%) and with pH metry (n:8, %34.8). In %39.1 of patients, medical treatment for GER was used with a mean duration of 8±5.8 months. Indications for NF were swallowing dysfunction (n:18, 78%), GER complications (n:6, 26%), associated anatomical problems (n:4, 17,3%)  unresponsiveness to medical treatment (n:3, 13%). Postoperative UGI studies and pH metry showed no GER after NF in 95% of patients. Number of RTI infections were significantly decreased after NF (preoperative vs postoperative infection rate: 4,21 vs 1.6 respectively, p<0.05). VFS findings showed that PAS was significantly decreased after NF during both liquid and semi-liquid swallowing (p<0.05). After NF, upper esophageal opening was decreased when compared to preoperative VFS (p<0.05). Esophageal cleaning, esophageal motility, esophageal backflow and lower esophageal sphincter narrowing did not alter after NF (p>0.05). FOIS were significantly improved after NF (p<0.05).

Conclusion: VFS findings showed that penetration and aspiration were significantly decreased after NF and children had less RTI. Although, esophageal motility evaluated by VFS did not changed after NF, functional oral intake significantly improved in children.

Nissen fundoplikasyonu çocuklarda yutmayı düzletir mi?

T Soyer*, Ş Yalçın*, N Demir**, AN Karhan***, İNS Temizel***, H Demir**, FC Tanyel*
*Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
**Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü
***Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Çocuk Gatroentereoloji, Hepatoloji ve Beslenme Bölümü

Amaç: Nissen fundoplikasyonun (NF) yutma fonksiyonları üzerine etkisini incelemek üzere retrospektif bir çalışma yapılmıştır. 

Hastalar ve yöntem: 2011-2014 yılları arasında NF yapılan olgular demografik özellikler, klinik bulgular, gastroözofageal reflü (GÖR) için kullanılan tanısal yöntemler, NF endikasyonları açısından incelenmiştir. Penetrasyon aspirasyon skalası (PAS), fonksiyonel oral alım skalası (FOAS) ve özofagus fonksiyonları videofloroskopi (VFS) ile incelenmiştir. Preoperatif ve postoperatif VFS bulguları NF’nun klinik bulgular ve yutma fonksiyonlarına etkisini değerlendirmek üzere karşılaştırılmıştır (Non parametrik test).

Bulgular: Yaş ortalamaları 5.08 ± 3.7 yıl olan 23 olgu çalışmaya dahil edilmiştir. Kız erkek oranı 15:8’dir. Tekrarlayan alt solunum yolları (ASY) infeksiyonları (n= 14, %60.8), yutma güçlüğü (n=14, %56,5) ve kusma (n=10, %43,4) en sık başvuru bulgusudur. GÖR preoperatif dönemde üst GIS contrast grafi (n=20, %87) ve pH metri (n=8, %34.8) ile elde edilmiştri. Olguların %39.1’inde ortalama 8 ± 5.8 ay süre ile tıbbi tedavi uygulanmıştır. NF endikasyonları yutma güçlüğü (n= 18, %78), GÖR komplikasyonları (n=6, %26), eşlik eden anatomik sorunlar (n=4, %17,3) ve tıbbi tedaviden fayda görememektir (n= 3, %13). Olguların %95’inde postoperatif üst GIS grafileri ve pH metride GÖR tespit edilmemiştir. ASY enfeksiyon sayısı NF sonrasında anlamlı olarak azalmıştır (preoperatif : postoperatif enfeksiyon oranı: 4,21 : 1.6 sırasıyla, p<0.05). VFS’de PAS hem sıvı hem de yarı- sıvı besinlerde NF sonrasında anlamlı olarak azalmıştır (p<0.05). NF sonrası, üst özofagus açılışı NF öncesine gore azalmıştır (p<0.05). Özofagusun temizlenmesi, motilitesi, geri akımı ve alt özofagus sfinkter daralması NF sonrası değişmemiştir (p>0.05). FOAS’da anlamlı olarak NF sonrası düzelmiştir (p<0.05).

Sonuç: VFS bulguları NF sonrası penetrasyon ve aspirasyonun ve ASY enfeksiyonlarının anlamlı olarak azaldığını göstermektedir. Her ne kadar VFS ile değerlendirilen özofagus motilitesi NF sonrası değişmemekte ise fonksiyonel oral alım önemli oranda düzelmektedir.
Not: Bu çalışma 16. Avrupa Çocuk Cerrahisi Kongresinde poster olarak sunulmuştur.

Close