TÇCD 2018 36th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association and 3rd Annual Congress of IPEG-MEC

View Abstract

Poster - 14

Henoch-Schönlein Purpura which is Mimicking Superior Mesenteric Artery Syndrome because of duodenal involvement

Hİ Tanrıverdi*, FB Şimşek*, A Deveci**, M Keçeli**, C Günşar*, A Şencan*
*Manisa Celal Bayar University Medical School Department of Pediatric Surgery, Manisa, Turkey
**Manisa Celal Bayar University Medical School Department of Radiology, Division of Pediatric Radiology, Manisa, Turkey

Introduction: Henoch-Schönlein purpura (HSP) is a common childhood systemic vasculitis which involves skin, joints, gastrointestinal tract and kidneys. Duodenal involvement are determined in one thirds of the patients. 12-years-old girl with HSP, which involved the duodenum and therefore mimicked superior mesenteric artery syndrome (SMAS), was presented.

Case report: A 12-years-old girl was admitted to our hospital with purpura, abdominal pain and vomiting. Physical examination presents abdominal distention and sensitivity at upper abdomen. There were widespread cutaneus purpuras on lower exremities. Ultrasonography revealed thickened second and third part of duodenum due to edema and distended stomach. Duodenum was seen as obstructed at the level of superior mesenteric artery compatible with SMAS in contrasted computerised tomography. We also determined duodenal obstruction on barium-contrasted upper gastrointestinal passage series and duodenal perforation was not observed. This condition was evaluated as duodenal involvement of HSP which mimicks SMAS. Oral intake of patient was stopped and nasogastric-tube was placed. Antibiotheraphy and parenteral nutrition were administered. Prednisolone treatment was also started because of gastrointestinal involvement of HSP. Patients’ complaints, findings and also nasogastric drainage were regressed within 10 days. It was seen that duodenal edema was also regressed on ultrasonographic examination.

Conclusion: Duodenal involvement of HSP can mimic SMSA via causing complete duodenal obstruction. It could be treated conservatively with steroid. Even if prolongation of duodenal obstruction time, should not be in a hurry for the surgical treatment and conservative treatment and the effect of steroids should be expected.

Duodenal tutulum nedeniyle Superior Mezenterik Arter Sendromu’nu taklit eden Henoch-Schönlein Purpurası

Hİ Tanrıverdi*, FB Şimşek*, A Deveci**, M Keçeli**, C Günşar*, A Şencan*
*Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Manisa
**Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı, Çocuk Radyolojisi Bilim Dalı, Manisa

Giriş: Henoch-Schönlein Purpurası (HSP), deriyi, eklemleri, gastrointestinal sistemi (GİS) ve böbrekleri tutan çocukluk döneminin yaygın bir sistemik vaskülitidir. Duodenumu tutan ve bu nedenle Superior Mezenterik Arter Sendromu (SMAS)’nu taklit eden HSP’li 12 yaşındaki kız olgu sunulmuştur.

Olgu sunumu: 12 yaşındaki kız olgu purpura, karın ağrısı ve kusma nedeniyle hastanemize başvurdu. Fizik muayenede karında distansiyon ve üst kadranlarda hassasiyet mevcuttu. Alt ekstremitelerde yaygın kutanöz purpuralar vardı. Ultrasonografide duodenumun ikinci ve üçüncü bölümlerinde ödeme bağlı duvar kalınlaşması ve midede distansiyon görüldü. Konstrastlı bilgisayarlı tomografide, SMAS ile uyumlu olarak superior mezenterik arter seviyesinde duodenumda obstrüksiyon saptandı. Ayrıca baryumlu üst GİS pasaj grafilerinde de duodenal obstrüksiyon görüldü, duodenal perforasyon saptanmadı. Bu durum SMAS’nu taklit eden HSP’nin duodenal tutulumu olarak değerlendirildi. Hastanın oral alımı kesildi, nazogastrik tüp yerleştirildi. Antibiyoterapi ve paranteral beslenme başlandı. HSP’nin GİS tutulumu olduğu için prednizolon tedavisi de eklendi. hastanın şikayetleri, bulguları ve nazogastrik tüp drenajı 10 gün içinde geriledi. Ultrasonografik değerlendirmede de duodenal ödemin gerilediği görüldü.

Sonuç: HSP’nin duodenal tutulumu, tam duodenal obstrüksiyona neden olarak SMAS’nu taklit edebilir. konservatif olarak steroid tedavi sağlanabilir. Hatta duodenal obstrüksiyon uzadığında bile cerrahi tedavi için acele edilmemeli, konservatif tedavi ve steroidin etkisi beklenmelidir.

Close