TÇCD 2015 33rd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 97

Botox treatment in internal anal sphincter achalasia

E Özatman, B Aksu, A Bayar, S Fettahoğlu, G Gerçel, Ç Ulukaya Durakbaşa, H Okur
Istanbul Medeniyet University Göztepe Training and Research Hospital, Department of Pediatric Surgery

Introduction: Internal Anal Sphincter (IAS) Achalasia, which was used to be named as ultra short segment Hirchsprung disease, is characterized by absence of rectoanal inhibitor reflex (RAIR) in motility studies despite normal rectal biopsy. Results of 2 cases treated by botox injection treatment as an alternative to Internal Anal Sphincter myomectomy were evaluated.

Case: Physical examinations of two male children at the ages of 4 and 6 admitted by chronic constipation revealed hard consistent feces in the rectal pouch. Despite diet and laxative treatment, constipation complaints did not relieved. Colonic inertia and narrow segment at the beginning of sigmoid colon were observed in contrast colonic study. Negative RAIR was detected in their anorectal manometries. Ganglion cells were found in submucosal and intermuscular area in rectal biopsies, but nerve bundle hypertrophy was observed in same location. Taking IAS achalasia into consideration for both patients based on the findings, 100 units of botulinum toxin (botox) in total were injected into IAS in the directions of 3, 6 and 9 o'clock. A second injection was performed six months later. In the follow-ups of patients six months and one year after the second injection, their active complaints were relieved, and stools were in soft-consistency.

Conclusion: Normal defecation was achieved in both patients after the second botox injection without the need for medical treatment. Botox injection in IAS achalasia is a less invasive method when compared with myectomy, and can be applied more easily. More patient series and manometric evaluations are needed for reliability of this technique

İnternal anal sfinkter akalazyasında botoks tedavisi

E Özatman, B Aksu, A Bayar, S Fettahoğlu, G Gerçel, Ç Ulukaya Durakbaşa, H Okur
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı

Giriş: İnternal anal sfinkter (İAS) akalazyası eskiden çok kısa segmentli Hirchsprung hastalığı olarak adlandırılan, rektal biyopsinin normal olmasına rağmen motilite çalışmasında rektoanal inhibitör refleksin (RAİR) olmaması ile karakterize bir durumdur. İnternal anal sfinkter miyektomi tedavisine  alternatif olarak iki olguda  botoks uygulamasının sonuçları değerlendirildi.

Olgu: Kronik kabızlık şikayetiyle başvuran 4 ve 6 yaşlarında iki erkek çocuk hastanın fizik muayenelerinde rektal tuşede sert kıvamlı gaita mevcuttu. Diyet ve laksatif tedavisine rağmen kabızlık şikayetleri gerilememişti. Kolon grafilerinde kolon boşalmasında gecikme, sigmoid kolon başlangıcında dar segment görülmüştü.  Anorektal manometrelerinde RAİR negatif olarak tespit edildi. Rektal biyopsilerinde submukozal ve intermüsküler alanda gangliyon hücreleri saptandı. Aynı alanlarda sinir hipertrofisi izlendi. Bu bulgularla her iki hastada da İAS akalazyası düşünelerek, İAS’a saat 3, 6 ve 9 hizalarında olmak üzere toplam  100 ünite botullinum toksini (botoks) enjeksiyonu yapıldı. Altı ay sonra ikinci kez enjeksiyon yapıldı. Hastaların ikinci enjeksiyondan altı ay ve bir yıl sonraki kontrollerinde kabızlık şikayetlerinin olmadığı, yumuşak kıvamlı gaita yaptıkları ve aktif yakınmalarının ortadan kalktığı görüldü.

Sonuç: İki hastada da ikinci botoks uygulamasından sonra medikal tedaviye ihtiyaç duyulmadan normal dışkılama sağlanmış oldu. İAS akalazyasında botoks uygulaması miyektomiye nazaran daha az invaziv ve kolay uygulanabilir bir yöntemdir. Güvenilirliği için daha çok hasta serilerine ve manometrik değerlendirme sonuçlarına ihtiyaç vardır.

Close