TÇCD 2019 37th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association & STEPS 2019

View Abstract

Poster - 64

Accuracy of MRI versus combination of clinical evaluation and ultrasound as the diagnostic modalities for pediatric patients with suspected appendicitis

D Güney*, SA Bostancı*, A Ertoy*, A Ertürk**, Cİ Öztorun***, S Demir*, ÇE Afşarlar*, MN Azılı****, E Şenel**
*Ankara Pediatric Hematology Oncology Training and Research Hospital, Department of Pediatric Surgery
**Ankara Child Health and Diseases, Hematology Oncology Training and Research Hospital Department of Pediatric Surgery
***Ankara Yıldırım Beyazıt Unıversıty Medical Faculty Department of Pediatric Surgery
****Yıldırım Beyazıt University Faculty of Medical Department of Pediatric Surgery

Purpose: Acute appendicitis is the most common cause of right lower quadrant pain an emergency abdominal surgery in children.the aim of this study is to evaluate in pediatric patients the diagnostic accuracy of MR for suspected appendicitis. Age, gender, surgical outcome, negative exploration rate, duration of hospitalization were recorded. Sensitivity and specificity of ultrasound and magnetic resonance imaging for the diagnosis of acute appendicitis were evaluated.

Materials and Methods: In this prospective study of 361 children hospitalized with suspicion of acute appendicitis between December 2017 and May 2018. İndications for operation were determined by clinical evaluation and / or ultrasound (US). Undecided patients were performed rapid focused MR without sedation or intravenous contrast injection.

Results: A total of 361 patients (40% female, 60% male) with the mean age of 11 were evaluated. Indications of operation for acute appendicitis were decided by combination of clinical evaluation and Ultrasound in 305 (84,5%) patients. In addition of this combination, MR imaging was performed in 56 (15.5%) patients. 192 (53.2%) patients were operated, 137 were noncomplicated, 45 were complicated and 10 were negative exploration. According to this study, US sensitivity and specificity were 52% and 72%, respectively; MR sensitivity and specificity were 100%. In addition, MR compared to the combination of clinical evaluation and Ultrasound group was associated with shorter length of stay in hospital among the non-operated patients, (2,28±1,14 – 1,71±1,13, p=0,006).

Conclusion: MRI with high diagnostic accuracy is considered to decrease the negative exploration rate and length of hospital stay in eligible patients with suspected acute appendicitis without the risks of radiation exposure

Apandisit şüphesi olan pediatrik hastalarda klinik değerlendirme - ultrason kombinasyonu ve manyetik rezonans görüntülemenin tanısal doğruluklarının karşılaştırılması

D Güney*, SA Bostancı*, A Ertoy*, A Ertürk**, Cİ Öztorun***, S Demir*, ÇE Afşarlar*, MN Azılı****, E Şenel**
*Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği
**Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği
***Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
****Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı

Giriş: Akut apendisit çocuklarda sağ alt kadran karın ağrısı ve acil abdominal cerrahinin en sık sebebidir. Çalışmamızın amacı akut apandisit şüphesi ile takip edilen hastalarda manyetik rezonans görüntülemenin (MR) yerini ve tanısal doğruluğunu değerlendirmek.

Materyal metod: Aralık 2017 Mayıs 2018 tarihleri arasında akut apandisit şüphesi ile hospitalize edilen 361 hastadan oluşan prospektif çalışmamızda operasyon endikasyonu klinik değerlendirme ve/veya ultrason (US) verileri ile belirlendi. Cerrah tarafından tanısından emin olunamayan hastalara; 5 yaş üstü iseler ve herhangi bir MR kontrendikasyonu yoksa intravenöz kontrast veya sedasyon verilmeden kısa süreli pelvik bölgeye yönelik üç planda (aksiyel-sagital-koronal) T2A ve difüzyon ağırlıklı olarak MR yapıldı. Yaş, cinsiyet, operasyon kararı, operasyon sonucu, negatif eksplorasyon oranı, yatış süresi verileri kaydedildi. US ve MR’ın akut apandisit tanısında sensitivite ve spesifitesi değerlendirildi.

Bulgular: Çalışma süresinde yaş ortalamaları 11,38±3,2 olan 143’ü (%40) kız, 218’i (%60) erkek akut apandisit şüphesi ile takip edilen hasta değerlendirildi. Operasyon veya takip kararı 305 (%84,5) hastada klinik değerlendirme ve/veya US ile verildi. 56 (%15,5) hastada ise bunlara ek olarak MR görüntüleme yapıldı. 192 (%53,2) hasta opere oldu, 137’si nonkomplike, 45’i komplike, 10’u negatif eksplorasyondu. Çalışmamıza göre US sensitivitesinin %52, spesifitesinin %72; MR sensitivitesinin ve spesifitesinin ise %100 olduğu görüldü. Ayrıca opere edilmeyen hastaların yatış günleri karşılaştırıldığında MR çekilen grubun yatış süresi, US ile tanı konan hasta grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha kısaydı (2,28±1,14 – 1,71±1,13, p=0,006)

Sonuç: Akut apandisit şüphesi ile takip edilen uygun hastalarda yüksek tanısal doğruluğu kanıtlanmış ve radyasyon maruziyeti söz konusu olmayan MR tetkikinin yapılmasının negatif eksplorasyon oranını ve yatış süresini belirgin olarak azaltacağı düşünülmektedir.

Close