TÇCD 2015 33rd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 60

Spectrum of Diaphragm Eventration in Childhood and Results of Surgery

Ö Boybeyi*, İ Karnak*, S Ekinci*, U Özçelik**, N Kiper**, F Andıran*, AÖ Çiftçi*, FC Tanyel*
*Hacettepe University Faculty of Medicine Department of Pediatric Surgery
**Hacettepe University, Faculty of Medicine, Department Pediatrics, Division of Pulmonology

Aim: Diaphragmatic eventration (DE) can be seen as congenital anomaly or secondary to phrenic nerve injury. The aim is to present diagnostic and treatment aspects and outcome of DE.

Methods: Medical records of patients treated for DE between 1990 and 2015 were retrospectively analyzed. Demographic features, symptom, physical and laboratory findings, etiology of DE, management, surgical details, outcome were recorded.

Results: Twenty-one cases (male/female:12/9) were included. Median admission age was 2 months (0-14 months). Symptoms were traumatic birth and phrenic nerve palsy (n=4), recurrent respiratory infections (n=11), respiratory distress (n=3), hypoxic birth (n=3). Chest X-ray revealed diaphragmatic elevation in all and suspected thoracic mass in 3 cases. DE was at right-sided in 13 cases, left-sided in 7 cases and bilateral in 1 case. Fluoroscopy was performed in 18 cases and paradoxical movement of diaphragm was detected in 17 cases (94.4%). Thorax CT was performed in 3 cases with suspected thoracic mass, revealing mediastinal mass in 1 case and elevated liver in 2 cases. Clinical follow-up was advised in 9 patients, 4 of which were phrenic nerve palsy. Two but all of them were operated because of respiratory infections and absence of improvement during follow-up. One case showed improvement without surgery and one case was lost of contact. Diaphragmatic plication was performed with abdominal approach in 5 cases (1 case was right-sided, 4 cases were left-sided) and thoracotomy in 14 cases (12 cases were right-sided, 2 cases were left-sided). Median postoperative follow-up duration was 6 months (1-24 months). All operated cases were uneventful with normal chest X-ray findings.

Conclusions: DE is seen either congenitally or acquired. Clinical follow-up can be advised in asymptomatic congenital cases and acquired cases. Diaphragm plication should be performed in symptomatic cases and secondary cases without improvement. Outcome of surgery is satisfactory in present study.

Çocuklarda Diyafram Evantrasyonu Yelpazesi ve Cerrahi Sonuçları

Ö Boybeyi*, İ Karnak*, S Ekinci*, U Özçelik**, N Kiper**, F Andıran*, AÖ Çiftçi*, FC Tanyel*
*Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
**Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı

Amaç: Diyafram evantrasyonu (DE) doğumsal veya sinir hasarına ikincil gelişebilmektedir. Çalışmanın amacı DE’da tanı ve sağaltım yaklaşımlarımızı ve sonuçlarını sunmaktır. 

Yöntem: Kliniğimizde 1990 ile 2015 yılları arasında DE tanısıyla tedavi gören olguların kayıtları geriye dönük olarak incelenmiştir. Olguların demografik özellikleri, yakınmaları, fiziksel ve laboratuar inceleme bulguları, DE etiyolojisi, sağaltım yaklaşımı, cerrahi yöntem ve sonuçları kaydedilmiştir.

Bulgular: Çalışmaya 21 olgu (Erkek/kız: 12/9) alınmıştır. Ortanca başvuru yaşı 2 aydır (0-14ay). Yakınmalar, zor doğum ve frenik sinir hasarı (n=4), yineleyen akciğer enfeksiyonu (n=11), solunum sıkıntısı (n=3) ve hipoksik doğumdur (n=3). Düz akciğer grafisinde diyafram yüksekliğine ek olarak 3 olguda toraks kitlesi de düşünülmüştür. DE 13 olguda sağda, 7 olguda solda ve 1 olguda çift taraflıdır. Floroskopi 18 olguda yapılmış olup 17 olguda (%94,4) paradoksik diyafram hareketi saptanmıştır. Toraks kitlesi düşünülen 3 olguda Toraks BT yapılmış, 1 olguda mediastinal kitle saptanmış, 2 olguda ise kitle görüntüsünün karaciğere ait olduğu görülmüştür. Klinik takip önerilen 9 olgunun 4’ü frenik siniri hasarlı olgulardır. İki olgu dışında diğer olgularda izlem süresinde akciğer enfeksiyonu görülmesi ve düzelme olmaması nedeniyle cerrahi yapılmıştır. İki olgunun biri takipten çıkmış, diğerinde ise cerrahisiz düzelme görülmüştür. Olguların 5’inde abdominal, 14’ünde torakal yaklaşımla diyafram plikasyonu yapılmıştır. Sağ DE olanların 12’sinde torakal, 1’inde abdominal, sol DE olanların 3’ünde torakal, 4’ünde abdominal yaklaşımla plikasyon yapılmıştır.  Postoperatif ortanca takip süresi 6 aydır (1-24 ay). Cerrahi yapılan tüm olgularda radyolojik iyileşme elde edilmiştir ve takipleri sorunsuzdur. 

Sonuçlar: DE doğumsal veya edinsel olarak gelişebilmektedir. Belirti ve yakınmaları hafif doğmalık DE ve edinsel DE’da klinik takip yeğlenmektedir. Semptomatik olgular ve klinik takiple düzelme sağlanamayan edinsel DE olgularının diyafram plikasyonu yapılarak sağaltılması önerilmektedir. Cerrahi sonuçları yüz güldürücüdür.

Close