Poster - 109
Ectopic large ureterocelle associated with upper moity of duplex kidney decompressed by endoscopic watering can puncture technique
H Çayırlı, HC Demirtürk, A Genç, C Taneli
Celal Bayar University, Medical Faculty, Dept. of Pediatric Surgery, Division of Pediatric Urology, Manisa
The optimal endoscopic technique to manage an obstructing ureterocele would reliably relieve obstruction without creating de novo vesicoureteral reflux. The classic endoscopic ureterocele incision(unroofing) achieves decompression but mostly creates new vesicoureteral reflux. Ectopic ureteroceles treated with watering can puncture procedure; which is anew endoscopic puncture techique, have less de novo VUR than the ones who treated classic endoscopic ureterocele incision.
We present a baby girl who is diagnosed antenatal left hydronefrosis, left ureterocele, left renal duplication , left upper pole dilatation and rigth vesicoureteral reflux (Grade 2). She has history of hospitalization due to febrile urinary tract infection. Diagnostic cystoscopy showed moderate mucosal trabeculation. The right ureteral orifice showed horseshoe configuration and the left ureteral orifice has not been able to seen. The bladder was emptied and this allowed ureterocele to appear. In the bladder neck, at level 6 o’clock, an ectopic large ureteral orifice was seen and ureterocele were revealed. Endoscopic watering can puncture procedure was decided to be done. Through the 8 Fr operating cyctoscop a triangular tip 3 Fr cold knife has been used to perform 8 punctures to ectopic ureterocele. At one year follow-up, recurrent urinary tract infection hasn’t been detected and control voiding cystourethrography didn’t show de novo vesicoureteral reflux.
In conclusion; this new endoscopic approach successfully decompresses the obstructing ureterocele and associated hydronephrosis without creating de novo vesicoureteral reflux.
Yeni bir endoskopik dekompresyon tekniği olan sulama süzgeci yöntemi ile tedavi edilen dev ektopik üreterosel ve çift toplayıcı sistem olgusu
H Çayırlı, HC Demirtürk, A Genç, C Taneli
Celal Bayar Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı, Manisa
Obstrüksiyona neden olan bir üreteroselin tedavisi için kullanılacak endoskopik tekniğin iatrojenik vezikoüreteal reflü(VUR) oluşturmaksızın obstrüksiyonu gidermesi beklenmektedir. Klasik endoskopik üreterosel insizyonu(unroofing) dekompresyon sağlar fakat çoğunlukla vezikoüreteal reflü oluşumuna neden olur. Yeni bir endoskopik teknik olan sulama süzgeci yönteminin ektopik üreterosel tanılı olgularda başarılı bir şekilde dekompresyonu sağladığı ve postoperatif iatrojenik VUR gelişme insidansını klasik endoskopik insizyon yapılan olgulara göre azalttığı düşünülmektedir.
Antenatal hidronefroz ve postnatal sol üreterosel, sağ Grade 2 VUR, sol çift toplayıcı sistem ve sol üst polde dilatasyon tanısı almış olan kız olgu ateşli idrar yolu enfeksiyonu nedeniyle yatırıldı. Olguya yapılan tanısal sistoskopide, sağ üreter orifisi atnalı konfigünosyonunda, sol üreter orifisi mesane içinde görülemedi. Mesane kısmen boşaltılarak üreteroselin görünmesi sağlandı. Mesane boynunda saat 6 hizasında geniş ağızlı bir ektopik üreteral orifis ve devamında üreterosel ortaya konuldu. Ektopik üreter ağzından 8 Fr sistoskop rahatça girebiliyordu. Bu nedenle olguya ‘’endoscopic watering can puncture” tekniği ile dekompresyon yapılmasına karar verildi. Sistoskobun çalışma kanalından girilen üçgen uçlu 3Fr soğuk bıçak ile üreterosele 8 adet ponksiyon uygulandı. Postoperatif 1 yıllık izlemde tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu saptanmadı. Kontrol miksiyosistoüreterografi tetkikinde de novo vezikoüreteral reflü gelişmediği görüldü.
Bu yeni endoskopik dekompresyon tekniği, ektopik üreterosel ve ilişkili hidronefroz tedavisinde postoperatif vezikoüreteral reflü gelişme riskinin az olduğu başarılı bir yöntemdir.