Oral Presentation - 23
Differentiating Abdominal Pain due to COVID- 19 Associated Multisystem Inflammatory Syndrome from Children with Acute Appendicitis: A New Scoring System
B Toker Kurtmen*, Y Ekemen Keleş**, MA Tekindal***, G Köylüoğlu****, D Yılmaz Çiftdoğan*****
*Tepecik Research and Trainnig Hospital Pediatric Surgery Clinic
**Tepecik Education and Research Hospital Deparment of Pediatrics
***İzmir Katip Çelebi University, Faculty of Medicine, Department of Biostatistics
****İzmir Katip Çelebi University, Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery
*****İzmir Katip Çelebi University, Faculty of Medicine, Department of Pediatric Infectious Diseases
Aim: Differentiating abdomen pain due to MIS-C from children with acute appendicitis can cause a diagnostic dilemma. The aim of this study was to evaluate the efficacy of a previously described scoring system(NSS) and to improve its diagnostic ability in differentiating these two clinical problems.
Methods:The study was conducted between March 2020 and January 2022. MIS-C patients with gastrointestinal involvement(Group A) and patients who were operated for appendicitis(Group B) were included. First, all patients were evaluated with NSS. Then, the groups were compared by adding new parameters to NSS that are MISC-specific and new parameters were evaluated using propensity score matching.
Results: Group A included 35 patients with abdominal pain due to GIS involvement of MIS-C. Among 852 patients who were operated with appendicits in the study period, 37 patients with PRC and D-dimer results at their first admission were included in the study (Group B). Mean age of Group A (7.9±4.3) was significantly smaller than Group B (12.1±2.2) (p<0.001). Three patients of Group A were misdiagnosed and had negative appendectomy. False NSS positivity was found in 45.7% of MIS-C patients. We found that lymphocyte (p=0.021) and platelet count (p=0.036) was significantly lower in the blood count; D-dimer (p=0.034), CRP (p<0.001), and pro-calcitonin positivity (p<0.001) found to be significantly higher in MIS-C. We created a new scoring system with NSS and these new statistically significant parameters. The sensitivity of diagnostic score of our scoring was 91.9%, the specificity was 80%.
Conclusion:MIS-C with GIS involvement may present as acute abdomen and may be difficult to differentiate from acute appendicitis which may lead to unnecessary surgical explorations.Our score system was showed to be useful to differentiate MIS-C with GIS involvement from acute appendicitis.
Çocuklarda COVID-19’a Bağlı Çoklu Sistemik Inflamatuvar Sendromunun (MIS-C) Karın Ağrısını Akut Apandisitten Ayırmada Yeni Bir Skorlama Sistemi
B Toker Kurtmen*, Y Ekemen Keleş**, MA Tekindal***, G Köylüoğlu****, D Yılmaz Çiftdoğan*****
*Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği
**Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları Kliniği
***İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı
****İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
*****İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı
Amaç: Çocuklarda COVID-19’a bağlı çoklu sistemik inflamatuvar sendromunun (MIS-C) neden olduğu karın ağrısını, akut apandisit karın ağrısından ayırt etmek zor olabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, daha önce akut apandisit için tanımlanmış bir skorlama sisteminin (NSS) bu iki klinik hastalığı ayırt etmede etkinliğini değerlendirmek ve gerekirse tanı koyduruculuğunu geliştirmektir.
Yöntem: Çalışmamıza, hastanemizde Mart 2020 ile Ocak 2022 tarihleri arasında takip edilen gastrointestinal tutulumu olan MIS-C hastaları (Grup A) ve akut apandisit nedeniyle opere edilen hastalar (Grup B) dahil edildi. İki gruptaki hastalar NSS ile değerlendirildi. Daha sonra, MISC'ye özgü yeni parametreler NSS'ye eklenerek gruplar karşılaştırıldı ve yeni parametreler eğilim skoru eşleştirme yöntemi kullanılarak değerlendirildi.
Bulgular: MIS-C'nin GİS tutulumuna bağlı karın ağrısı olan 35 hasta (Grup A) ve çalışma döneminde akut apandisit şüphesi ile opere edilen 852 hastadan ilk başvurularında prokalsitonin ve D-dimer sonuçları olan 37 hasta (Grup B) çalışmaya dahil edildi. Grup A'nın yaş ortalaması (7,9±4,3) Grup B'nin yaş ortalamasından (12,1±2,2) istatistiksel olarak anlamlı derecede küçüktü (p<0,001). Grup A'daki üç hasta yanlış tanı almış ve negatif apendektomi geçirmişti. MIS-C hastalarının %45,7'sinde yanlış NSS pozitifliği bulundu. Serum lenfosit (p=0,021) ve trombosit sayısı (p=0,036) MIS-C'de istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük; serum D-dimer değeri (p=0,034), CRP değeri (p<0,001) ve pro-kalsitonin pozitifliğinin ise (p<0,001) bu hastalarda istatistiksel olarak anlamlı yüksek olduğu saptandı. NSS ve bu yeni istatistiksel olarak anlamlı parametrelerle yeni bir skorlama sistemi oluşturuldu. Oluşturduğumuz skorlamanın duyarlılığı %92, özgüllüğü %80 olarak saptandı.
Sonuç: GİS tutulumu olan MIS-C hastalarının çoğu akut karın bulgularıyla başvurduğundan akut apandisitten ayırt edilmesi zor olabilir ve bu durum gereksiz cerrahi eksplorasyona yol açabilir. Çalışmamızda skorlama sistemimizin GİS tutulumu olan MIS-C'yi akut apandisitten ayırt etmede başarılı olduğu gösterilmiştir.