TÇCD 2015 33rd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 193

OUR "2 STEP" SERIAL TRANSVERSE ENTEROPLASTY (STEP) EXPERIENCE IN A PATIENT WITH SHORT BOWEL SYNDROME

MO Öztan*, T Özdemir**, A Sayan**, C Bilir**, M Baran***, G Köylüoğlu*
*Izmir Katip Celebi University Department of Pediatric Surgery
**Tepecik Research and Trainnig Hospital Pediatric Surgery Clinic
***Izmir Katip Celebi University Department of Pediatric Gastroenterology

Introduction: Short Bowel Syndrome (SBS) is deterioration of intestinal digestion and absorption after resection of a significant portion of intestine. The success of enteral nutrition is related to the length of the remaining intestine and presence of ileocecal valve or colon. A variety of surgical techniques for extending the length of the remaining intestine have been described. One of them is the serial transverse enteroplasty (STEP), where intestinal stapler is used  and brought to the zigzag shape and the intestinal lumen is narrowed and extended. We want to discuss about our experience with the technique.

Case: Our patient was a boy, whos intestines was resected because of a complication of gastroschisis (Figure 1). He has a bowel 25 cm distal to the pylorus and from the half of the transverse colon to the anus (Figure 2). An ostomy was done from the distal tip of the jejenum. The patient was started on day 2 with oral feeding and TPN. After 3 weeks, the patient underwent STEP procedure with 4 firings of GIA stapler at 90 ° and 270 ° according to the mesentery (Figure 3-5). An end-to-side anastomosis was made with colon. With the support of the gastroenterology clinic, patient had gain weight with both oral feeding and TPN and became from birth weight of 2,100 grams to 3,570 grams at the 5th month.  Abdominal radiography showed dilated bowel loops and second STEP procedure was performed with 3 firings (Figure 6-7). The stoma was closed one month later. But  the patient had died in intensive care because of sepsis, despite receiving up to 5.5 kg at 1 year.

Conclusions: STEP is a simple technique in patients with short bowel syndrome is one of the procedures. We believe that it is safe to use it twice in patients with dilated intestines.

KISA BARSAK SENDROMLU BİR HASTADA UYGULADIĞIMIZ 2 BASAMAKLI SERİ TRANSVERS ENTEROPLASTİ (STEP) DENEYİMİMİZ

MO Öztan*, T Özdemir**, A Sayan**, C Bilir**, M Baran***, G Köylüoğlu*
*İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
**Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği
***İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Çocuk Gastroenterolojisi Bilim Dalı

Giriş: Kısa Barsak Sendromu (KBS), ince barsakların önemli bir kısmının rezeke edilmesi sonrasında intestinal sindirimin ve absorbsiyonun bozulması ile başlayan kompleks bir hastalıktır. KBS’lu hastalarda enteral nutrisyonun başarısı; geride kalan barsağın uzunluğuna, ileoçekal valv veya kolonun bulunması ve intestinal adaptasyonun nasıl geliştiği gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Cerrahi yöntemler ile kalan barsağın boyunun uzatılması için çok çeşitli ameliyat teknikleri tanımlanmıştır. Bunlardan biri olan seri transvers enteroplasi (STEP) tekniğinde barsağa stapler ile karşılıklı enteroplastiler yapılarak genişlemiş olan barsak zigzag şekline getirilerek hem lümen daraltılır, hem boyu uzatılmış olur. Biz de KBS hastamızda kullandığımız teknikle ilgili tecrübeyi aktarmak istedik.

Olgu: Hasta prenatal gastroşizis tanısıyla takipli iken doğum sonrası kliniğimize kabul edilmiştir. Hastada umblikus sağ lateralindeki 0.5 cm’lik açıklıktan mezenterin  dışarıya uzandığı ve distalindeki barsakların füzyon halinde birleştiği ve renklerini koyu mor olduğu gözlendi (Şekil 1). Bu barsaklar eksize edildi. Batında pilordan itibaren bulunan 25 cm’lik barsak kör sonlanıyordu. Transvers kolon tam orta kısmı incelip göbekten dışarı uzanıyordu (Şekil 2). Kör olan kısımdan ostomi açıldı. Hasta 2. gün oral ve TPN ile beslenmeye başlandı. 3 hafta sonra hastaya mezentere göre 90° ve 270°’lerden 4 adet GIA stapler ile STEP prosedürü uygulandı (Şekil 3-5). Kolon ile uç-yan anastomoz yapıldı. Gastroenteroloji kliniğinin de desteği ile hastamız oral ve TPN desteği ile doğum kilosu olan 2100 gr.’dan 5. Ayda 3570 gr’a geldi. Bu sırada çekilen batın grafisinde dilate barsak ansları gözlenen hastaya 2. kez 3 adet lineer stapler ile STEP prosedürü uygulandı (şekil 6-7). 1 ay sonra ise stoması kapatıldı ve hastanın gaita çıkışı sağlandı. Fakat hastamız 1 yaşında yaklaşık 5.5 kg’a kadar ulaşmasına rağmen yoğun bakımda septik komplikasyonlar nedeniyle ex olmuştur.

Sonuç: STEP kısa barsak sendromu olan hastalarda hem uygulaması kolay hem de intestinal tıkanıklığa yol açmayan bir tekniktir. Özellikle mevcut barsakları dilate olan hastalarda 2 kez de kolaylıkla kullanılabileceğini düşünmekteyiz.

Close