Poster - 74
Appendiks epiploika torsion in children with spinal muscular atrophy
İ İnanç, ÜN Başaran, O Kızılkaya, S Ayvaz, M İnan
Trakya University, Faculty of Medicine, Depertment of Pediatric Surgery
A sixteen years old male patient suffered from spinal muscular atrophy was addimtted to emergency department with abdominal pain. In physical examination, acute abdomen was diagnosed. There was no specific laboratory findings except leucocytosis. In the computed tomography which was posed in another hospital, appendix diamater was found as 11 milimeter. The boy reffered to tertiarry center because of the malignant hiperthermia risk and a laparotomy was performed for him. In the abdominal exploration, retrocolic appendix was found as normal. However, there were two torsioned appendix eppiploica on ascending colon and were excised. After than, appendectomy was performed. The patient was discharged postoperative second day. There was no complication in early and late following period.
This specific clinical table is called acute appendagitis which is exremely rare in children. It is commonly seen in fourth decade. In these patients the treatment is conservative with analgesics without surgery. The crucial rule in the diagnosis is carefully inspection of computed tomography images.
If tomputed tomography is used for the diagnosis of acute abdomen for any reason, acute appendagitis is considered as a rare colonic pathology.
Spinal musküler atrofili çocuk hastada appendiks epiploika torsiyonu
İ İnanç, ÜN Başaran, O Kızılkaya, S Ayvaz, M İnan
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
Spinal muskuler atrofi tanısıyla takip ve tedavi edilen 16 yaşında erkek hasta karın ağrısı şikayetiyle acil servise getirildi. Yapılan muayenesinde akut karın bulguları saptandı. Lökositoz dışında önemli bir laboratuvar bulgusuna rastlanmadı. Başka bir hastanede çekilen bilgisayırlı tomografide apendiks çapı 11 mm olarak saptanmış. Malign hipertermi riski nedeniyle 3. basamağa yönlendirilen hasta akut karın ön tanısıyla açık ameliyata alındı. Yapılan eksplorasyonda retroçekal olan appendiksin salim olduğu gözlendi. Ancak çıkan kolonda 2 adet torsiyone apendiks epiploika saptandı. Bunlar eksize edildi ve apendektomi yapıldı. Postoperatif ikinci gün taburcu edilen hastada komplikasyon gözlenmedi. Yapılan histopatolojik değerlendirmede eksize edilen materyayin torsiyone apendiks epiploika olduğu bildirildi.
Çocuklarda çok nadir olarak gözlenen bu patolojinin yol açtığı klinik tabloya akut apendajit adı verilmektedir. Daha çok 40'lı yaşlarda görülmektedir. Bu tür hastalarda ameliyata ihtiyaç duyulmaksızın tedavi analjejik ilaçlarla konservatif olarak yapılmaktadır. Tanı ise bilgisayarlı tomografi ile konur.
Akut karın olan hastalarda bir nedenden ötürü tomografi çekilmişse appendiks epiploika yönünden dikkatli olunmalı ve çocuklar gereksiz ameliyatlardan sakınılmalıdır.