TÇCD 2015 33rd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 75

AN UNUSUAL PRESENTATION OF WAARDENBURG SYNDROME: A CASE REPORT

M Yiğiter, ME Çelikkaya, A Oral, T Chyndolotov, AK Mansuroğlu, E Cesur, AB Salman
Ataturk University School of Medicine, Department of Pediatric Surgery, Erzurum

Abstract: Waardenburg syndrome is a genetic syndrome observed at a rate of 1.5-2/100.000.There are four clinic types. Type IV is associated with Hirschprung’s disease (Shah- Waardenburg). Anal atresia-Waardenburg association has been reported only three cases at the level of case report until today.

Case Report: Poliosis, iris heterochromia, dystopia canthorum, bushy eyebrows  and broad nasal bridge were detected at 1 year-old-patient who opened colostomy due to anal atresia with recto-vestibular fistula in newborn period .The patient’s father and brother were also similar in external appearance. In genetic study, the mutation was detected in PAX3 gene. Patient was diagnosed as Type I Waardenburg syndrome. Colostomy was closed after anoplasty.

Conclusion: There are four types of Waardenburg syndrome. Type 1 presented with sensory-neural hearing loss, dystopia canthorum and pigmentation changes on skin, hair and eyes. Type 2 is absent from dystopia, other symptoms are the same. There are extremity contractures in type 3 in addition to type 1 symptoms. Type 4 presented with Hirschprung disease in addition to type 1 symptoms. This type is called Shah-Waardenburg Syndrome. In WS Type 1 and Type 2, there are several mutations in PAX3 gene located on chromosome 2q35. This gene activates tyrosine kinase and plays a role in the differentiation of melanocytes. Homozygous mutations on Endothelin-3 (EDN3) or Endothelin-B receptor (EDNRB) are seen in type 4. Additionally, mutations on SOX10 gene cause Shah-Waardenburg syndrome. Although it is known to be associated with Hirschsprung’s disease, anal atresia association has been reported by only Roux, Nutman et al. in 1981 until today. Random association is quite unlikely in this rarely seen syndrome, if considered that anal atresia is also a rare disease. It should be keep in mind that different mutations except known gene mutations could lead to the formation of different sub-types.

WAARDENBURG SENDROMU İLE ÇOK ENDER BİRLİKTELİK: OLGU SUNUMU

M Yiğiter, ME Çelikkaya, A Oral, T Chyndolotov, AK Mansuroğlu, E Cesur, AB Salman
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Erzurum

Giriş: Waardenburg sendromu 1.5-2/100.000 oranında gözlenen genetik bir sendromdur. Klinik olarak dört tipi vardır. Tip IV Hirschprung’s ile birlikte görülen tiptir (Shah-Waardenburg). Anal atrezi - Waardenburg birlikteliği günümüze kadar sadece olgu sunumu düzeyinde 3 vakada bildirilmiştir.


Vaka Sunumu: Yeni doğan döneminde rekto-vestibüler fistüllü anal atrezi nedeni ile kolostomi açılan ve sorunsuz taburcu edilen hastanın bir yaşın da yapılan kontrollerin de,  poliozis (saç da beyaz perçem), iris heterokromisi, distopia kantorum (iç kantuslar arası mesafenin uzaması), Bushy eyebrows (orta hatta birleşebilen kalın ve gür kaşlar) ve geniş burun kökü tespit edildi. Hastanın babası ve kardeşinde de benzer dış görünüş mevcut idi. Yapılan genetik çalışmada PAX3 geninde mutasyon tespit edildi. Hastaya Tip I Waardenburg sendromu tanısı konuldu.  Anoplasti sonrası kolostomisi de kapatılan hasta sorunsuz şekilde taburcu edildi.


Tartışma: Waardenburg sendromunun dört tipi vardır. Tip 1’de sensöri-nöral işitme kaybı, distopia kantorum, saçlar, gözler ve deride pigmentasyon değişiklikleri mevcuttur. Tip 2’de distopia kantorum yoktur, diğer bulgular aynıdır. Tip 3’te Tip 1 bulgularına ek olarak ekstremite kontraktürleri vardır. Tip 4’te ise Tip 1 bulgularına ek olarak Hirschprung hastalığı vardır. Bu tipe ShahWaardenburg Sendromu denir. WS Type I ve tipII de 2q35 kromozam da yerleşen PAX3 geninde çeşitli mutasyonlar mevcuttur. Bu gen tirozin kinazı aktive eder ve melanositlerin farklılaşmasında rol oynar. Tip IV de ise Endothelin-3 (EDN3) veya Endothelin-B receptor (EDNRB) de homozigoz mutasyonlar mevcuttur. Ayrıca SOX10 genindeki mutasyonlar da Shah-Waardenburg sendromuna yol açmaktadır. 


Hirschsprung’s hastalığı ile birlikteliği bilinmesine rağmen hastalığın anal atrezi ile birlikteliği günümüze kadar yalnızca Roux, Nutman ve arkadaşları tarafından 1981 yılında bildirilmiştir. Bu kadar nadir görülen bir sendrom da,  anal atrezinin de nadir bir hastalık olduğu düşünülecek olursa, tesadüfi birliktelik oldukça düşük bir ihtimaldir.  

Bilinen gen mutasyonları dışında farklı mutasyonların, farklı alt tiplerin oluşumuna neden olabileceği akılda tutulmalıdır.

Close