TÇCD 2019 37th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association & STEPS 2019

View Abstract

Poster - 201

Spontaneous intestinal perforation in prematurity: a case report and review of literature

VS Erikci*, E Abay*, M Mert*, MO Öztan**, A Sayan***, T Özdemir*, G Köylüoğlu**
*SBU, İzmir Tepecik Training Hospital, Department of Pediatric Surgery, İzmir
**Izmir Katip Celebi University Department of Pediatric Surgery
***Tepecik Training and Research Hospital, Department of Pediatric Surgery, Izmir

Spontaneous intestinal perforation (SIP) refers to a perforation in the gastrointestinal tract of a newborn with no demonstrable cause. Reported rates of mortality range from 15% to 70%. This clinical entity is frequently seen in preterm newborns with very low birth weight (VLBW) and extremely low birth weight (ELBW) and typically found in the terminal ileum.

A 800-g pre-term female infant at 28weeks gestational age with SIP is presented. Due to instability of the patient initial surgical procedure included a peritoneal drainage (PD) performed for temporary stabilization and recovery of the baby. After a stabilization period, exploratory laparotomy was performed and revealed a single isolated ileal perforation with contaminated abdominal cavity. A loop ileostomy at the site of ileal perforation including a biopsy and an incidental appendectomy was performed. Histopathological examination of the excised specimens did not reveal Hirschsprung's disease or NEC. Stomal closure was performed 5 weeks after the ileostomy procedure. SIP is a distinct clinical entity in neonates and prematures. Apart from PD, ileostomy formation especially in critically sick prematures may be life saving procedure. SIP seems to have a good prognosis even in VLBW infants if diagnosed and treated promptly. In this report management of a SIP in a preterm baby with ELBW is presented and discussed under the light of relevant literature.

Prematür bebekte spontan intestinal perforasyon: olgu sunumu ve literatür değerlendirmesi

VS Erikci*, E Abay*, M Mert*, MO Öztan**, A Sayan***, T Özdemir*, G Köylüoğlu**
*SBU, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği, İzmir
**İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
***SB Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği, İzmir

Spontan intestinal perforasyon (SİP) gösterilebilen bir neden olmadan yenidoğan (YD) gastrointestinal sisteminde gözlenen perforasyonu tanımlamaktadır. Bu olgularda bildirilen ölüm oranları %15 ile %70 arasındadır. Bu klinik durum sıklıkla çok düşük doğum ağırlıklı ve aşırı çok düşük doğum ağırlıklı prematür YD'larda görülmektedir ve sıklıkla terminal ileum tutulmaktadır. Bu çalışmada 28. gestasyonel haftalık 800 gram prematür YD'da meydana gelen SİP sunulmaktadır. Olguya genel durum kötülüğü nedeniyle öncelikle primer peritoneal drenaj (PD) uygulanmış, stabilizasyon dönemi sonrası olguya eksploratif laparotomi uygulandı. Ameliyatta perforasyon alanını içeren biyopsiye ek olarak loop ileostomi ve insidental appendektomi yapıldı. Histopatolojik incelemede nekrotizan enterokolit (NEK) veya Hirschsprung bulgusuna rastlanmamıştır. İleostomi stoma uygulamasından 5 hafta sonra kapatılmıştır. YD ve prematürlerde SİP bilinen bir klinik durum olup PD ve ileostomi uygulaması hayat kurtarıcıdır. Hızlı tanı ve tedavi ile genel durumu bozuk çok düşük doğum kilolu prematürelerde bile iyi prognoz elde edilebilir. Bu çalışmada izlemde SİP gelişen aşırı çok düşük doğum kilolu prematür olgu sunularak konu ilgili literatür ışığında tartışılmaktadır.

Close