TÇCD 2019 37th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association & STEPS 2019

View Abstract

Poster - 119

Cecal duplicatıon-induced ileocolonic intussusception in mobile cecum syndrome

G Gerçel*, Aİ Anadolulu**
*Şanlıurfa Training and Research Hospital, Department of Pediatric Surgery
**Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Training and Research Hospital, Department of Pediatric Surgery

Aim of the Study: The aim of this article is to present a coexistence of cecal duplication and mobile cecum syndrome as a rare cause of intussusception.

Case description: A one-year-old girl admitted with a complaint of intermittent abdominal pain for 3 days. Physical examination was unremarkable except for mild abdominal tenderness. Ultrasonographic examination revealed a 5x3 cm cystic lesion in the left lower quadrant and intussusception was detected in the neighborhood of the cystic lesion. Abdominal computed tomography (CT) was performed due to the unusual localization of the lesion. Mesenteric cyst and associated long segment intussusception was thought on CT. The intussusception could not be reduced by the hydrostatic method. On laparotomy, it was seen that the cecum was replaced to left quadrant and there was ileocolonic intussuception. Treitz was in a normal position. After manual reduction of the intussusception, a globe-shaped mass was palpable in the cecum. Cecum was excised and the ileocolonic anastomosis was performed. Histopathology was conclusive of cecal duplication. Postoperative course was uneventful.

Conclusions: Duplications can be seen entire gastrointestinal tract, but only a small portion of them are located in cecum. Difficulties may be encountered in the differential diagnosis when presented with mobile cecum as presented in this case. Although it is seen very rarely, ileocecal duplication cysts should be kept in mind in patients who admitted with intussusception and intraabdominal cystic lesion.

İleokolonik invajinasyonun nadir bir sebebi: çekal duplikasyon ve mobil çekum sendromu

G Gerçel*, Aİ Anadolulu**
*Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği
**Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği

Amaç: Bu yazıda invajinasyonun nadir bir sebebi olarak çekal duplikasyon ve mobil çekum sendromu birlikteliği sunulması amaçlandı.

Olgu sunumu: Bir yaşında kız hasta 3 gündür var olan aralıklı karın ağrısı yakınması ile başvurdu. Fizik muayenesinde karında minimal hassasiyet dışında özellik yoktu. Ultrasonografik incelemede, sol alt kadranda 5x3 cm boyutlarında kistik lezyon ve komşuluğunda invajinasyon saptandı. Lezyonun olağan dışı yerleşimi nedeniyle çekilen batın bilgisayarlı tomografide, mezenter kisti ve buna bağlı uzun segment invajinasyon düşünüldü. Hastaya hidrostatik redüksiyon denendi, başarılı olunamadı. Laparotomide, sol kadrana yer değiştirmiş çekum ve ileokolonik invajinasyon görüldü. Treitz normal yerleşimliydi. İnvajinasyonun manuel redüksiyonu sonrası çekumda intramural kitlesel lezyon saptanması üzerine çekum eksize edilerek ileokolonik anastomoz yapıldı. Histopatolojik inceleme çekum duplikasyonu ile uyumlu olarak sonuçlandı. Hasta, halen ameliyat sonrası 3. ayda olup takibi sorunsuzdur.

Sonuç: Duplikasyonlar gastrointestinal traktusun her yerinde görülebilmekle birlikte, bunların çok az bir kısmı çekal yerleşimlidir. Bu olguda sunulduğu gibi mobil çekum ile birliktelik gösterdiğinde ayırıcı tanıda güçlükler yaşanabilir. İnvajinasyon bulguları ile gelen ve batın içi kistik lezyon saptanan olgularda çok az görülse de ileoçekal duplikasyon kistleri akılda tutulmalıdır.

Close