TÇCD 2016 34th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 46

What Is Defensive Medicine?

A Sayan*, S Çınarlı**, T Özdemir*, MO Öztan*, E Abay*, C Bilir*, G Köylüoğlu*
*Tepecik Research and Trainnig Hospital Pediatric Surgery Clinic
**Izmir University Law Faculty Department of Administrative Law İZMİR

AIM: While the doctors had a voice on the patients about all of the issues in the past, nowadays each and every attempt of the doctors are questioned in parallel to the improvements in patient rights made through the meetings organized around the world. Doctors who panicked at compensations and increasing Malpractice (Practice Mistakes in Medicine) cases and investigations have developed a defense system named as Defensive Medicine. This document aims to emphasize on the general features of defensive medicine practices.

MATERIALS AND METHODS: Diverse national and international publications and thesis written in Turkey on defensive medicine have been analyzed. The results of the questionnaires conducted by us have been also utilized. Opinions of the concerned academician from the Law Faculty Administrative Law at the university in our city have been consulted.

FINDINGS: Defensive medicine is divided into two categories: The first one is the positive category which covers the over practice to make a diagnosis. The second one is the negative category which covers patience avoidance. Some scholars have a favorable opinion on overhandling practices on the patient and keeping regular records. Our study being the first study on Pediatric Surgery in national and international resources shows that the participants carry out defensive practices in different rates. Nevertheless, it is gladsome that none of the participants fulfilled an unnecessary operation.

RESULTS: Defensive medicine applied by the doctors for their own interests are faulty. The financial burden on the state budget caused by the unnecessary practices is undeniable. The precautions to prevent the defensive medicine practices to have been taken around the world for a long time should be taken in our country, as well. The incidents in which defensive medicine practices impair the physical integrity will cause legal problems which will require punishment.

Defansif Tıp Nedir?

A Sayan*, S Çınarlı**, T Özdemir*, MO Öztan*, E Abay*, C Bilir*, G Köylüoğlu*
*Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği
**İzmir Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Anabilim Dalı İZMİR

AMAÇ: Eski yıllarda doktorlar hastalar üzerinde her konuda söz sahibi iken; dünyada yapılan değişik toplantılar sonucu genişletilen hasta hakları ile doktorların her girişimi sorgulanmaya başlamıştır. Ödenen tazminatlar ile giderek artan Malpraktis (Tıpta Uygulama Hataları) dava ve soruşturmaları karşısında paniğe kapılan doktorlar Defansif Tıp olarak adlandırılan bir savunma sistemi geliştirmişlerdir. Bu bildiride, defansif tıbbi uygulamalarının genel özelliklerinin vurgulanması amaçlanmıştır.

GEREÇ VE YÖNTEM: Defansif tıp ile ilgili değişik ulusal ve uluslararası yayınlar, ülkemizde yapılan tezler incelenmiş ve yaptığımız anketin sonuçlarından yararlanılmıştır. Ayrıca ilimizdeki bir üniversitenin Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Anabilim Dalından ilgili öğretim üyesinin görüşleri alınmıştır.

BULGULAR: Defansif tıp; hastaya tanı için yapılması gerekenleri gereksiz derecede fazla yapmak pozitif; hastaya tanı için gerekenleri yapmamak, hatta hastadan kaçmak negatif defansif tıp olarak ayrılır. Hastaya, gereksiz de olsa fazla inceleme yapmak, kayıtlarını düzenli tutmak bazı yazarlar tarafından olumlu karşılanmıştır. Ancak defansif tıp uygulamalarının tamamında hastadan çok doktorun kendi çıkarını koruması söz konusudur. Hasta kayıtlarını ve dosyaları düzenli tutarak bir davaya karşı elinde kanıt olmasını ister. Ulusal ve uluslararası kaynaklarda Çocuk Cerrahisi dalında ilk olarak yapılan çalışma olan çalışmamızın kısa değerlendirmesinde; katılanların değişik oranlarda defansif tıbbi uygulamalar yaptığı görülmüştür. Ancak hiçbir katılımcının kendi çıkarı için gereksiz ameliyat kararı vermemesi sevindirici bir sonuçtur.

SONUÇLAR: Doktorun kendi çıkarı için uyguladığı defansif tıp, etik yönden hatalıdır. Ayrıca gereksiz incelemelerin devlet bütçesine getirdiği yük de yadsınamaz. Dünyada uzun zamandır uygulanan defansif tıbbi uygulamaların ortadan kaldırılması ile ilgili önlemler ülkemizde de uygulamaya başlanmalıdır. Defansif tıbbi uygulamaların kişinin vücut bütünlüğünü bozması durumunda ceza gerektiren hukuk sorunlarına yol açacağı unutulmamalıdır.

Close