TÇCD 2015 33rd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Video Presentation - 18

The extraction of foreign body in the posteriobasal segment of the right lower lobe

A Naycı*, H Taşkınlar*, B Bahadır*, C Erdoğan*, H Birbiçer**, K Esen***, D Avlan*
*Mersin University School of Medicine, Department of Pediatric Surgery , Mersin, Turkey
**Mersin University School of Medicine, Department of Anestesiology, Mersin, Turkey
***Mersin University School of Medicine, Department of Radiology, Mersin, Turkey

Introduction: Rigid bronchoscopy is the preferred method in the treatment of the foreign body aspiration because it has wide working ports and ensures airway passage. Foreign bodies in the trachea, carina or main bronchia may be extracted by rigid bronchoscopy. However open surgery is preferred for the foreign bodies located in the peripheral airways since it is hard to reach to the distally located foreign bodies using rigid bronchoscopy. We aimed to present our management in a case in which a distally located pin was extracted.

Case: A 15-year-old girl with a history of pin aspiration admitted to another institution. A bronchoscopy performed after the initial evaluation revealed no foreign body. The patient admitted to our clinic 10 days later. Computed tomography demostrated a foreign body in the right lower lobe bronchus which was partly embedded into the parenchyma. The foreign body was extracted using a flexible bronchoscopy which was carried forward with the help of an endotracheal tube.

Conclusion: The extraction of the foreign body with a rigid bronchoscopy is used in the treatment of the foreign body aspiration. Flexible bronchoscopy mainly functions as a diagnostic tool. However, if a rigid bronchoscopy is unable to reach to the distally located foreign body as in our case, it can be extracted by a flexible bronchoscopy. 

Sağ alt lob posteriyor bazal yerleşimli yabancı cismin çıkarılması

A Naycı*, H Taşkınlar*, B Bahadır*, C Erdoğan*, H Birbiçer**, K Esen***, D Avlan*
*Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi AD, Mersin, Türkiye
**Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon, Mersin, Türkiye
***Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyoloji AD, Mersin, Türkiye

Giriş: Yabancı cisim aspirasyonu tedavisinde, çocuklarda hava yolu güvenliği sağlanması ve çalışma kanallarının genişliği nedeniyle rijit bronkoskopi ilk tercih edilen yöntemdir.  Genellikle trakea, karina ya da ana bronş yerleşimli olan yabancı cisimler rijit bronkoskopi yardımıyla çıkarılır. Daha distale yerleşen yabancı cisimlerde, rijit bronkoskopi ulaşamadığı için ilk seçenek açık cerrahidir. Distal yerleşimli yabancı cisimlerin çıkarılma yönetimi konusunda örnek bir olgunun paylaşılması amaçlandı.

Olgu: Onbeş yaşında kız hasta toplu iğne aspirasyonu sonrası dış merkeze götürülmüş. Yapılan inceleme sonrasında aspirasyonla uyumlu bulunarak bronkoskopi yapılmış ancak yabancı cisme ulaşılamamış. Dış merkezden 10 gün sonra kliniğimize yönlendirildi. Çekilen tomografisinde sağ alt lob bronş içerisinde bir kısmı parankime gömülmüş yabancı cisim görüldü. Rijit bronkoskopi ile sağ alt ve orta lob bronş ağızlarına kadar ulaşıldı, yabancı cisim gözlenmedi. Endotrakeal tüp içerisinden ilerletilen bükülebilir bronkoskopi yardımıyla yabancı cisme ulaşıldı ve bir kısmı parankime gömülmüş olan yabancı cisim çıkarıldı.

Sonuç: Yabancı cisim aspirasyonlarında yapılması gereken girişim, rijit bronkoskopi yardımıyla yabancı cismin çıkarılması yönündedir, bükülebilir bronkoskopi daha çok tanısal amaçlı kullanılmaktadır. Bu olgudaki gibi rijit bronkoskop ile ulaşılamayan ender durumlarda bükülebilir bronkoskopi yardımıyla daha distale yerleşmiş yabancı cisimlerde çıkarılabilir

Close