TÇCD 2019 37th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association & STEPS 2019

View Abstract

Poster - 102

MEDIAN RAPHE CYST: A RARE CASE PRESENTATION

F Basar, F Gün Soysal, B Erginel, E Keskin
Istanbul University, Istanbul Medical Faculty, Department of Pediatric Surgery

Introduction:

Median raphe cysts are rare lesions of male genitalia which are benign in nature. They are considered as embryologic developmental anomalies and can arise along the tip of penis to the margins of anus. We will discuss a case of median raphe cyst, presented as scrotal lesion; this anatomical location is also rare for these type of epidermal cysts.

Case Report:

Our case is a 3-year-old boy, presenting with a 2-month history of swelling in the scrotal region. Physical examination revealed 2-cm-length perineal swelling in the scrotal midline. No signs of infection or discharge were present related to the lesion. Differential diagnosis involved anocutaneous fistula, scrotal fistula or an isolated lesion. Scrotal US performed and was reported as inferior scrotal subcutaneous 18x5.5 mm smooth-contoured isoechoic homogenous solid lesion. There was no abnormal finding in urinary US and voiding cystourethrogram. Examination under general anesthesia and cystoscopia have been planned to clarify the diagnosis, as well as for treatment plan. Perieoperative examination revealed urethra was intact, transurethral cystoscopia performed and there was no extension to urinary system. Anocutaneous fistula was also excluded and lesion was decided to be an isolated cyst. Cyst was excised and excisional material sent to pathology for histological examination.

Conclusion:

Median raphe cysts are usually asymptomatic lesions and rarely become infected or ulcerated. Genitourinary and gastrointestinal tracts should be checked during patient evaluation. Despite surgical excision is the first choice of treatment, observation can also be alternative especially for asypmtomatic patients.

MEDYAN RAFE KİSTİ: NADİR BİR OLGU SUNUMU

F Basar, F Gün Soysal, B Erginel, E Keskin
İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi AD

Amaç:

Medyan rafe kistleri, erkek genital organlarının nadir görülen benign lezyonlarıdır. Embriyolojik gelişimsel anomaliler olarak kabul edilirler ve penis ucundan anüs kenarlarına kadar olan bölgelerde ortaya çıkabilirler. Bu yazıda skrotal lezyon olarak başvuran bir medyan rafe kisti olgusunu tartışacağız. Bu anatomik bölge, bu tür epidermal kistler için de nadir lokasyonlardır.

Olgu Sunumu:

Bizim olgumuz skrotal bölgede 2 aydır olan şişlik öyküsü ile başvuran 3 yaşında bir erkek çocuk. Fizik muayenesinde skrotal orta hatta 2 cm uzunluğunda perineal şişlik mevcuttu. Lezyon ile ilişkili herhangi bir enfeksiyon veya akıntı belirtisi yoktu. Ayırıcı tanıda anokütanöz fistül, skrotal fistül veya izole lezyon bulunmaktaydı. Skrotal US; inferior skrotal subkütan 18x5.5 mm düzgün sınırlı izoekoik homojen solid lezyon olarak raporlandı. Üriner US ve voiding sistoüretrogramda anormal bulgu saptanmadı. Tanıyı ve tedavi planını netleştirmek için genel anestezi altında muayene ve sistoskopi planlandı. Perioperatif muayenede üretranın intakt olduğu, transüretral sistoskopide ise üriner sisteme uzanma olmadığı saptandı. Anokütanöz fistül tanısı da dışlandı ve lezyonun izole bir kist olduğuna karar verildi. Kist eksize edildi ve çıkarılan materyal histolojik inceleme için patolojiye gönderildi.

Sonuç:

Medyan rafe kistleri genellikle asemptomatik lezyonlardır ve nadiren enfekte veya ülsere olurlar. Genitoüriner ve gastrointestinal kanallar hasta değerlendirmesi sırasında mutlaka kontrol edilmelidir. Cerrahi eksizyon ilk tedavi seçeneği olmakla birlikte, özellikle asemptomatik hastalar için müdahalesiz izlem de bir alternatif olabilir.

Close