TÇCD 2019 37th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association & STEPS 2019

View Abstract

Oral Presentation - 31

Bronchoscopic treatment of plastic bronchitis in children

M Yılmaz Erdaş*, N Valiyev*, K Karadeniz Cerit*, Y Gökdemir**, G Kıyan*
*Marmara University School of Medicine, Department of Pediatric Surgery
**Department of Pediatric Pulmonology, Marmara University School of Medicine, İstanbul

PURPOSE: Plastic bronchitis (PB) or cast bronchitis is an unusual condition characterized by the formation of large gelatinous or rigid airway casts. This rare condition can cause airway obstruction. There is no standard treatment. We aimed to present two PB patients who were treated by bronchoscopic removal of casts.

METHODS: Two patients who were admitted to our hospital between the December 2015 and February 2019 are presented. Initial diagnoses were hydatid cyst disease and foreign body aspiration. The plastic-like solid structure was detected in the first patient and the structure is easily extracted. The plastic-like semisolid structure was detected at the second patient but its extraction wasn’t easy. The diagnoses were confirmed with the pathological findings and clinical progress.

Case 1 is 9 years old boy. Wheezing, cough and respiratory distress were leading symptoms. He expectorated the cast spontaneously and cast was misdiagnosed as germinative membrane of hydatid cyst by the first center he admitted. X-ray of the patient showed total collapse of left hemithorax. Pathology results of the casts were eosinophillic mucoid casts. Patient had no recurrence after 3 bronchoscopic removal of casts for two years.

Case 2 is a 7 years old girl. Cough, respiratory distress were leading symptoms. The patient was referred with the diagnosis of foreign body aspiration. X-ray showed total collapse of right middle, lower segment and partial collapse of upper segment. Pathology results of the casts were eosinophillic mucoid and fibrinotic casts. This patient still needs bronchoscopy. After 12 bronchoscopy but her symptoms regressed.

CONCLUSION:

Bronchoscopic extraction of the casts is a successful treatment but recurrence is common. Bronchoscopic extraction provide fast improvement at the patients’ symptoms and postoperative radiographs. Bronchoscopic extraction of the casts are chosen theraphy at most case in literature. Standard therapy isn’t still determined and further researchs are required.

Çocuklarda plastik bronşit ve bronkoskopi ile tedavisi

M Yılmaz Erdaş*, N Valiyev*, K Karadeniz Cerit*, Y Gökdemir**, G Kıyan*
*Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
**Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim dalı, İstanbul

AMAÇ:

Plastik bronşit ya da diğer adıyla 'cast' bronşit olarak bilinen hastalık, hava yollarında geniş, sert veya semisolid yapıların oluşması ile karakterize nadir bir durumdur. Plastik bronşitin sınıflandırılması eşlik eden hastalıklara ve 'cast'ın histolojisine göre yapılmaktadır. Bu nadir durum hava yolu tıkanıklığına yol açabilir ve standart bir tedavisi yoktur. Biz bu sunumda kliniğimizde bronkoskopik yolla cast çıkarılma ile tedavi edilmiş iki plastik bronşit vakasını sunmaktayız.

Hastalar:

Vaka 1: Hırıltı ve solunum sıkıntısı ile hastaneye başvuran 9 yaş erkek hasta daha önce bir kaç kez spontan olarak öksürükle balgam ile beraber cast formasyonunu çıkarmış. Daha önce başvurduğu merkezde bu yapı kist hidatik germinatif membranı olarak yorumlanmış. Akciğer grafisinde sol hemitoraks tamamen atelektatikti. Altta yatan herhangi bir hastalık saptanmadı. Plastik benzeri katı yapı bronkoskopide kolayca tespit edilip çıkarıldı. Çıkarılan bu 'cast'ın patoloji sonucu eozinofilik mukoid cast olarak geldi. Hastaya 3 kez bronkoskopik cast çıkarılma işlemi yapıldı ve iki senelik takibinde herhangi bir rekürrens gerçekleşmedi.

Vaka 2: Öksürük ve solunum sıkıntısı ile başvuran 7 yaşındaki kız hasta dış merkezden yabancı cisim aspirasyonu ön tanısı ile merkezimize sevk edildi. Akciğer grafisinde sağ hemitoraks tamamen atelektatikti. Hastanın daha önceden konulmuş reaktif hava yolu hastalığı tanısı mevcuttu. Bronkoskopide plastik benzeri yarı katı yapı saptandı, yapının alınması bir önceki vakaya göre daha zor oldu fakat tamamen çıkarılabildi. Patoloji sonuçları eozinofilik mukoid ve fibrinotik cast olarak geldi. Hastamıza 12 kez bronkoskopik cast çıkarılma işlemi yapılmıştır. Hastanın son 4 aydır şikâyeti yoktur.

SONUÇ:

Castların bronkoskopik olarak çıkarılması hastaların semptomlarında ve akciğer grafi bulgularında hızlı iyileşme sağlamaktadır fakat yeniden cast oluşumu sık görülmektedir. Literatürde en sık uygulanan tedavi bronkoskopik tedavidir. Bu alanda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Close