TÇCD 2016 34th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 79

Protection by dexpanthenol against liver injury induced by biliary obstruction in rats

A Karaman*, Ş Kurt**, A Akatlı***, E Şamdancı***, E Fadıllıoğlu**
*Akdeniz University School of Medicine Department of Pediatric Surgery, Antalya
**Hacettepe University, Faculty of Medicine, Department of Physiology, Ankara
***InonuUniversity, Faculty of Medicine, Departments of Pathology Malatya

Aim: In the present research, we studied the effect of Dexpanthenol on obstructive hepatic damage produced by double ligature of the extrahepatic biliary duct (EBD) in Wistar Albino rats.

Methods: Fourty  rats divided into five groups: group 1 (control), group 2 (sham), group 3 (dexapantenol), group 4 (obstruction), group 5 (obstruction + Dexapantenol 500mg/kg/d i.p.). Obstruction was done by double ligature and section (BDL) of the  EBD.  The severity of hepatic injury was determined by  plasma enzyme activities of alanine (ALT,U/dl) and  aspartate aminotransferase (AST, U/dl) and levels of direct bilirubin. Malondialdehyde (MDA, nmol/mgprot), and protein carbonyl (PC, nmol/mgprot) were determined to the oxidative status in the liver tissue.  Tissue hydroxyproline (HPR,  microgram/mgprot) was determined to collagen accumulation. Further, histological changes were studied.

Results: Treatment with Dexpanthenol in group 5  reduced ALT (121,25±4,40 & 184,25±19,46 p<0,05)  and AST (552,75±40,05&604±53,17  p>0,05) activities as compared to BDL rats.  Direct bilirubin levels of group 4 and 5 were similar (8,64±0,32 & 8,24±0,81 p>0,05). In group 4, tissue MDA (0,55±0,05 & 0,28±0,4 p<0,05) and PC (3,07±0,21&2,10±0,19 p<0,05) levels   markedly increased as compared to control rats. Dexpanthenol treatment  inhibited increases in liver MDA (0,43±0,03) and  PC (2,73±0,13) levels. There was no statistical significance between Dexpanthenol treatment group and control to MDA and PC.  Increase in HPR in group 4 was also attenuated by Dexpanthenol treatment in group 5 (2,18±0,33 & 0,85±0,10, p<0,05). These findings were supported by histopathological findings.

Conclusion: These findings suggested that Dexpanthenol can attenuate hepatic damage in extrahepatic cholestasis by prevention of oxidative stress and inflammatory process.

Dexpantenolün rat biliyer obstrüksiyon modelinde karaciğer hasarı üzerine koruyucu etkisi

A Karaman*, Ş Kurt**, A Akatlı***, E Şamdancı***, E Fadıllıoğlu**
*Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Antalya
**Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji AD, Ankara
***İnönü Üniversitesi tıp Fakültesi Patoloji AD, Malatya

Giriş: Biliyet obstrüksiyonda (BO) ortaya çıkan karaciğer hasarının patogenezinden, persistan inflamatuar yanıt sorumlu tutulmaktadır. Dekspantenol (vitamin B5) pantotenik asidin aktif formudur. Dexpantenol (Dex) güçlü bir antioksidan ve antiinflamatuar ajan olup bu özelliği nedeni ile birçok organın  inflamatuar hasarlarının tedavisi ile ilgili durumlarda çalışılmıştır. Çalışmamızda dexpantenolün, ratlarda, biliyer obstrüksiyon sonrası karaciğer hasarı üzerine etkisini araştırmayı amaçladık

Metod: Toplam 40 rat grup 1 (kontrol), grup 2 (sham), grup 3 (Dex kontrol), grup 4 (BO), grup 5 (BO+Dex) olarak 5 gruba ayrıldı. Obstrüksiyon için koledok çift bağlanarak kesildi. Karaciğer hasarının değerlendirilmesi için serum alanin ve aspartat aminotransferaz (ALT, AST, U/dL)  ve  Bilirubin (g/dL) değerleri,  dokudaki oksidatif stresin araştırılması için malondialdehit (MDA, nmol/mgprot), Protein Karbonil (PC, nmol/mgprot)  düzeyleri,  kollajen birikimi için hidroksiprolin (microgram/mgprot)  seviyesi belirlendi. Ayrıca histopatolojik değerlendirme yapıldı.

Bulgular:  ALT ve AST seviyeleri Dex tedavili grup 5’te, grup 4’e göre düşük bulundu (p<0,05). Direkt bilirubin seviyesinde grup 5’te, grup 4’e göre düşüş izlendi ancak istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0,05). Obstrüksiyon sonrası grup 4’te MDA ve PC düzeyleri kontrol grubuna göre belirgin artarken (p<0,05) Dex tedavili  grupta bu artışın önlendiği, değerlerin kontrol grubuna yaklaştığı ve kontrol grubu (grup 1) (p>0,05)  ile arasında anlamlı fark olmadığı saptandı. Hidroksiprolin düzeyleri grup 4’te belirgin artarken  Dex tedavisinin bu artışı anlamlı olarak önlendiği bulundu (p<0,05). Histopatolojik incelemede grup 4’te periportal inflamasyon ve nekrozda artış saptanırken Dex tedavili grup 5’te bu değişikliklerin belirgin olarak önlendiği gözlendi (p<0,05)

Sonuç: BO sonrası ortaya çıkan kalıcı inflamatuar  yanıt biliyer atrezi, koledok kisti gibi hastalıklarda mortalite ve morbiditenin yüksek kalmasını sağlamaktadır. Dexpantenolün güçlü antiinflamatuar ve antioksidan özellikleri ile  BO’da karaciğer hasarının engellenmesinde etkin olarak kullanılabileceği tesbit edilmiştir.

Close