TÇCD 2015 33rd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 8

Appendix Invagination Due To An Appendix Polyp

E Abay*, A Sayan*, C Bilir*, T Özdemir*, G Orhan*, Ü Küçük**, G Köylüoğlu*
*Tepecik Research and Trainnig Hospital Pediatric Surgery Clinic
**Tepecik Training and Research Hospital Pathology Laboratory

AIM: It is aimed to emphasize the clinical features of our rare of appendix invagination caused by an appendix polyp.


MATERIAL AND METHODS: A 10-year-old male patient was referred to our emergency department in May 2015 because of abdominal pain and vomiting. After obtaining routine blood and urine examination, plain X-ray and abdominal ultrasonography the patient was consulted to our clinic, the child is hospitalised and emergency operation was planned. 


FINDINGS: The patient whose story included crampy abdominal pain and vomiting enduring for one day was evaluated at the emergency department and the us revealed, ileocecal invagination. During the exploration, we observed that the proximal part of appendix was invaginated into the cecum. After reduction of appendix from cecum, a moving mass was observed by palpation in the appendicocecal junction the appendix was opened 2 cm distal to the junction and a pedunculated polyp was found. Polyp was removed with appendectomy. No another polyps were found during the exploration. The histopathological examination of the mass revealed a juvenile polyp. The follow up was eventless. 


RESULT: Appendix invagination is a rare finding in patients with symptoms of acute abdomen or invagination. Appendix invagination due to etiologies like tumor or mucosel should be removed with appendectomy.

Çocukta Appendiks Polipi Nedeni İle Oluşan Appendiks İnvaginasyonu

E Abay*, A Sayan*, C Bilir*, T Özdemir*, G Orhan*, Ü Küçük**, G Köylüoğlu*
*Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği
**Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Patoloji Laboratuvarı

AMAÇ: Nadir olarak görülen ve genellikle rastlansal olarak saptanan bir klinik görünümdür. Değişik nedenlere bağlı olarak oluşabilir. Appendiks polipine bağlı olarak oluşan appendiks invaginasyonu saptanan olgumuz sunularak klinik özelliklerinin vurgulanması amaçlanmıştır.


GEREÇ VE YÖNTEM: Acil servisimize, Mayıs 2015’de getirilen 10 yaşındaki erkek hastaya acil serviste rutin kan ve idrar incelemeleri yapıldıktan sonra ADBG ve karın USG çekilmiştir. Daha sonra kliniğimize danışılan hasta, kliniğimize yatırılmış ve acil olarak ameliyata alınmıştır.


BULGULAR: Öyküsünde, bir gündür devam eden kramp şeklinde karın ağrısı, kusma yakınmaları olan hastaya acil serviste yapılan karın USG’de ileoçekal bölgede invaginasyon olduğu görülmüştür. Kliniğimize yatırılan hastanın ameliyatında appendiksin proksimal bölümünün çekum lümeni içine invagine olduğu saptanmıştır. Appendiks, çekum lümeninden redükte edildikten sonra palpasyonda appendiksin çekuma birleşim yerinde hareketli bir kitle olduğu belirlenmesi üzerine appendiks lümeni çekuma 2 cm. uzaklıktan açılmıştır. Daha sonra kitle çekumdan dışarıya doğru ilerletildiğinde kitlenin appendiks proksimalinde saplı bir polip olduğu görülmüştür. Appendektomi tamamlanarak polip çıkarılmıştır. Eksplorasyonda başka bir polip saptanmamıştır. Kitlenin histopatolojik incelemesinde juvenil polip olduğu belirlenmiştir. İyileşme sonrası yapılan incelemelerinde de polip görülmeyen hastamız sorunsuz izlemimizdedir. 


SONUÇ: Akut karın veya invaginasyon belirtileri ile getirilen hastalarda nadiren appendiks invaginasyonu saptanabilir. Tümör, mukosel gibi değişik nedenlerle olan appendiks invaginasyonunun nedeni bulunarak mutlaka ortadan kaldırılması önemlidir.

Close