TÇCD 2015 33rd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 13

Comparison of the learning curves and frustration level in performing laparoscopic and robotic training skills by experts and novices

A Şencan*, A Şencan**, CC Passerotti***, F Franco***, JCC Bissoli***, B Tiseo***, CM Oliveira***, CAO Buchalla***, GNC Inoue***, RR Pardo***, HT Nguyen****
*Dr. Behçet Uz Children's Hospital, Department of Pediatric Surgery
**Celal Bayar University Medical School, Department of Pediatric Surgery, Manisa, Turkey
***University of Sao Paulo, College of Medicine, Department of Urology, Brazil
****Cardon Children's Medical Center, Mesa, AZ, USA

Introduction: Robotic assisted laparoscopic surgery (RALS) may provide technical advantages over conventional laparoscopic surgery (CLS). The goals ofthis study were 1. to evaluate the differences in the learning curves by novice and expert surgeons in performing fundamental laparoscopic skills using CLS and RALS and 2. to evaluate the surgeons’ frustration level in performing these tasks.

Methods: 12 experienced and 31 novices in laparoscopy were prospectively evaluated in performing three standardized laparoscopic tasks in five consecutive, weekly training sessions. The participants’ frustration were also evaluated during and after every session.

Results. For the novice participants, RALS allowed for shorter time to task completion and greater accuracy. Significant and rapid improvement in performance at each session was also seen with CLS. For the experienced surgeons, RALS only provided a slight improvement in performance. For all participants, the use of RALS was associated with less number of sessions in which they felt frustrated and lower frustration score during and after the session.

Conclusion: The advantages of RALS may be of most benefit when doing more complex tasks and by less experienced surgeons. RALS should not be used as a replacement for CLS but rather in specific situations in which it has the greatest advantages.  

Laparoskopide tecrübeli ve tecrübesiz cerrahların laparoskopik ve robotik cerrahi becerilerinin öğrenme eğrilerinin ve endişe düzeylerinin karşılaştırılması

A Şencan*, A Şencan**, CC Passerotti***, F Franco***, JCC Bissoli***, B Tiseo***, CM Oliveira***, CAO Buchalla***, GNC Inoue***, RR Pardo***, HT Nguyen****
*Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği
**Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Manisa
***Sao Paulo Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Üroloji Anabilim Dalı, Brezilya
****Cardon Çocuk Hastanesi, Mesa, AZ, Amerika

Amaç: Robotik yardımlı laparoskopik cerrahi(RYLC) nin, konvansiyonel laparoskopik cerrahi (KLC) ye kıyasla belirgin teknik avantajları vardır. Bu çalışmada; 1. laparoskopide tecribeli olan ve olmayan cerrahlar tarafınca, RYLC ve KLC ile yapılan temel laparoskopik becerilerin öğrenme eğrilerini karşılaştırmak ve 2. bu becerileri gerçekleştirirken cerrahların yaşadığı endişe düzeylerini değerlendirmek amaçlanmıştır.

Gereç-Yöntem: Laparoskopide tecrübesi olan 12 ve olmayan 31 cerrah tarafınca, 3 standardize edilmiş laparoskopik beceri, her hafta bir kez olmak üzere, ardışık 5 hafta boyunca gerçekleştirildi. Öğrenme eğrileri, performansın artış hızı ve süresi açısından analiz edildi. Her bölüm sonunda cerrahların endişe düzeyleri de değerlendirildi.

Bulgular: Tecrübesiz cerrahlar RALS  ile becerileri daha hızlı ve daha doğru bir şekilde gerçekleştirdi. KLC ile de her bölümde performanslarında belirgin ve hızlı artış görüldü. Tecrübeli cerrahlar için ise, RYLS ile yapılan bölümlerdeki performans artışı çok azdı. Her iki grupta hissedilen endişe düzeyi, endişe hissedilen bölüm sayısı, RYLC’de daha düşük saptandı.

Sonuç: RYLS, laparoskopi tecrübesi olmayan cerrahlar için ve daha  komplike becerileri gerçekleştirmede daha fazla avantaj sağlamaktadır. RYLS, KLC yerini almaktan ziyade, daha avantajlı olabilecek özel durumlar için kullanılmalıdır.

Close