TÇCD 2016 34th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 69

A case of asymptomatic ileal duplication cyst associated with acute appendicitis

H İpek*, G Doğan*, D Yılmaz**, M Metin*, ÇE Afşarlar*
*Hitit University Çorum Training and Research Hospital, Department of Pediatric Surgery
**Hitit University Çorum Training and Research Hospital, Department of Pathology




Introductıon: Duplications are rarely observed anomalies of the gastrointestinal tract that may occur in any part of the gastrointestinal system from the oral cavity to the anus. They are most frequently encountered in the terminal ileum, ileocecal region and esophagus. Of duplications, 67% become symptomatic before 1 year of age, while 85% give symptoms before 2 years of age. The remaining duplications may remain asymptomatic until older ages and even the adult period. Duplication cysts generally have symptoms of intraabdominal mass, rectal hemorhage, intestinal obstruction, stomach pain and invagination. Here we present an acute appendicitis case associated with asymptomatic ileal duplication cyst.

 

Case: A 12-year-old female patient that applied to our emergency service with abdominal pain was consulted to our department. On physical examination abdominal tenderness and guarding was present in the right lower quadrant Laboratory investigations were normal apart from leukocytosis and high CRP. Plain abdominal X-ray did not show any pathologic findings. Abdominal ultrasonography demonstrated an inflamed appendix with diameter above 7 mm in the right lower quadrant, loculated free fluid and nearly 6 x 4.5 cm capsulated dense cystic mass. The patient was prediagnosed with acute complicated appendicitis and surgery was justified. Exploration revealed an acute suppurative non-complicated appendicitis and a 7 x 6 cm non-complicated duplication cyst with common wall with the ileum nearly 4 cm proximal to the ileocecal valve. Appendectomy and ileal resection including the duplication cyst and ileo-ileal anastomosis was performed. Postoperative course of the patient was uneventful,  she tolerated oral feeding, and discharged on postoperative day 9. Histopathology of the specimens demonstrated local peritonitis accompanying acute appendicitis and duplication cyst including ileal mucosa without any ectopic mucosa.


 Conclusıon: Duplication cysts are rarely observed congenital intestinal anomalies. Although the majority of cases become symptomatic and diagnosed before age of 2 years, similar with our presented case, it may be asymptomatic and discovered incidentally along with an acute appendicitis.


 










 





 


Akut apandisitle birlikte görülen asemptomatik ileal duplikasyon kisti olgusu

H İpek*, G Doğan*, D Yılmaz**, M Metin*, ÇE Afşarlar*
*Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği
**Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Departmanı

Giriş: Gastrointestinal kanalın nadir görülen anomalilerinden olan duplikasyonlar ağız boşluğundan anüse kadar gastrointestinal sistemin herhangi bir kısmında yer alabilir. En sık olarak terminal ileum, ileoçekal bölge ve özafagusta rastlanır. Duplikasyonların %67’ si 1 yaşından önce ,%85’ i de 2 yaşından önce belirti verir. Geri kalanı ise daha büyük yaşlara, hatta erişkin dönemine kadar sessiz kalabilir. Duplikasyon kistleri genellikle karın içi kitle, rektal kanama, barsak tıkanıklığı, karın ağrısı ve invajinasyon ile bulgu verebilir. Biz akut apandisit ile birlikte asemptomatik ileal duplikasyon kisti tespit edilen bir olgu sunduk.

Olgu: 12 yaşında karın ağrısı yakınması ile acil servisimize başvuran kız hasta tarafımıza konsulte edildi. Fizik muayenesinde karın sağ alt kadranda hassasiyet, defans mevcuttu. Labaratuar incelemelerinde lökositoz ve CRP yüksekliği dışında özellik yoktu. Ayakta direkt karın grafisinde patolojik bulgu izlenmedi. Abdomen ultrasonografisinde sağ alt kadranda çapı 7 mm’yi geçen inflame apendiks, loküle serbest sıvı ve yaklaşık 6 x 4.5 cm boyutlarında kapsüle, yoğun içerikli kistik kitle izlenildi. Hasta akut komplike apandisit ön tanısı ile operasyona alındı. Eksplorasyonda akut süpüratif non-komplike apandisit ve ileoçekal valvin 4 cm proksimalinde yaklaşık 7x6 cm’lik ileumla ortak duvara sahip olan komplike olmamış duplikasyon kisti tespit edildi. Apendektomi ve duplikasyon kistini içerecek şekilde ileal rezeksiyon ve ileo-ileal anostomoz yapıldı. Postoperatif takiplerinde sıkıntısı olmayan ve oral beslenmeyi tolere eden hasta postoperatif 9. gününde sorunsuz taburcu edildi. Patolojik incelemede lokal peritonitin eşlik ettiği akut apandisit ve ektopik mukoza izlenmeyen ileal mukoza ile döşeli duplikasyon kisti olarak değerlendirildi.


Sonuç: Duplikasyon kistleri nadir görülen konjenital intestinal anomalilerdendir. Olguların büyük çoğunluğu 2 yaşından önce semptomatik hale gelip tanı almalarına karşın, sunulan olgumuzda olduğu gibi daha ileri bir yaşta akut apandisit ile birlikte asemptomatik ve insidental olarak da karşılaşılabilmektedir.

 


Close