TÇCD 2016 34th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Video Presentation - 12

LAPAROSCOPIC APPROACH TO INTERNAL HERNIA

NF Aras, M Küçükaydın, AB Öztürk, HB Gürleyen
Erciyes University School of Medicine Department of Pediatric Surgery, Kayseri/Turkey

Background and aim: Internal hernia is a situation that intraabdominal organs are shifting from abdominal cavity to the pathological cavity in the abdomen. It is categorized according to localization; paraduodenal, transmesenteric, paravesical, retro-anostomotic, pericecal, foramen winslow. In this video, we want to present a laparoscopic procedure for treatment of a very rare type of internal hernia.

Case: A fifteen-year-old girl presented with the crampy abdominal pain and urinary tract infection. The patient suffered from pyelonephritis in several times. There was hydronephrosis in urinary ultrasonography. In MRI, there was a giant hernial sac with all small intestines in it. One 5 mm umbilical optical port and two 5 mm working ports were placed into the lower abdomen. Hernial sac was excised with harmonic divice and all the small bowel freed into the abdominal cavity.

Results: The operative time was about 30 minutes. Post-operative course was uneventful. Feeding was started on the 1st post-op day and she was discharged from hospital on the 3th post-op day.

Conclusion: We considered that this kind of malformations could be corrected with minimal invasive procedures.

İNTERNAL HERNİDE LAPAROSKOPİK YAKLAŞIM

NF Aras, M Küçükaydın, AB Öztürk, HB Gürleyen
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Kayseri

Giriş ve amaç: İnternal herni, karın içinde mevcut patolojik bir boşluğa intraabdominal organların girmesidir. Lokalizasyonuna göre; paraduodenal, transmezenterik, paravesikal, retroanostomotik, periçekal, foramen Winslow gibi tiplere ayrılır. Bu videoda,çok nadir görülen, bir internal herni tipi ve laparoskopik işlemle yapılan tedavisinin sunulması amaçlanmıştır.

Olgu: On beş yaşında kız hasta ara ara kramp tarzında karın ağrısı ve idrar yolu enfeksiyonu şikâyetleriyle başvurmuştu. İdrar yolu enfeksiyonu açısından takibe alınan hasta farklı zamanlarda sağ ve sol pyelonefrit atakları geçirmişti. Bu dönemlerde yapılan USG de pyelonefrit olan böbrekte ektazik tespit edildi. Yapılan MR görüntülemesinde, tüm ince barsakların bir kese içerisinde olduğu ve kesenin hareketli ve sağdan sola yer değiştirdiği tespit edildi. Böbreklerdeki ektazik değişikliklerin kese içerisindeki barsakların bası etkisiyle olduğu düşünüldü. Hastanın beslenme sonrası olan kramp tarzında ağrıları da internal herniye bağlandı. Elektif şartlarda 1 adet 5 mm kamera portu ve 2 adet 5 mm çalışma portu kullanılarak laparoskopi yapılan hastanın herni kesesi ventralinden açılarak eksize edildi.

Bulgular: Ameliyat süresi yaklaşık 30 dk olarak hesaplandı. Post op 1. Gün beslenen hasta 3. Gün önerilerle taburcu edildi.

Sonuç: Çok nadir görülen bu tür anomalilerin düzeltilmesinde minimal invaziv girişimin mümkün olduğu görüldü.

Close