Poster - 160
POST TRAUMATİC PERİCARDİAL DİAPHRAGMATİC HERNİA: A CASE REPORT
M Yiğiter, ME Çelikkaya, T Chyndolotov, AK Mansuroğlu, E Cesur, A Oral, AB Salman
Ataturk University School of Medicine, Department of Pediatric Surgery, Erzurum
Abstract: Traumatic diaphragmatic hernias are rare and life-threatening cases. Patients who can not to be diagnosed just after the trauma are generally diagnosed months or years after the trauma due to associated symptoms. They are generally seen on the left side. Pericardial-diaphragmatic hernias are rare in children.
Case : 2,5 year-old-girl presented with cough ,wheezing, weakness, growth retardation and impaired vital signs .In physical examination, there were intercostal retractions, dispnea and abdominal distension. PA lung graphy showed intestinal gas shadows in mediastinum. The same findings were observed on CT scan. It was learned that the patient is paraplegic and tracheostomy performed depending on closed head trauma because of non-vehicle traffic accident 9 months ago. But it’s not suspected of any intraabdominal and intrathoracic organ injuries so that no intervention was made. The patient who can not be detected any infection in examinations was operated with diagnosis of diaphragmatic hernia. In exploration, there was a defect measuring approximately 6x4 cm in pericardial diaphragmatic region and intestinal loops herniated by passing through this defect to mediastinum. The defect was repaired primarily after placed intestinal loops into abdomen. The patient was discharged without any complication on postoperative 14th day.
Conclusion: Traumatic diaphragma hernias are very rare in children. It is generally seen after blunt traumas. Diagnosis is often delays when combined with the presence of other life-threatening injuries. Pericardial diaphragmatic hernias can cause cardiac tamponade symptoms by impairing venous return to the heart due to compression especially as a result of herniated intestines to pericardial cavity. Pericarditis and intestinal disorders are other symptoms that can be seen. Diagnosis and treatment should be fast because of the life-threatening complications.
TRAVMA SONRASI GELİŞEN PERİKARDİYAL DİAFRAGMATİK HERNİ: VAKA SUNUMU
M Yiğiter, ME Çelikkaya, T Chyndolotov, AK Mansuroğlu, E Cesur, A Oral, AB Salman
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Erzurum
Giriş: Travmatik diafragma hernileri nadir görülen ve hayatı tehdit eden olaylardır. Travmanın hemen sonrasında rüptür olsa bile herniasyon gerçekleşmiyebileceği için tanı alamayan hastalar, genellikle travmadan aylar veya yıllar sonra ilişkili semptomlar nedeni ile tanı almaktadır. Sıklıkla sol tarafta gözlenirler. Perikardiyal diafragmatik herniler çocuklar da oldukça nadirdir.
Olgu: 2,5 yaşında kız hasta, öksürük, hırıltılı solunum halsizlik, büyüme geriliği ve genel durum bozukluğu nedeni ile hastanemize getirildi. Fizik muayene de interkostal retraksiyonlar, dispne ve batın distansiyonu mevcut idi. Çekilen PA akciğer grafisinde ve BTsinde mediastende intestinal gaz gölgeleri görüldü. Hastanın 9 ay öncesinde geçirdiği araç dışı trafik kazası nedeni ile oluşan kapalı kafa travmasına bağlı olarak paraplejik olduğu ve gene bu nedenle trakeostomi yapıldığı, ancak herhangi batın ya da toraks içi organ yaralanmasından şüphe edilmediği ve bu sebep ile müdahale edilmediği öğrenildi. Yapılan incelemeler de enfeksiyon tespit edilmeyen hasta travmatik diyafragma hernisi ön tanısı ile opere edildi. Explorasyonda diafragmanın perikardiyal bölgesinde yaklaşık 6x4 cm.lik defekt olduğu, bu defek içinden intestinal ansların mediastene herniye olduğu görüldü. İntestinal anslar batına yerleştirilerek defekt primer onarıldı. Postoperatif 14. gün hasta sorunsuz taburcu edildi.
Sonuç: Travmatik diyafragma hernisi çocuklar da oldukça nadirdir. Genellkikle künt travmalar sonrası gözlenmektedir. Hayatı tehdit eden diğer yaralanmaların varlığı ile birlikte olduğun da tanı çoğunlukla gecikmektedir. Perikardiyal diafragmatik herniler özellikle barsakların perikardiyal boşluğa herniye olması neticesinde bası nedeni ile kalbe olan venöz dönüşü bozarak kardiyak tamponat bulgularına neden olabilmektedir. Perikardit ve intestinal rahatsızlıklar diğer görülebilecek semptomlardır. Tanı ve tedavi hayatı tehdit edebilecek komlikasyonlar nedeni ile hızlı olmalıdır.