TÇCD 2019 37th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association & STEPS 2019

View Abstract

Oral Presentation - 91

Simple Techniques For Bladder Fixation In Pneumovesicoscopic Surgery And Introduction Of An Alternative Tecnique: Homemade T-hook

YA Kara, B Yağız, S Çetinkaya Eryılmaz
Dr. Sami Ulus Maternity and Children Training and Research Hospital, Department of Pediatric Surgery, Ankara

Although amazing development is achieved in the field of minimally invasive surgery, pneumovesicoscopic procedures didn’t get widespread acceptance. Main reasons are complex nature of these procedures, requirement of advanced laparoscopic skill and lack of long term results. Fixation of bladder wall is a major component of these procedures. Although commecially available devices like ports with umbrella, locking trocars and lifting apparatuses are produced, they aren’t available widely due to distributor reasons and their cost. We intend to present our experience on bladder fixation during pneumovesicoscopic surgery and introduce our home-made fixation device (T-hook).

Twenty three patients (37 ureters) who underwent pneumovesicoscopic surgery between January 2017 and July 2019 were retrospectively evaluated. Indications for surgery were VUR(n=15), megaureter(n=3), bladder diverticula(n=3), bladder diverticula with VUR(n=2). For bladder fixation, transabdominal suture (TS)(n=3), needle asisted percutaneous fixation (NAPF)(n=3) and T-hook(n=17) techniques were performed under cystoscopic guidance. Mean cystoscopy duration was 26 minutes (22-34 minutes) in T-hook group and 29 minutes (23-36 minutes) in the rest. Bladder tear was encountered in 4 patients (2 in TS and 2 in NAPF) but none was with T-hook technique. Although no conversion to open is required due to bladder tear, additional maneuvers were required and unnecessary time was wasted. Dislocation of ports was encountered in 2 patients (1 in TS and 1 in NAPF), but none was with the T-hook technique. Three conversion to open surgery were necessary in the T-hook group but only 1 was related with the T-hook technique. Epigastric artery was injured during transabdominal puncture and poor vision due to bleeding resulted in conversion in this patient. No other complication related to T-hook technique was observed.

T-hook is an inexpensive and reliable technique for bladder fixation during pneumovesicoscopic surgery. It provides stable fixation for the bladder and for the ports.

Pnömovezikoskopik Cerrahide Pratik Mesane Tespit Yöntemleri Ve Alternatif Bir Yöntem: Ev Yapımı T-kanca

YA Kara, B Yağız, S Çetinkaya Eryılmaz
Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği, Ankara

Minimal invaziv cerrahi başdöndürücü bir hızla gelişmekte ve yaygınlaşmakta iken, pnömovezikoskopik prosedürler beklendiği kadar yaygınlaşmamıştır. Bunun önemli nedenlerinden bazıları, bu girişimlerin kompleks olması, ileri düzey laparoskopik deneyim gerektirmesi ve başarı oranları ile ilgili henüz yeterli veri olmamasıdır. Mesane duvarının sabitlenmesi laparoskopik intravezikal cerrahinin önemli bir bileşenidir. Bu işlem için şemsiyeli trokarlar, kilitlenen trokarlar ve mesane askı aparatları ticari olarak üretilmiştir ancak gerek maliyetleri gerekse de yaygınlık kazanamadıkları için ulaşımları zordur. Biz bu çalışmada pnömovezikoskopik cerrahi sırasında mesane sabitlenmesi ile ilgili deneyimlerimizi ve geliştirdiğimiz ev yapımı tespit sistemini (T-kanca) bildirmek istedik.

Ocak 2017 ile Temmuz 2019 tarihleri arasında pnömovezikoskopik yöntemle cerrahi uygulanan 23 hasta (37 üreter) geriye yönelik incelendi. Hastaların tanıları VUR(n=15), megaüreter (n=3), mesane divertikülü(n=3), mesane divertikülü ile birlikte VUR(n=2) idi. Mesane sabitlenmesi için sistoskopi kılavuzluğunda transabdominal sütür(TS) (n=3), iğne yardımlı perkütan askı (n=3)(İYPA) ve ev yapımı T-kanca (n=17) yöntemleri kullanıldı. Ortalama sistoskopi süresi T-kanca yönteminde 26 dakika (22-34 dakika) iken diğer yöntemlerde 29 dakika (23-36 dakika) idi. TS ve İYPA gruplarında 2’şer hastada askıya bağlı mesane duvarında yırtılma yaşanırken T-kanca grubunda yırtılma görülmedi. Mesane yırtılması, hiçbir hastada açığa dönmeyi gerektirmemesine rağmen ek manevralara ve cerrahi süresinde uzamaya neden oldu. Trokar dislokasyonu TS ve İYPA gruplarında birer hastada izlenirken, T-kanca grubunda izlenmedi. T-kanca grubunda 3 hastada açığa dönülmesi gerekti ancak bunlardan sadece 1 tanesi T-kanca yöntemine bağlı idi. Bu hastada, abdominal ponksiyon sırasında epigastrik arter yaralanması ve kanamanın durdurulamamasına bağlı görüntünün bozulması nedeniyle açığa dönülmesi gerekti. T-kanca yöntemine bağlı başka komplikasyon görülmedi.

Pnömovezikoskopik cerrahinin önemli bir bileşeni olan mesane sabitlenmesinde T-kanca yöntemi ekonomik ve güvenilir bir yöntemdir. İşlem sırasında stabil bir mesane ve port sabitlenmesi sağlar.

Close