TÇCD 2015 33rd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 119

Ultrasound and fluoroscopy guided percutaneous placement of Hickman catheter in children

M Çevik*, S Deniz**, C Çalışkan**
*Acibadem University School of Medicine Department of Pediatric Surgery
**Acibadem University School of Medicine Department of Radiology

Background: Permanent central vascular access is necessary for many pediatric patients.The ultrasound and floroscopy guided percutaneous technique of Hickman line insertion has been used  . The aim of this study was to evaluate the  using this technique for insertion into the central vascular access.

Methods: Our team consists of a surgeon and a intensive radiologist. The data were collected retrospectively from database of patients

Results: One hundred consecutive Hickman lines were inserted between August 2014 and July 2015. Patients' ages ranged from 3 months to 19 years (median, 9,6 yaş). Patients weighed between 5 kg to more than 70 kg. Lines inserted were all tunneled silicone Hickman lines with a Dacron cuff (size 7F-12F, with 2 lumens), of which 60% were 12F double-lumen lines. Successful cannulation occurred in 100%. Perioperative complications (within 30 days) occurred in 3 patients (2.91%) and were all treated conservatively with no need for either blood transfusion or chest drain. Catheter-related sepsis rate was 1.9% in 100 line days.

Conclusion:The technique of floroscopy and ultrasound-guided percutaneous insertion of Hickman line to the central venos accessis safe and is applicable to all children regardless of size, age, or diagnosis.

Çocuklarda Ultrasonografi ve floroskopi eşliğinde perkutanöz Hickman kateteri yerleştirilme

M Çevik*, S Deniz**, C Çalışkan**
*Acıbadem Universitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, İstanbul
**Acıbadem Universitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı, İstanbul

Amaç: Kalıcı santral kateter bir çok çocuk hastada gereklidir. Ultrason ve/veya floroskopi eşliğinde perkütanöz Hickman kateteri yerleştirilmesi kullanılmaktadır. Bu çalışmada bu teknikle santral vene kateter taktiğimiz hastaları değerlendirdik.

Yöntem: Bu işlem için ekibimiz bir cerrah ve girişimsel radyologdan oluşmaktaydı.  Santral venöz kateterler floroskopi ve ultrason eşliğinde takıldı. Bu çalışmada hasta verileri retrospective olarak değerlendirildi. 

Bulgular: Yüz üç hastaya Ağustos 2014 ile Temmuz 2015 arasında Hickman kateteri takıldı. Hastaların yaşları 3 ay ile 19 yaş (ortalama, 9,6yaş)arasındaydı. Hastaların kiloları 5 kg ve 70 kg dan fazlaydı. Kateter silikon tünelli ve Dacron cuff mevcuttu. (7F-12F, iki lümenli), bunların %60’ına 12F çift lümenli 12f kateter takıldı. Kateterizasyon başarısı %100. Perioperatif komplikasyon (ilk 30 gün) 3 hastada (%2,91) ve hepside kan transfüzyonu ve göğüs dreni ihtiyacı olmadan konservatif olarak tedavi edildi. Katetere ilişkin sepsis oranı %1,9 ilk 100 gündeki kateter takılmasında.

Sonuç; Ultrasonografi ve floroskopi eşliğinde Hickman kateterinin yerleştirilmesi  çocuk yaş, boyut ve tanı göz önünde bulundurulmadan güvenli olarak takılabilmektedir.

Close