TÇCD 2015 33rd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 20

A rare complication of percutaneous endoscopic gastrostomy (PEG) : Gastrocolic fistula

AB Öztürk, NF Aras, C Turan
Erciyes University School of Medicine Department of Pediatric Surgery, Kayseri/Turkey

Aim: Gastroenteric fistula is a complication of PEG that occurs in 2% to3% of patients. The aim of this study is to report  two patients presented with gastrocolic fistula after PEG in our institute.

 

Cases: The patients were 10 and 8 year-old boys, and one of the patients presented with an intestinal obstruction and the other one realised insidentally when performing a fundoplication. The common point of these patients was their cerebral palsy (CP).

 

Results:  The patient with intestinal obstruction was presented on 28th day and the other patient was presented on 32th month after PEG insertion. The patient with intestinal obstruction diagnosed with plain abdominal x-ray. It showed us “side-on” appearance of the PEG flange. Also we used  CT  imaging to see increased intraabdominal length of the tube and the way through transvers colon to stomach. The other patient’s radiological findings were analyzed retrospectively and the same “side-on” appearance was seen obviously. In all cases the tube was inserted through the posterior gastric wall. In all patients,  we seperated the stomach and the colon, after that a Stamm gastrostomy performed.

 

Conclusion: PEG is a practical, safe and usefull prosedure for enteral feeding. But it must be remembered among many complications that gastroenteric fistula is an important problem and need a surgical replacement. Especially the patients with CP are at risk group because of their spinal deformity, they have got abnormal posture and abnormal position of the stomach. We must keep in mind this feature.

Perkutan endoskopik gastrostomide (PEG) nadir bir komplikasyon: Gastrokolik fistül

AB Öztürk, NF Aras, C Turan
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Kayseri

 

Amaç: Gastroenterik fistül hastaların %2-3’ünde görülen bir PEG komplikasyonudur. Bu çalışmanın amacı merkezimizde PEG takılması sonrası gastrokolik fistül izlenen iki hastanın sunulmasıdır.

Olgular : Hastaların biri 10 yaşında erkek hasta ve intestinal obstrüksiyon tablosuyla tarafımıza başvururken diğer 8 yaşında erkek hastanın fistülü fundoplikasyon işlemi için yapılan eksplorasyonda insidental olarak ortaya çıktı. Bu hastaların en önemli ortak noktaları her ikisinin de serebral palsili oluşuydu.

Bulgular: Hastaların PEG takılması işleminden fistül tespit edilene kadar geçen süre obstrüksiyon ile gelende 28 gün iken diğerinde 32 ay olarak izlendi. İntestinal obstrüksiyon tablosuyla gelen hastanın tanısı direkt grafi ile konuldu. Direkt grafide mide ile karın duvarının arasına giren kolondan dolayı PEG flanjının tüpün girdiği yerle üstüste gelmediği (side-on) izlendi. Bu hastada ayrıca bilgisayarlı tomografi (BT) ile de görüntüleme yapıldı ve gastrostomi tüpünün batın içinde izlediği yolun uzadığını ve transvers kolondan geçerek mideye girdiği gözlemlendi. Diğer hastanın görüntüleri ise retrospektif olarak incelendiğinde aynı “side-on” görüntüsünün bu hastada da olduğu görülmekteydi. Vakaların her ikisinde de gastrostomi tüpü midenin arka duvarından geçilerek yerleştirilmiş olduğu görüldü.  Her iki hastanın ameliyatında da mide ve kolonu birbirinden ayırıp Stamm gastrostomi prosedürü uygulandı.

Sonuç:  Enteral beslenmede PEG pratik, güvenli ve kullanışlı bir yöntemdir. Fakat unutulmamalıdır ki PEG uygulaması sırasında gelişebilen gastroenterik fistül nadir görülse de önemli ve cerrahi düzeltme gerektiren bir komplikasyondur. Özellikle serebral palsili hastalar spinal deformiteleri, anormal postür ve anormal mide pozisyonu nedeniyle bu komplikasyon açısından risk grubundadırlar. Bu özel durumun akılda tutulmasında fayda vardır.

Close