TÇCD 2015 33rd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 111

A RARE PATHOLOGY: PARAMEATAL URETHRAL CYST

B Tanır
Beyhekim State Hospital Selçuklu/KONYA

 Introduction: In this study, very rare, generally asymptomatic, which is a benign pathology

'Parameatal urethral cyst' was presented.

Case Report: Eight-year-old male patient presented with swelling spotted by a mohel. Made in the examination; external urethral meatus surrounding both sides and associated with cystic lesions were observed 2. The patient sedation anesthesia + bupivacaine with dorsal penile block 'Total excision of cysts and Meatoplasty' was performed. Pathology: diameter; 0.5 and 0.4 cm 2, the inner surface of the pseudo-stratified columnar epithelium have been reported rarely paved cystic structure and infiltration of inflammatory cells in the cyst wall.

Conclusion: The largest series in the literature; Between the years 1992-2010 has seen the introduction of 18 case studies. All applied to small cyst excision and recurrence is unprecedented 1cm.. One patient suffered a spontaneous resolution within the first few weeks postnatally. Pathological findings; cuboidal cysts, transitional and / or that include the columnar epithelium, and that showed malignancy in any of the inflammatory cell infiltration in one case.

Consequently; 'Parameatal urethral cyst', a benign, usually asymptomatic, and it is a very rare lesion that can contain different types of epithelium. Due to the close relationship to the treatment urethral excision it may also require the meatoplasty.

NADİR BİR PATOLOJİ: PARAMEATAL ÜRETRAL KİST

B Tanır
Beyhekim Devlet Hastanesi Selçuklu/KONYA

Giriş: Çalışmada oldukça nadir görülen, genellikle asemptomatik, benign  bir patoloji olan

‘’ Parameatal Üretral Kistli’’ bir olgu sunulmuştur.

Olgu Sunumu:  Sekiz yaşındaki erkek hasta, sünnetçi tarafından farkedilen şişlik yakınması ile başvurdu. Yapılan muayenede; eksternal üretral meatusu her iki yandan çevreleyen ve onunla ilişkili, 2 adet kistik lezyon görüldü.  Hastaya sedasyon anestezisi + bupivakainli  dorsal penil blok ile ‘’Kistlerin Total Eksizyonu ve Meatoplasti’’ uygulandı. Patoloji: Çapları; 0,5 ve 0,4 cm.’lik   2 adet, iç yüzeyi yalancı çok katlı kolumnar epitelle döşeli kistik yapı ve kist duvarında seyrek iltihabi hücre infiltrasyonu olarak raporlandı.

Tartışma ve Sonuç: Literatürde en geniş seri; 1992-2010 yılları arasında görülen 18 vakanın sunulduğu çalışmadır. Tamamı 1cm.’den küçük kistlere total eksizyon uygulanmış ve nüks görülmemiştir. Bir olgu, postnatal ilk birkaç hafta içinde spontan rezolüsyona uğramıştır. Patolojik bulgular; kistlerin küboidal, transizyonel ve/veya kolumnar epitel içerdiğini, hiçbirinde malignitenin olmadığını ve bir olguda iltihabi hücre infiltrasyonunu göstermiştir.  

Sonuç olarak; ‘’ Parameatal Üretral Kist’’, benign, genellikle asemptomatik ve değişik epitel tipleri içerebilen oldukça seyrek görülen bir lezyondur.  Tedavide üretrayla yakın ilişki nedeniyle eksizyon, meatoplastiyi de gerektirebilir.                

 

Close