TÇCD 2015 33rd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 106

Our Experience at the Patients with Anorectal Malformation

Hİ Tanrıverdi, U Şenel
Gaziosmanpasa University, School of Medicine, Department of Pediatric Surgery, Tokat, Turkey

Aim: Anorectal malformations (ARM) are the congenital anomalies which Pediatric Surgeons see mostly. There are different types of this anomalies. Treatment is managed to type. In this study, we presented our patients with ARM.

Materials and Methods: The hospital records of 16 patients who were followed for ARM at our clinic between 2012-2015, were reviewed retrospectively.

Results: Sixteen patients (female/male=8/8) were treated at our clinic. Eleven of them were followed since the birth. The others were referred to us at late period (5-24 months). The place of fistulas, colostomy conditions and the operation types were presented at Table 1. The three patients without fistula had lower placement rectum and they were operated without colostomy after birth. Colostomy is performed to all patients with high placement rectum. Corrective operations were done after 3 to 6 months than colostomy and all of the patients had fistula. Colostomies were closed after 3 to 5 months than corrective operations. Corrective operations of two patients with cloaca and perineal fistula aren’t done yet. Following of the all patients are going on (1-44 months). There are two patients with spina bifida. Also VUR determined at two patients and hypothyroidy at one patient.

Conclusion: Anomaly type and accompanied pathologies must be stated particularly and than treatment must be planned to placement of anomaly at the patients with ARM.

Table 1. The place of fistulas, colostomy conditions and the operation types


n

Colostomy (n)

Operation types (n)

Perineal fistula

3

-

Perineal operation (2)

Vestibular fistula

2

-

Perineal operation (2)

No fistula

3

-

Perineal operation (3)

Rectovesical fistula

2

2

PSARP (1)

Laparoscopic pull-through (1)

Rectourethral fistula

3

3

PSARP (2)

Laparoscopic pull-through (1)

Rectovaginal fistula

2

2

Anterior sagittal approach (2)

Cloaca

1

1

-

Total

16

8

14

Anorektal Malformasyonlu Hastalardaki Deneyimimiz

Hİ Tanrıverdi, U Şenel
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Tokat

Amaç: Anorektal malformasyonlar (ARM), Çocuk Cerrahları’ nın yenidoğan döneminde çok sık karşılaştıkları konjenital anomalilerdir. Çok farklı tiplerde karşımıza çıkarlar. Tedavileri de buna göre düzenlenir. Bu çalışmada kliniğimizde ARM nedeniyle takip ettiğimiz olgular sunulmuştur.

Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde 2012-2015 yılları arasında ARM nedeniyle izlenen 16 olgunun kayıtları geriye yönelik olarak incelenmiştir.

Bulgular: Kliniğimizde toplam 16 olgu (kız/erkek=8/8) izlenmiştir. Olguların 11’ i doğum sonrası izleme alınırken diğer olgular daha geç dönemlerde başvurmuşlardır (5-24 ay). Olguların fistül yerleri, kolostomi durumları ve yapılan operasyonlar Tablo 1’ de verilmiştir. Fistül saptanmayan 3 olgunun tamanında da rektum alçak yerleşimliydi ve kolostomiye gerek duyulmadan doğum sonrası opere edildiler. Rektumu yüksek yerleşimli olarak sonlanan olguların tamamına ise kolostomi yapıldı. Kolostomi sonrası düzeltici ameliyatlar 3 ile 6. aylar arasında yapıldı ve tüm olgularda da fistül vardı. Düzeltici ameliyatlardan 3 ile 5 ay sonra da olguların kolostomileri kapatıldı. Kloaka saptanan ve perineal fistülü olan iki olgunun düzeltici operasyonları henüz yapılmadı. Tüm hastaların takipleri devam etmektedir (1-44 ay). İki olgu spina bifida nedeniyle izlenmekte, ayrıca iki olguda VUR, bir olguda da hipotirioidi saptanmıştır.

Sonuç: ARM’ li hastalarda önce anomalinin tipi ve eşlik eden patolojiler ayrıntılı olarak ortaya konmalı, daha sonra anomalinin yerleşimine göre tedavi planlanmalıdır. 

Tablo 1. Hastaların fistül yerleri, kolostomi durumları ve yapılan operasyonlar


n

Kolostomi (n)

Operasyon (n)

Perineal fistül

3

-

Perineal operasyon (2)

Vestibuler fistül

2

-

Perineal operasyon (2)

Fistülsüz

3

-

Perineal operasyon (3)

Rektovezikal fistül

2

2

PSARP (1)

Laparoskopik pull through (1)

Rektoüretral fistül

3

3

PSARP (2)

Laparoskopik pull through (1)

Rektovaginal fistül

2

2

Anterior sagittal yaklaşım (2)

Kloaka

1

1

-

Toplam

16

8

14

Close