TÇCD 2018 36th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association and 3rd Annual Congress of IPEG-MEC

View Abstract

Oral Presentation - 45

Demonstration of antibiotic activity in experimental appendicitis model

HC Demirtürk*, C Günşar*, Hİ Tanrıverdi*, F Taneli**, S Ayhan***
*Manisa Celal Bayar University, Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery, Division of Pediatric Urology Manisa, Turkey
**Manisa Celal Bayar University, Department of Biochemistry, Manisa, TURKEY
***Manisa Celal Bayar University Medical School Department of Pathology, Manisa, Turkey

AimRecently, antibiotics treatment without surgery for appendicitis came up to agenda. Appendicitis increases acute phase reactants due to inflammation. We evaluated the efficacy of antibiotics and the follow-up criteria in an experimental appendicitis model in rats.

Materiel Method

A small area distal to the cecum was obstructed by preserving the vessel. The first was only laparotomy group. In group 2, appendicitis was formed only. In group 3, appendicitis was formed and regular antibiotics were given. Appendectomy was performed after laparotomy 48 hours after appendicitis in group fourth. Blood samples were collected from rats on days 0, 2 and 7 in all groups. On day 7, rats groups of 1, 2 and 3 underwent laparotomy and appendectomy was performed.

Results

In G2 and G3, there was no significant difference between procalcitonin and leukocyte counts. There was a significant difference in CRP values between the two groups on Day 0, Day 2 and Day 7. Leukocyte levels increased in G2 and G3 on days 2. On day 7, leukocyte levels were more prominent in the group given antibiotics (Not significant). Significant differences were found in the values ​​of 0, 2, and 7 days in CRP values ​​in G2 and G4. There was no significant difference between the values ​​of G3 and G4 procalcitonin and leukocyte values, whereas the difference between the values ​​of 0 and 2 days in CRP values ​​was significant.Leukocyte counts were significantly lower (statistically insignificant) in the third group than in the fourth group.

Inflammation of mucosa, submucosa and subserozal parts and also TNF alpha and IL6 immunohistopathological examinations revealed a significant difference between the 4 groups.TNF alpha and IL6 levels were significantly different between G2 and G3.

Discussion

CRP may be a monitoring criterion for antibiotic treatment, especially from day 2 and CRP levels are as low as in surgery in the late period. Antibiotic therapy also became effective on inflammation at the mediator level (TNF and IL6).Low levels of leukocyte, although not statistically significant, indicate that it may be a clinical monitoring criterion for appendicitis during antibiotic therapy.

Deneysel apandisit modelinde antibiyotik etkinliğinin gösterilmesi

HC Demirtürk*, C Günşar*, Hİ Tanrıverdi*, F Taneli**, S Ayhan***
*Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı
**Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Biyokimya Anabilim Dalı, Manisa, TÜRKİYE
***Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı, Manisa

Amaç

Son dönemde çocuklarda apandisitin cerrahi dışında sadece antibiyotik ile tedavisi gündeme gelmiştir. Apandisitte inflamasyona bağlı akut faz reaktanlarında artış olur. Bu çalışmada ratlarda deneysel oluşturulan apandisit modelinde antibiyoterapinin etkinliğini ve izlem kriterlerini değerlendirdik.

Materyal Metod

Rat çekumlarının distalindeki küçük bir alan damarı korunarak obstrüksiyon oluşturuldu. Birinci gruba sadece laparotomi yapıldı. 2. grubta apandisit oluşturuldu, tedavi verilmedi. 3. grupta apandisit oluşturuldu, düzenli antibiyotik verildi. 4.grubta ise apandisit oluşturulduktan 48 saat sonra yeniden apendektomi yapıldı. Tüm gruplardan 0, 2, 7. günlerde kan alındı. G,1 G2 ve G3 deki ratlara 7. gün apendektomi yapıldı.

Bulgular

G2 ve G3'de, prokalsitonin ve lökosit değerleri arasında anlamlı bir fark izlenmemiştir. CRP değerlerinde 0.,2. ve 7. gün değerleri arasında anlamlı fark izlenmiştir; 2. ve 7. günlerde hastalık grubuna göre anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Lökosit düzeyleri G2 ve G3 de 2. gün yükselmiştir. 7. gün lökosit düzeyleri antibiyotik verilen grupta daha belirgin düşmüştür. İstatistiksel olarak anlamlı değildir. G2 ve G4 de CRP değerlerinde 0., 2. ve 7. gün değerlerinde anlamlı fark izlenmiştir. G3 ve G4 prokalsitonin değerleri ve lökosit değerleri arasında anlamlı farklılık yok iken, CRP değerlerinde ise 0. ve 2. gün değerleri arasında farklılık anlamlıdır. Lökosit değerlerinde 3. grupta 4.gruba göre daha belirgin düşme (İstatistiksel olarak anlamlı değil) gözlenmiştir.

Mukoza, submukoza ve subserozanın enflamasyonu ve TNF alfa ve IL6 immunohistopatolojik incelemeleri açısından 4 grup arasında anlamlı farklılık saptanmıştır. G2 ve G3 arasında TNF alfa ve IL6 düzeyleri anlamlı farklılık göstermektedir.

Tartışma

CRP antibiyotik tedavisi için özellikle 2. günden itibaren bir izlem kriteri olabilir. Antibiyotik tedavisi geç dönemde CRP değerlerinin cerrahide olduğu kadar düşük olmasını sağlamaktadır. Antibiyotik tedavisi hücresel düzeyde olmasa da mediatör düzeyinde (TNF ve IL6) enflamasyonu anlamlı derecede azaltmıştır. İstatistiksel olarak anlamlı olmasa da lökosit değerlerinin düşük düzeyler göstermesi apandisitin antibiyotik ile tedavisinde klinik izlem kriteri olabileceğini göstermektedir.

Close