TÇCD 2015 33rd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 201

Spontaneous gall bladder perforation: a rare cause of acute abdomen in children

AA Köseoğulları Bulut*, MN Cevizci*, B Fırıncı*, Y Albarrak**, S Akalp Özmen***
*Erzurum Regional Training and Research Hospital, Dept. of Pediatric Surgery
**Erzum Regional Training and Research Hospital, Dept. of General Surgery
***Erzurum Regional Training and Research Hospital, Dept. Of Pathology

INTRODUCTION:  Biliar peritonitis following common bile duct or gall bladder perforation is a rare entitiyin paediatric age group. Because the symptoms of gall bladder perforation and other causes of acute abdomen are similar, the differential diagnosis may be difficult based on physical examination, laboratory tests and radiologic methods and may not be established preoperatively. Delay in diagnosos is the major cause of its high morbidity and mortality.

CASE:A 13 years old girl presented to the emergency department with a 12 hours history of severe and blunt lower abdominal pain and vomiting. There was no history of trauma. Abdominal examination showed distention,guarding and diffuse tenderness. The preoperative investigations were unremarkable except for raised white blood cell count of 26.000 /uL. Ultrasound of the abdomen demonstrated massive ascites with internal septations  and  the gall bladder was minimally oedematous. At surgery, sıgnıfıcant biliary ascites were noted. The gall bladder was hidropic and oedematous. A small perforation was found on the bile duct. The gall bladder was not contain calculi. Cholecystectomy was done. Pathological examination of the gall bladder showed features of acute cholecystitis.The patient was discharged on the fifth postoperative day. She is doing well 1 year later.

CONCLUSİON:  The case was presented for its rare cause of acute abdomen. Gall bladder perforation should be included in the differential diagnosis in children with an acute abdomen. 

Spontan safra kesesi perforasyonu: çocuk yaş grubunda nadir bir akut batın nedeni

AA Köseoğulları Bulut*, MN Cevizci*, B Fırıncı*, Y Albarrak**, S Akalp Özmen***
*Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği
**Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği
***Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Kliniği

GİRİŞ:  Çocuk yaş  grubunda safra kesesi ve safra yollarının spontan perforasyonu nadir rastlanan bir durumdur. Diğer sık rastlanan akut batın nedenleri ile gerek semptomlar gerekse fizik muayene, laboratuar testleri ve radyolojik değerlendirmeleri benzer olduğu için genellikle tanının ameliyat öncesinde konulması zordur. Ancak tedavide gecikilmesi yüksek morbidite ve mortalite nedenidir.

OLGU: 13 yaşında kız hasta, yaklaşık 12 saat önce özellikle alt kadranlardan başlayan künt vasıflı ağrı, bulantı ve kusma şikayetleri ile acil servise başvurdu. Hastada travma öyküsü yoktu. Fizik muayenede batında yaygın distansiyon, defans ve rebound vardı. Laboratuvar tetkiklerinde lökositoz ( 26000/ul) dışında özellik yoktu. Batın ultrasonografisinde yaygın  komplike mayi tespit edildi. Ancak safra kesesinde hafif ödem dışında özellik gözlenmedi. Acil operasyona alınan hastada batında yaygın safralı mayi mevcuttu. Safra kesesi  hidropik ve ödemli görünümdeydi. Sistik kanalın üst kısmında tespit edilen perforasyondan aktif safra drenajı olduğu gözlendi. Koledok ya da kesede taş yoktu Ek patolojiye rastlanmadı. Kolesistektomi yapıldı. Histopatolojik inceleme sonucu akut kolesisitit olarak değerlendirildi. Postoperatif seyrinde herhangi bir problem gözlenmeyen hasta, 5. Gün sorunsuz olarak taburcu edildi.  Bir yıllık takibinde sorun gözlenmedi.

TARTIŞMA:   Tipik akut batın tablosu ile gelen her hastada, özellikle semptomların hızlı ilerlemesi durumlarında safra kesesi ve safra yollarının perforasyonu ile de karşılaşılabileceğine dikkat çekmek için bu vaka sunuldu. 

Close