Poster - 10
Ectopic Breast and Fibroadenoma Association: A Rare Case
A Sayan*, M Mert*, T Özdemir*, MT Altundağ*, G Orhan*, G Köylüoğlu**
*SBU, İzmir Tepecik Training Hospital, Department of Pediatric Surgery, İzmir
**Izmir Katip Celebi University Department of Pediatric Surgery
AIM: An ectopic locating breast (EB) is the appearance of breast tissue in a region from axilla to inguinal region, except normal breast. Areola and nipple head can also be. It's usually in girls and in the axilla. Fibroadenoma (FA) in EM is very rare in adolescents. This is why we are presented.
MATERIAL AND METHOD: A 16-year-old female patient with EB under the left breast, including a nipple and a mass within it. Ultrasonography and mass fine needle aspiration biopsy (FNAB) were performed, considering the presence of FA. The mass and EB were removed together.
FINDINGS: Although the incidence of EB in women is 0.4-6%, this rate is lower in adolescents. 60-70% of all EB’s are under axilla. Therefore, differential diagnosis should be made for hydradenitis, lymphadenopathy, lipomas and etc. Also urinary and cardiovascular anomalies could be seen together with EB. Have malignant changes in EM or FA within coluld be seen in adults. In adolescents less than 40 cases, EM and FA associations were reported and all FA malignancy rate was reported as 0,2%. We learned that a 5x5x3 cm soft mass under the left breast was congenital and the patient was palpating in a growing mass. During the physical examination it was determined to be a hard mass inside the EB with in size 4x3x2cm. and the nipple was detected. In further studies, it was thought that the mass was FA. EB was total excised together with the mass. Additional disease was not detected in our patient.
RESULT: The association of EB with FA or EB alone in adolescents is very rare, but a definitive diagnosis must be made against the possibility of malignancy. Then EM total excision should be applied with or without FA.
Ektopik Meme ve Fibroadenom Birlikteliği: Nadir Bir Olgu
A Sayan*, M Mert*, T Özdemir*, MT Altundağ*, G Orhan*, G Köylüoğlu**
*SBU, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği, İzmir
**İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
AMAÇ: Ektopik yerleşimli meme (EM), normal memeler dışında koltuk altından kasığa kadar olan bir bölgede meme dokusu görülmesidir. Areola ve meme başı da olabilir. Genellikle kızlarda ve koltuk altındadır. Adolesanlarda EM içinde fibroadenom (FA) ise çok nadiridir. Bu nedenle olgumuz sunulmuştur.
GEREÇ VE YÖNTEM: Sol meme altında meme başı da içeren ve içinde kitle saptanan EM görülen 16 yaşında kız hasta. Kitlenin FA olduğu düşünülerek USG ve kitleye ince iğne aspirasyon biyopsisi (İİAB) yapıldı. Kitle ve EM birlikte çıkarıldı.
BULGULAR: Kadınlarda EM görülme oranı %0,4-6 ise de adölesanlarda bu oran daha düşüktür. Tüm EM’lerin %60-70’i koltuk altındadır. Bu nedenle hidradenit, lenfadenopati, lipom vb. ayırıcı tanı yapılmalıdır. Ayrıca EM ile birlikte üriner ve kardiovasküler anomaliler de görülebilir. Erişkinlerde EM veya içindeki FA’da malign değişiklikler görülebilir. Adölesanlarda 40’dan az olguda EM ile FA birlikteliği ve tüm FA malignite oranı %0,2 olarak bildirilmiştir. Öyküde sol meme altında 5x5x3 cm. yumuşak bir kitlenin doğuştan bulunduğu ve içinde hastanın giderek büyüyen kitle palpe ettiği öğrenilmiştir. Fizik bakıda meme başının olduğu ve EM içinde 4x3x2 cm. sert bir kitle olduğu saptanmıştır. İleri incelemelerde kitlenin FA olduğu düşünülmüştür. Kitle ile birlikte EB total eksize edilmiştir. Hastamızda ek bir hastalık saptanmamıştır.
SONUÇ: Adölesanlarda tek başına EM veya EM ile FA birlikteliği çok nadir olsa da malignite olasılığına karşı mutlaka ayırıcı tanı yapılmalıdır. Daha sonra da FM ile birlikte olsun veya olmasın EM total eksizyon uygulanmalıdır.