TÇCD 2021 38th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association Congress

View Abstract

Poster - 63

A Case of Duplex System Treated With Simultaneous Laparoscopic Partial Nephrectomy and Open Ureterocele Excision + Ureteroneocystostomy

M Bilen*, S Arabul**, G Karagüzel*
*Akdeniz University School of Medicine Department of Pediatric Surgery, Antalya
**Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital, Department of Pediatric Surgery, İstanbul

Background / Aim: Access and repair techniques applied in the surgical treatment of duplex system (DS) anomalies show individual differences according to the type of anomaly and accompanying additional anomalies. In this study, it is aimed to discuss a case with DCS anomaly and using laparoscopic and open surgery in our center.

Case: 5-Month-old girl. She is followed up with the diagnosis of prenatal hydronephrosis (right) from birth. She was referred to our hospital from another center where she applied with a urinary tract infection (UTI). The right DS and ureterocele were detected on ultrasonography. In DMSA scintigraphy, left and right kidneys’ split functions were 82%, and 18% (upper pole 1.4%, lower pole 16.6%), respectively. The patient underwent cystoscopy and retrograde pyelography, and presence of DS (upper pol ureter with ectopia opening, lower pol ureter opening to ureterocele) was verified, then ureterocele incision was made. During her follow-up, she continued to have UTI and atrophic upper pole were observed in control ultrasonography. VCUG revealed 5th degree vesicoureteral reflux in both collecting systems of right kidney. Control DMSA scintigraphy showed normal left kidney (84%) but small right kidney (16%) with a hypoactive/atrophic upper pole. At age of 4, the patient was simultaneously performed laparoscopic right upper pol nephrectomy and open ureterocele excision plus ureteroneocystostomy (for lower pol ureter). Postoperative period was uneventful and the patient was discharged 6 days later. She has been followed up for 1 year without any complaints.

Conclusion: In DSs which include a functional but refluxic lower pole and an atrophic upper pole draining into an uretrocele, ureterocele incision and conservative follow-up may not be sufficient to prevent UTIs. In these patients, as an alternative approach, simultaneous use laparoscopy and open surgery allows functional repair in one-stage.

Eş Zamanlı Laparoskopik Parsiyel Nefrektomi ve Açık Üreterosel Eksizyonu+Üreteroneosistostomi İle Tedavi Edilen Bir Çift Toplayıcı Sistem Olgusu

M Bilen*, S Arabul**, G Karagüzel*
*Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Antalya
**Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği, İstanbul

Ön bilgi/Amaç: Çift toplayıcı sistem (ÇTS) anomalilerinin cerrahi tedavisinde uygulanan erişim ve onarım teknikleri anomalinin tipine ve eşlik eden ek anomalilere göre bireysel farklılıklar göstermektedir. Bu çalışmada, ÇTS anomalisi olan ve merkezimizde laparoskopik ve açık cerrahinin kombine edilerek kullanıldığı bir olgunun tartışılması amaçlanmıştır.

Olgu: 5 Aylık, kız hasta. Doğumdan itibaren prenatal hidronefroz (sağ) tanısı ile izleniyor. İdrar yolu enfeksiyonu (İYE) ile başvurduğu dış merkezden hastanemize sevk edildi. Ultrasonografide sağ ÇTS ve sağ üreterosel saptandı. DMSA sintigrafide sol böbreğin split fonksiyonu %82, sağ böbreğin ise %18 (üst pol %1,4, alt pol %16,6) idi. Hastaya önce sistoskopi ve retrograd pyelografi yapılarak sağda ÇTS (üst pol üreteri ektopi açılımlı, alt pol üreteri ureterosele açılıyor) olduğu doğrulandı ve üreterosel insizyonu yapıldı. Hasta, izleminde İYE geçirmeye devam etti ve kontrol ultrasonografide sağ böbrek üst polde atrofik görünüm izlendi. VCUG’de sağ böbreğin her iki toplayıcı sisteminde 5’inci derece vezikoüreteral reflü saptandı. Kontrol DMSA sintigrafisinde sol böbrek (%84) normal, sağ böbrek (%16) küçük boyutlu ve 1/3 üst kısmı hipoaktif/atrofik olarak saptandı. Hastaya, dört yaşında laparoskopik sağ üst pol nefrektomi ile eş zamanlı açık üreterosel eksizyonu+üreteroneosistostomi (alt pol üreteri için) yapıldı. Postoperatif dönemde sorunu olmayan hasta 6 gün sonra taburcu edildi. Hasta herhangi bir yakınması olmaksızın 1 yıldır izlenmektedir.

Sonuç: Fonksiyone ancak reflüksik alt pol ve üreterosele açılan atrofik üst polün olduğu ÇTS’lerde üreterosel insizyonu ve konservatif izlem İYE’larının engellenmesi için yeterli olmayabilir. Bu hastalarda, alternatif bir yaklaşım olarak laparoskopi ve açık cerrahinin eşzamanlı uygulanması ile tek aşamada fonksiyonel bir cerrahi tedavi mümkün olabilir.

Close