TÇCD 2015 33rd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 197

Multiseptated gallbladder; a rare cause of recurrent abdominal pain

Cİ Öztorun*, R Demir*, E Karakuş**, C Kırsaçoğlu***, SA Bostancı*, A Şenaylı*, MN Azılı*, E Şenel*
*Ankara Child Health and Diseases, Hematology Oncology Training and Research Hospital Department of Pediatric Surgery
**Ankara Child Health And Medicine Hematology OncologyTraining and Research Hospital
***Ankara Child Health and Diseases, Hematology Oncology Training and Research hospital, Department of Paediatric Gastroenterology

INTRODUCTION:

Multiseptated gallbladder rare congenital malformation. It was described first in 1963 by Simon and Tandon. Almost asymptomatic patients  weredescribed, most patients are admitted to the emergency room, biliary colic due to intermittent pain.


CASE REPORT:

One-year-old boy patient was admitted our clinic with complaints of abdominal pain and itching occasionally. Physical examination was normal, in laboratory tests only liver function tests were (AST 442 U / L, ALT: 270 U / L) and GGT (73 U / L) higher. In USG, approximately 41x33x46 mm size and structure of echogenic septation intensive content multiloculated gallbladder appearance was followed in gallbladder locations. In MR cholangiography, approximately 90x50x80 mm size multiseptated cystic lesion was observed in the liver inferomedial.

Laparoscopic cholecystectomy was performed on the patient. on macroscopic pathology, the gallbladder was observed separated into the different size of compartments by septa. Structure of fibrous septa and signs of chronic cholecystitis showed ın hematoxylin and eosin-sections. In the post-operative follow-up, liver enzyme tests fell to the normal range.


DISCUSSION

Multiseptated gallbladder, is very rare anomalies of the bile. In most cases , colic pain with nausea  is seen. Rarely, acute pancreatitis, cholelithiasis, gallbladder hypoplasia and bile duct cysts have been reported.

In literature, Dalgıç et al and Pacierok et al have reported multiseptated gallbladder with by elevated the liver enzymes. Pacierok et al reported that of transient liver enzyme elevation due to the temporary blockage of the bile ducts.

 USG, CT, MRCP ,ERCP, biliary scintigraphy can be used in diagnosis. Septations, linear  internal echogenicity are monitored in the lumen and creates a honeycomb appearance ın USG.

The combination of ultrasound and MRCP is the most convenient and non-invasive imaging method to evaluate the multiseptated gallbladder.

cholecystectomy is preferred as the treatment of cases presenting with biliary colic.asemptomatic cases are no need for surgery, follow-up with ultrasound.

CONCLUSION:

Multiseptated gall bladder; is a rare clinical condition, should be considered in the differential diagnosis of acute cholecystitis and acalculous cholecystitis. in patients with intermittent right upper quadrant pain

Multiseptalı safra kesesi;tekrarlayan karın ağrısının nadir bir sebebi

Cİ Öztorun*, R Demir*, E Karakuş**, C Kırsaçoğlu***, SA Bostancı*, A Şenaylı*, MN Azılı*, E Şenel*
*Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği
**Ankara Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Patoloji Kliniği
***Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji EAH Çocuk Gastroenteroloji Kliniği

GİRİŞ:

Multiseptalı safra kesesi nadir rastlanılan konjenital bir malformasyondur. İlk kez 1963 yılında Simon ve Tandon tarafından tanımlanmıştır. Asemptomatik hastalar tanımlansa da bir çok hasta,intermitant bilier kolik ağrı sebebiyle acil servise başvurmaktadırlar.

 

OLGU: 
Bir yaşında erkek hasta,kliniğimize ara ara olan karın ağrısı ve kaşıntı şikayetiyle başvurdu. Fizik muayene doğal olup labaratuar testlerinde karaciğer fonksyon testleri(AST:442 U/L , ALT:270 U/L)ve GGT (73 U/L) nin yüksek olduğu görüldü. Takiplerinde karaciğer fonskiyon testlerinde düşme olmayan ve kaşıntı şikayeti devam eden hasta cerrahi ye  konsülte edildi.Usg de safra kesesi lokalizasyonunda yaklaşık 41x33x46 mm boyutlu içinde ekojen septasyon yapıları ve multilokule yoğun içerikli safra kesesi görünümü izlenmiştir. MR kolanjiografi de karaciğer inferomedialinde yaklaşık 90x50x80 mm boyutunda multıseptalı kistik lezyon izlendi. 

Hastaya laparaskopik kolesistektomi yapıldı. Patolojisinde makroskopik olarak safra kesesinin farklı büyüklükte septalarla bölmelere ayrıldığı izlendi. Hematoksilen&Eozin kesitlerde fibröz septa yapıları ve kronik kolesistit bulguları mevcuttu. 

Post operatif takiplerinde karaciğer enzim testleri normal sınırlarına geriledi.

 

 

TARTIŞMA

Multiseptalı safra kesesi,safra yolunun çok nadir görülen anomalilerinden birisidir.Olguların çoğunda kolik ağrı ile birlikte bulantı olduğu görülmüştür.akut pankreatit , kolelithiazis, safra kesesi hipoplazisi ve koledok kisti nadir de olsa rapor edilmiştir.

Literatürde, daha önce Dalgıç ve ark  ve Pacierok ve ark tarafından karaciğer enzim yüksekliği ile birlikte multiseptalı safra kesesi olguları bildirilmiştir. Pacierok ve ark geçici karaciğer enzim yüksekliğinin,safra yolunun geçici tıkanıklığına bağlı olduğunu bildirmiştir.

 

Tanıda USG,CT,MRCP ERCP, bilier sintigrafi kullanılabilir. USG de septasyonlar, kese lümeninde lineer internal ekojeniteler izlenir ve balpeteği görünümünü oluşturur.USG ve MRCP kombinasyonu, multiseptalı safra kesesini değerlendirmede en uygun ve non invazif görüntüleme yöntemidir.

Bilier kolik ile başvuran olgularda tedavide kolesistektomi tercih edilir.Asemptomatik olgularda ise  cerrahiye gerek yoktur,ultrasonografi ile takip yapılır.


SONUÇ: 
Multiseptalı safra kesesi,intermitant sağ üst kadran ağrısı olan hastalarda,akut taşlı kolesistit ve akalkülöz kolesistit dışında ayırıcı tanıda düşünülmesi gereken nadir bir klinik durumdur.

Close