Oral Presentation - 76
A safe Veress needle technique for laparoscopy in children
Ö Yılmaz*, Hİ Tanrıverdi*, H Çayırlı*, C Taneli*, A Genç*, C Günşar*, A Şencan*, H Aydede**
*Celal Bayar University Medical School, Department of Pediatric Surgery, Manisa, Turkey
**Celal Bayar University, Medical Faculty, Dept of General Surgery, Manisa
Introduction: Laparoscopic
procedures being performed in infants and children much more. More procedures
are being routinely performed with laparoscopy in Pediatric Surgery but there
are anxiety about complications resulting from trocar insertion because of the
smaller abdominal cavity in children. Most complications are related to the
entry of the first trocar.
In this study we presented our patients who laparoscopy was performed
with Veress needle tecnique which was modified by us for first trocar
insertion.
Material and methods: The hospital records of the patients who laparoscopy was performed between 2010 to 2015 were evaluated retrospectively for per/postoperatively complications. The first trocar incertion was done with Veress needle technique which was modified by us to all of the patients. In this tecnique, a 5-mm transverse skin incision below the umblicus was done firstly like Veress needle incertion tecnique. Than the external fascia was holded with clamp and was incised (2mm). Fascia was suspended upwards with umblicus by a towel clamp than Veress needle was inserted.
Results: Laparoscopic procedures was performed to 174 patients totaly. Laparoscopy was performed for exploration of testes, cholecystectomy and ovarian pathologies mostly. There was not any major complications such as visceral or vasculer injury peroperatively at our patients. Only minor comlications such as trocar dislocation (1.1%), intraabdominal gas leakage(1,1%), subcutaneous emphysema (0.5%) and abdominal wall bleeding (1.7%) occured at our patients peroperatively.
Conclusion: Insertion of the first trocar is important in laparoscopy. Chosing of the technique varies due to surgeon’s education, experience, section and patient’s age. In our technique, umblicus is suspended with fascia upwards and this provides a strong anchor, so the risk of intraabdominal injury is reduces. Also incertion is done with a more small incision than Hasson tecnique and this eliminates the disadvantages of open trocar entering tecnique.
Çocuklardaki laparoskopik girişimler için güvenli bir Veress iğnesi tekniği
Ö Yılmaz*, Hİ Tanrıverdi*, H Çayırlı*, C Taneli*, A Genç*, C Günşar*, A Şencan*, H Aydede**
*Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Manisa
**Celal Bayar Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Manisa
Giriş:
Günümüzde çocuklarda laparoskopik girişimler daha fazla yapılır hale gelmiştir. Çocuk Cerrahisi’nde
pek çok operasyon rutin olarak
laparoskopiyle yapılmasına rağmen, çocuklardaki karın içi boşluğun küçük olmasından dolayı,
cerrahlar için
halen trokarların girişine bağlı komplikasyonlar endişe edici bir sorundur.
Komplikasyonların çoğu
ilk trokarın girişi sırasında meydana gelir. Bu çalışmada ilk trokarları, tarafımızdan
modifiye edilen Veress iğnesi tekniği ile girilerek laparoskopi uyguladığımız
hastalarımızı sunduk.
Materyal ve metod: Kliniğimizde 2010-2015 yılları arasında laparoskopi uygulanan hastaların kayıtları geriye yönelik olarak per/postoperatif komplikasyonlar açısından incelenmiştir. Hastaların tamamında laparoskopi sırasında ilk trokarın girişi, tarafımızdan modifiye edilen Veress iğnesi tekniği ile yapılmıştır. Bu teknikte, Veress iğnesi giriş tekniğinde olduğu gibi umblikus altından yapılan 0.5 cm’lik cilt insizyonu ile başlanmıştır. Daha sonra dış fasya klemp yardımıyla tutularak 2 mm kesilmiştir. Çamaşır klempi, umblikusu da içine alacak şekilde fasyanın altından geçirilerek tutulmuş daha sonra Veress iğnesi ile standart giriş yapılmıştır.
Bulgular: Toplam 174 hastaya laparoskopik girişim yapılmıştır. Laparoskopi en sık intraabdominal testis araştırılması, kolesistektomi ve ovarian patolojiler için yapılmıştır. Laparoskopi sırasında hiç bir hastada organ ya da damar yaralanması gibi major komplikasyonlar gelişmemiştir. Sadece minör komplikasyonlar; trokar dislokasyonu (%1,1), karın içi gaz kaçağı (%1,1), cilt altı amfizem (%0,5) ve karın duvarında kanama (%1,7) gelişmiştir.
Sonuç: Laparoskopide ilk trokarın girişi önemlidir. Tekniğin seçimi cerrahın eğitimine, tecrübesi, branşına ve hastanın yaşına göre değişmektedir. Tekniğimizde, umblikus fasya ile birlikte tutulduğundan güçlü bir dayanak noktası sağlamakta ve bu iç organ yaralanma riskini azaltmaktadır. Aynı zamanda Hasson yöntemine göre daha küçük bir insizyondan giriş yapıldığından açık trokar giriş tekniğine bağlı dezavantajlar ortadan kaldırılabilmektedir.