TÇCD 2016 34th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 92

The importance of laparoscopy in a department of paediatric surgery

A Yıldız*, M Kaba*, B Cığşar**, M Akın*, ÇA Karadağ*, M Demir*, N Sever*, M Tokel*, M Genç*, Aİ Dokucu*
*Department of Pediatric Surgery, Sisli Etfal Training and Research Hospital, Istanbul, Turkey
**Süleymaniye Gynecology and Maternity Training and Research Hospital, Pediatric Endocrinology

Aim: The aim of this study was to evaluate the changes  of the laparoscopic approach in our department.
Methods: : All laparoscopic and thoracoscopic procedures were analyzed retrospectively since 2006, the date laparoscopy  introduced into use in our department, till April 2016.
Result:  Between 2006 and 2016 dates in 2257 laparoscopic and thoracoscopic procedures were performed. We started with six  kinds of  laparoscopic procedures initially and  reached 25 kinds of procedure finally. The number of our annual laparoscopy  performed with 34 patients has increased regularly  by 493 cases. The most common opertion performed in paediatric surgery department like as our department is appendicitis.  Whilst we look  the details of the appendectomy operations, it consisted 26 patients at  the first year  which constituted only 9.2% of the total appendicitis cases. The rate of laparoscopic appendectomy has increased 55% in 2013 and it still continues to increase regularly. In 2016 it rose to the highest rate with 77%. We observed the same trend in our other laparoscopic procedures. The cases underwent diagnostic laparoscopy rose up to 34  cases a year lately.  Laparoscopic splenectomy, cholecystectomy and adnexial pathologies  have consisted an overwhelming rate since  the date which laparoscopy  entry into clinical use. First laparoscopic hernia repair was introduced in use in 2011. Initially  we started to do with intracorporeal technique but evntually  PIRS  become the  methods that we prefered.
Conclusion: The laparoscopic approaches  occupy an important place in our clinic  and rapidly replace the conventional methods.

Laparoskopinin çocuk cerrahisi eğitim kliniğindeki önemi.

A Yıldız*, M Kaba*, B Cığşar**, M Akın*, ÇA Karadağ*, M Demir*, N Sever*, M Tokel*, M Genç*, Aİ Dokucu*
*Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği, İstanbul
**Süleymaniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkkarı Hastanesi, Çocuk Endokrinoloji BD

Amaç:  Bu çalışmanın amacı laparoskopik yaklaşımların  kliniğimizdeki yerinin ve çeşitlenmesinin  yıllar içindeki değişimini incelemektir.

Yöntem:  Laparoskopinin kliniğimizdeki kullanıma girdiği  2006 yılından  itibaren Nisan  2016  yılına kadar tüm laparoskopik ve torakoskopik girişimler retrospektif olarak incelendi. 

Sonuçlar:   2006 ile 2016 tarihleri arasındaki 10 yıllık süre içindeki toplam olarak 2257 laparoskopik ve torakoskopik girişim yapıldı.  Bu süre içinde laparoskopik girişimlerin çeşitleri 6 çeşit girişimler başlayıp sürenin sonunda 25’e dek ulaşmıştır. Yıllık 34 olgu ile başlayan laparoskopi girişim lerimizin sayısı  düzenli olarak artarak yıllık 493 olguya dek yükselmiştir.  Tüm çocuk cerrahisi merkezlerinde en sık  uygulama alanı bulan apandisit operasyonları kliniğimizde ilk olarak yapılan laparoskopik girişimlerden birisidir.  Apandisit operasyonlarının ayrıntısına girildiğinde ilk yılımızda 26 olgudan oluşan ve toplam apandisit olgularının  sadece % 9.2’sini oluşturan laparoskopik apendektomi girişimlerimiz düzenli olarak artmaya devam ederek 2013 yılında % 55 oranı ile açık yöntem ile yapılan  operasyonların önüne geçmiştir. 2016 yılında ise %77 ile en yüksek orana çıkmıştır. Diğer laparoskopik girişimlerimizde buna parallel olarak seyretti. Tanısal laparoskopiler laparoskopilerin sayısıda hızla artarak yılda 34’e kadar yükseldi. Splenektomi, kolesistektomi, over patolojilerindeki operasyonlar laparoskopinin klinik kullanıma girdiği tarihten itibaren ezici bir oranda laparoskopik olarak yapılmıştır. 2011 yılında ilk olarak intrakorporal tekniklerle yapmaya başladığımız  laparoskopik herni onarımı aynı yıl içinde PIRS yöntemine dönülerek 2014 yılı itibaren 184 olguya kadar çıkmıştır.


Sonuç:
Laparoskopik girişimler kliniğimizde önemli bir yer işgal etmekte olup hızla klasik yöntemlerin yerini almaktadır.

Close