Poster - 11
Pediatric Fistula-in-ano
AN Abay, Ö Çağlar, Ö Balcı, E Doğan, İ Karaman, A Karaman
Dr. Sami Ulus Maternity and Children Training and Research Hospital, Department of Pediatric Surgery, Ankara
Çocuklarda Perianal Fistül
AN Abay, Ö Çağlar, Ö Balcı, E Doğan, İ Karaman, A Karaman
Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği, Ankara
Amaç
Çocuklarda perianal fistüller, genellikle perianal apseleri takiben gelişir. Bu çalışmada perianal fistül nedeniyle opere edilen hastaların klinik bulguları ve uygulanan tedavileri incelenerek nüks gelişimi için risk faktörlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Yöntem
Ocak 2005 ile Aralık 2020 arasında perianal fistül tanısı ile opere edilen hastalar geriye dönük tarandı. Hastaların demografik özellikleri, başvuru yakınmaları, ek hastalıkları, perianal apse ve hospitalizasyon öyküsü, perianal fistül sayısı ve lokalizasyonu, uygulanan cerrahi yöntem, postoperatif takip süresi, nüks gelişimi ve re-operasyon ihtiyaçları kayıt edildi.
Bulgular
Perianal fistül tanısı ile opere edilen 83 hastanın yaşları ortanca 8 aydı (2 ay-15 yaş). Hastaların 11’i (%13) kız, 72'si (%87) erkekti. 11 hastada prematürite, 7 hastada ek sistemik hastalık, 24 hastada eşlik eden kabızlık, 49 hastada tekrarlayan apse, 34 hastada ise perianal apse nedeniyle hastanede yatış öyküsü vardı. Fistüllerin %41'i sağ üst, %15,7'si sağ alt, %12'si sol alt ve %31,3'ü sol üst kadrandaydı. Fistüllerin yerleşim yerleri ile hasta yaşı ve cinsiyeti arasında ilişki saptanmadı (p>0,05). Hastaların 54’ünde fistülotomi yapıldı, çok sayıda fistülü olan/fistül traktı sfinkterin yukarısına ilerleyen 29 olguda fistül traktı çıkarılarak fistülektomi uygulandı. Hastaların takip süresi 1 ay-6,5 yıldı. Nüks nedeniyle 6 hastanın tekrar opere edilmesi gerekti. En fazla nüks sağ alt kadrandaki, en az nüks sağ üst kadrandaki fistüllerde görüldü. Nüks gelişimi ile hasta yaşı, cinsiyeti, prematürite, ek sorunlar, kabızlık ve tekrarlayan apselerin bulunması arasında bir ilişki saptanmadı (p>0,05). Her iki operasyon şeklinde de nüks gelişimi benzer bulundu (p=0,739).
Sonuç
Perianal fistül tekrarlayan apselere, sık antibiyotik kullanımına ve sık hospitalizasyona sebep olan çocukluk çağındaki önemli bir morbidite sebebidir. Takiplerde kendiliğinden iyileşmeyen perianal fistüllerde cerrahi tedavi sonuçları yüz güldürücüdür.