Oral Presentation - 43
Radical soft tissue mobilisation and extensive total penile corporal dissection for the repairement of the bladder extrophy and epispadias
H Emir*, M Eliçevik*, Ş Emre*, R Özcan*, A Abilov**, L Abbasoğlu***, S Aksöyek****, OF Şenyüz*****, SNC Büyükünal*, Y Söylet*
*Istanbul University Cerrahpasa Medical Faculty Department of Pediatric Surgery Division of Pediatric Urology
**Memorial Healthcare Group, Hizmet Hospital, Pediatric Surgery, Istanbul
***Acibadem University School of Medicine Department of Pediatric Surgery
****Medicana International, Istanbul Hospital, Pediatric Surgery, Istanbul
***** Istanbul University Cerrahpasa Medical Faculty Department of Pediatric Surgery
PURPOSE
To evaluate early postoperative period after radical soft tissue mobization(RSTM) and total penile corporal dissection for bladder exstrophy epispadias complex(EEC).
MATERIAL AND METHODS
The medical records of EEC patients who were operated between 2010-2015 were analyzed, retrospectively. The operative technique consisted of the RTSM, bilateral extensive penile corporal dissection from the pubic arms and a tension free bladder neck recontruction as in Kelly procedure. Excision of excessive polyps and dorsal detrusorotomy if the bladder is too small. Urethroplasty and epispadias repair If the urtehral plate is healty and long enough, creation of penoscrotal hypospadias and epispadias repair, if not. Genital reconstruction with the use of anatomical repositioning of the vagina including clitoral and corporal plasty over the neourethra in girls.
RESULTS
The technique was performed in 62 patients(F:15,M:47), mean age of was 58(r:4-336) months. The preoperative status was primary EEC in 20pts., EEC with closed bladder in 15pts., repaired EEC with total urinary incontinence in 7pts.(epispadias:1,EEC:6), failed EEC repairs in 14pts.(epispadias:3, EEC:11), epispadias in 6pts. Early surgical complications were catheter dislodgement(n: 4), bladder neck fistula(n:2), urethrocutaneous fistula(n:1), skin dehiscence(n:2), fascial dehiscence(n:2), perirenal urinoma(n:1), urosepsis(n:2), urethral stricture(n:1).The patients developed neither corporal-glandular tissue loss nor ischemia. Bladder neck fistulas disappered after local care. Transurethral voiding was established in 45 patients. CIC was started in 17 patents.
CONCLUSIONS
RSTM and extensive penile corporal release from the pubic arms allow a tension free urogenital reconstruction in EEC with an acceptable complication rate. Even small bladders can be succesfully closed using RTSM, excision of the polipoid mucosal tissue and dorsal detrusorotmy. This surgical approach might decrease the need of augmentation procedures in this group of patenti. Changes in the upper urinary tract and urinary continence should be closely followed up.
Mesane ekstrofisi ve epispadias onarımında radikal yumuşak doku mobilizasyonu ve total penil korpus diseksiyonu
H Emir*, M Eliçevik*, Ş Emre*, R Özcan*, A Abilov**, L Abbasoğlu***, S Aksöyek****, OF Şenyüz*****, SNC Büyükünal*, Y Söylet*
*İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı
**Memorial Sağlık Grubu, Hizmet Hastanesi, Çocuk Cerrahisi, İstanbul
***Acıbadem Universitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, İstanbul
****Medicana International, İstanbul Hastanesi Çocuk Cerrahisi, İstanbul
*****İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi AD
AMAÇ: Mesane ekstrofisi ve epispadiyas kompleksine (EEK) yönelik radikal yumuşak doku mobilizasyonu (RYDM) ve ekstensif total penil korpus diseksiyonu sonrası erken postoperatif dönemi değerlendirmek.
OLGULAR VE YÖNTEM: 2010 – 2015 yılları arasında ameliyat edilmiş EEK hastalarının tıbbi kayıtları retrospektif olarak incelendi. RYDM cerrahisi yaklaşım olarak pubik ramusdan bilateral ekstensif penil korpus diseksiyonu ve Kelly yönteminde olduğu gibi gergin olmayan mesane boynu rekonstrüksiyonunu içerdi. Mesanenin çok küçük olduğu olgularda büyük polipler eksize edildi Üretral plak sağlıklı ve yeteri kadar uzunlukta ise üretroplasti ve epispadiyas onarımı, eğer değilse penoskrotal hipospadiyas ve epispadiyas tamiri yapıldı. Kız çocuklarda vajina ve klitorisin anatomik repozisyonu ve nöroüretranın üzerinde korpoplasti yapılarak genital rekonstrüksiyon gerçekleştirildi.
BULGULAR: Bu yöntem yaş ortalaması 58 ay olan (4 – 336) 62 hastaya (K:15, W:47) uygulandı. Preoperatif değerlendirmede 20 olguda primer EEK, 15 olgudada kapalı mesane ile birliktelik gösteren EEK, 7 olguda (1 epispadiyas ve 6 EEK) total üriner inkontinans ile birliktelik gösteren onarılmış EEK, 14 olguda (3 epispadiyas ve 11 EEK) EEK’nin başarısız onarımı ve 6 olguda epispadiyas tespit edildi. Kateterin yerinden çıkması (n = 4), mesane boynu fistülü (n = 2), üretrokütanöz fistül (n = 1), operasyon yarasında açılma (n= 2), fasyada açılma (n = 2), perirenal ürinom (n = 1), ürosepsis (n = 2), üretral striktür (n = 1) cerrahi sonrası erken dönemde görülen komplikasyonlardı. Olguların hiçbirinde korpus – glandüler doku kaybı ya da iskemi görülmedi. Mesane boynu fistülleri lokal bakım ile düzeldi. Trans üretral voiding 45 olguya yapıldı. Onyedi olguda temiz aralıklı kateterizasyon başlandı.
SONUÇ: RYDM ve penil korpusun pubik kollardan kapsamlı olarak serbestlenmesi EEK’de kabul edilebilir komplikasyon oranı ile gergin olmayan bir ürogenital rekonstrüksiyon olanağı sağlamaktadır. Küçük mesaneler bile dorsal detrusotomi ve polipoid mukozal dokuların çıkarılması ve RYDM ile başarılı olarak kapatılabilir. Bu cerrahi yaklaşım bu grup olgularda augmentasyon gereksiminin azalmasını sağlayabilir. Üst üriner sistem ve üriner inkontinans değişiklikleri yakından izlenmelidir.