Oral Presentation - 76
Minimal esophagus dissection without approximating the hiatus in laparoscopic fundoplication in a pediatric population; Effects on Recurrence and Postoperative Hiatal Hernia
E Ergün*, G Göllü**, U Ateş**, A Yağmurlu**
*Dr. Sami Ulus Maternity and Children's Training and Research Hospital, Department of Pediatric Surgery
**Ankara University, School of Medicine, Department of Pediatric Surgery
Aim: The aim of this study was to analyze the effect of minimal esophagus dissection without hiatal approximation in laparoscopic Nissen fundoplication on recurrence and postoperative hiatal hernia.
Patients and Methods: The present study included children (0-18years old) who underwent laparoscopic Nissen fundoplication with minimal esophagus dissection and without hiatal closure between 2008 and 2016. The charts of the patients were analyzed retrospectively and evaluated in terms of recurrence and postoperative hiatal hernia.
Results: There were 143 children.Mean age was 4.5 years ±4.6 (20 days-17 years). Fifty-four percent of the children (n=78) were neurologically impaired (NI).There were two temporary intestinal obstructions that did not require surgery, one esophageal tightness that resolved with one dilatation session andone recurrence with hiatal hernia that required reoperation.
Conclusion: Minimal esophagus dissection without hiatal approximationin laparoscopic Nissen fundoplication avoids dysphagia with no increase in the rate of recurrence and complications.
Pediatrik Yaş Grubunda Laparoskopik Fundoplikasyonda Minimal Özofagus Diseksiyonu ve Hiatusun Daraltılmamasının Rekürrens ve Hiatal Herni Oluşumu Üzerine Etkisi
E Ergün*, G Göllü**, U Ateş**, A Yağmurlu**
*Dr Sami Ulus Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Çocuk Cerrahisi A.D
**Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
Amaç: Bu çalışmada çocuklarda laparoskopik Nissen fundoplikasyonunda minimal özofagus diseksiyonu yapılmasının ve hiatusun daraltılmamasının rekürrens ve postoperatif hiatal herni oluşumu üzerine etkisini araştırmak amaçlanmıştır.
Hastalar ve Yöntem:Bu çalışma 2008-2016 yıllarıarası, minimal özofagus diseksiyonu yapılarak ve hiatus daraltılmadan laparoskopik Nissen fundoplikasyonu ameliyatı yapılan, 0-18 yaş arası çocukları içermektedir. Hastaların dosyaları retrospektif olarak tarandı ve rekürrens ile postoperatif hiatal herni oluşum oranları değerlendirildi. Bir yıllık izlem sürecinde takipten çıkan hastalar çalışma dışı bırakıldı.
Sonuçlar: Çalışmada 143 çocuk vardı. Ortalama yaş 4,5yıl (20 gün-17 yıl) idi. Çocukların %54’ü nörolojik problemli çocuklardı. Ameliyat sonrasında iki hastada cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulmadan gerileyen intestinal obstruksiyon, birtanesinde bir kez dilatasyon ile düzelen özofagus darlığı ve bir hastada da tekrar ameliyat gerektiren nüks ve hiatal herni ortaya çıktı. Takip süresi tüm hastalar için bir yıldı. Takipten erken ayrılan hastalar bu çalışmada değerlendirmeye alınmadı.
Tartışma:Çocuklarda laparoskopik Nissen fundoplikasyonunda minimal özofagus diseksiyonu yapılması ve hiatusun daraltılmaması disfajiyi önlemek açısından faydalı gibi görünmekteyken rekürrens ve postoperatif hiatal herni riskini de artırmadığı kabul edilebilir.