TÇCD 2015 33rd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Video Presentation - 4

Holmium laser lithotripsy as salvage procedure for persistent obstructive choledocholithiasis in an infant

Z Dökümcü, E Divarcı, V Elekberova, A Çelik, O Ergün
Ege University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery

Background: Treatment strategy for pediatric choledocholithiasis may be challenging due to technical limitations, especially in small children. Open or laparoscopic common bile duct exploration (CBDE) may be necessary in cases that cannot benefit from endoscopic retrograde cholangiopancreatography and sphincterotomy. Intraoperative saline flushing and extirpation with basket catheters are most used techniques. Holmium laser lithotripsy (HLL) of an obstructive choledocholithiasis in an infant is presented herein.

Case: Twenty-one months old girl with history of myelomeningocele repair and numerous ventriculo-peritoneal shunting was admitted due to abdominal discomfort and jaundice. She had abdominal tenderness and inflammation parameters, liver function tests as well as bilirubin levels and gamma-glutamil transpherase were elevated suggesting obstructive jaundice. Ultrasonography confirmed the diagnosis with hydropic and edematous gall bladder and dilated intra/extra-hepatic bile ducts. Intravenous hydration, antibiotics and total parenteral nutrition were commenced. Due to previous multiple abdominal interventions, an open cholecystectomy and CBDE was planned, once remission of inflammation was achieved.

Hydropic and inflamed gall bladder was excised through an upper median incision. Bile stones in dilated cystic and common bile ducts were palpated, thus a 9Fr cystoscope was inserted through a choledochotomy incision after ligation of cystic duct. Ampulla of Vater was obstructed by multiple large stones that persisted after all efforts with saline flushes and basket catheterization. Passage was achieved with HLL and residual stones in distal and proximal bile ducts were cleared with saline flushes on endoscopic control. Operation was terminated following choledochotomy repair. She was well and symptom-free in postoperative period. Blood tests were improved and ultrasonographic bile duct dilatation regressed without any residual stone. She tolerated oral feeding and was discharged on 2nd and 4th postoperative days, respectively.

Conclusion: Intraoperative endoscopic CBDE with HLL is a reliable technique in management of complex and persistent obstructive choledocholithiasis in children.

Sebat eden obstrüktif koledokolitiaziste intraoperatif holmiyum lazer litotripsi uygulaması

Z Dökümcü, E Divarcı, V Elekberova, A Çelik, O Ergün
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı

Amaç: Pediatrik koleodokolitiazis tedavisi özellikle küçük çocuklarda teknik sınırlamalar nedeniyle güç olabilir. Endoskopik retrograde kolanjiyopankreatografi uygulanamayan olgularda açık veya laparoskopik ortak safra kanalı eksplorasyonu (OSKE) gerekebilir. OSKE’da intraoperatif salin ile yıkama ve basket kateter uygulaması en sık kullanılan tekniklerdir. Bir infantta obstrüktif koledokolitiazis tedavisinde holmiyum lazer litotripsi kullanımının sunulması amaçlanmıştır.

Olgu: Myelomeningosel onarımı ve çok sayıda ventriküloperitoneal şant girişimleri öyküsü olan 21 aylık kız olgu karın ağrısı, sarılık ve akolik gayta şikayetleriyle başvurdu. Fizik muayenede batın hassasiyeti mevcut olan olgunun laboratuar testlerinde yükselmiş serum enfeksiyon parametreleri, karaciğer fonksiyon testleri, bilirubin ve gama glutamil transeferaz  enzimleri saptandı. Obstrüktif sarılık ön tanısıyla yapılan ultrasonografik değerlendirmede hidropik ve ödemli safra kesesi ve dilate intra-ekstrahepatik safra kanalları görüntüsü tanıyı doğruladı. İntravenöz hidrasyon, antibiyotik tedavisi ve parenteral beslenme başlanan olguya enflamasyonun gerilemesi sonrasında geçirilmiş abdominal cerrahi girişimler nedeniyle açık kolesistektomi ve OSKE planlandı.

Operasyon: Median insizyon sonrası hidropik ve enflame safra kesesi yatağından ayrıldı. Dilate sistik kanal ve ortak kanalda taşların palpe edilmesi üzerine sistik kanal bağlandıktan sonra koledokotomi insizyonundan 9 Fr rijid sistoskop ile ortak kanala girildi. Ampulla vateri obstrükte eden çok sayıda geniş çaplı taş salin ile yıkama ve basket kateterizasyon çabalarına rağmen tam olarak çıkartılamadı. Lümen açıklığı holmiyum lazer litotripsi ile sağlandıktan sonra yapılan endoskopik kontrolde proksimal ve distal safra kanallarındaki rezidü taşlar salin ile yıkandı. Koledokotomi tamiri sonrası operasyon sonlandırıldı. Postoperatif dönemde sorunu olmayan olgu 2. günde oral beslenmeye başlanıp taşsız olarak 4. günde taburcu edildi.

Sonuç: İntraoperatif endoskopik OSKE ve holmiyum lazer litotripsi komplex ve sebat eden obstrüktif koledokolitiaziste başarıyla uygulanabilir. 

Close