Poster - 75
DO ALVARADO AND AIR SCORES HAVE IMPORTANCE IN PROGNOSIS AND HOSPITAL STAY DURATIONS IN APPENDICITIS?
E Mammadov*, G Küçük**
*Near East University, Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery
**Lefkosa Dr Burhan Nalbantoglu Government Hospital, Lefkosa, Cyprus
Aim:To evaluate whether AIR and Alvarado scores have importance in prognosis and hospital stay durations in appendicitis cases.
Material-Methods:Hospital records of 173patients (95male, 78female) who were operated in two Pediatric Surgery clinics in Northern Cyprus with the diagnosis of appendicitis were retrospectively evaluated.Age, presence of fever, WBC-CRP results, radiological measurement of appendix diameter were noted. Alvarado-AIR scores were calculated.Cases were categorized as complicated, non-complicated and false laparoscopy according to operative signs.Timing and duration of the operation, hospital stay, presence of intraoperative and postoperative complications and diameter of appendix measured by pathologists were also noted.
Results:Mean age was10years old (3-17years). Alvarado and AIR scores were calculated in 59 patients.Median of Alvarado and AIR scores was 7. Mean of WBC counts and CRP were 14.7±4.8 x103 and 3.6±6.5, respectively.Mean of appendix diameter measured radiologically was 8.9±3.3mm and measured by pathologists was 10.2±4.2mm. 20% of the cases were complicated, 2.3% was false laparoscopy.All of the patients were operated laparoscopically, only one patient was converted to open.There was no intraoperative complication.The duration of operation was less than 1hour in 95% of the patients.Ten patients were operated after midnight and there were no complications in these patients.Mean of hospital stay was 2.3days (1-15).Short term postoperative complications were seen in 4patients (periappendicular abscess, wound infection and intestinal obstruction).WBC-CRP values, AIR score and appendix diameter measured by pathologists were positively related with hospital stay which was statistically significant.The relationship between appendix diameters measured radiologically and by pathologists were statistically significant.
Conclusion:Alvarado and AIR scores might be helpful in diagnosis of appendicitis however decision of surgery based on clinical assessment together with laboratory and radiological results remains more superior and more reliable in children.Duration of hospital stay can be predicted by evaluating WBC, CRP values and AIR scores.
ALVARADO VE AIR SKORLARININ APANDİSİT PROGNOZUNDA VE YATIŞ SÜRESİNDE YERİ VAR MI?
E Mammadov*, G Küçük**
*Yakın Doğu Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi AD
**Lefkoşa Dr Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi, Lefkoşa, KIBRIS
Amaç: KKTC’nde bulunan iki çocuk cerrahisi merkezindeki apandisit olgularının değerlendirilip AIR ve Alvarado skorlarının apandisit tanısında, yatış süresi değerlendirilmesinde ne kadar güvenilir olduğunu değerlendirmek amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: KKTC’ndeki iki merkezde apandisit öntanısıyla opere edilen 95’i erkek, 78’i kız toplamda 173 olgunun dosyaları geriye dönük olarak incelendi. Hastaların yaşı, başvuru anında ateş varlığı, WBC, CRP değerleri ve görüntülemede ölçülen apendiks boyutları kaydedildi. Alvarado ve AIR skorları hesaplandı. Operasyon bulgularına göre olgular komplike, non-komplike veya false laparoskopi olarak kaydedildi. Ameliyat saati, ameliyat süreleri, hastanede kalış süresi, ameliyat sırasında ve sonrasında gelişen komplikasyonlar ve patoloji sonuçları kaydedildi.
Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 10yaştır (3-17yaş). Alvarado veya AIR skoru hesaplanan 59 olgunun Alvarado ve AIR skorlarının ortancası 7 olarak bulundu. WBC ortalaması 14.7±4.8 x103, CRP ortalaması 3.6±6.5, radyolojik olarak ölçülen apendiks ortalaması 8.9±3.3mm, patolojik ölçülen çap 10.2±4.2mm’dir. Apandisitlerin %20’si komplike olup, %2.3’ünde false laparoskopi saptandı. Hastaların hepsine laparoskopik apendektomi yapılmış olup 1 hastada açığa geçilmiştir. Ameliyat sırasında hiçbir olguda komplikasyon olmamıştır. Olguların %95’inde ameliyat süresi bir saatten kısa sürmüştür. Gece yarısından sonra alınan olgu sayısı 10 olup bu olgularda herhangi bir komplikasyon izlenmedi. Yatış süresi ortalama 2.3gün (1-15) olup dört olguda ameliyat sonrasında kısa sürede komplikasyon (Loj absesi, yara yeri enfeksiyonu ve brid ileus) gelişmiştir. Uzun süreli takipte herhangi bir komplikasyon gelişmedi. WBC, CRP değerleri, AIR skoru ve patolojik olarak ölçülen apendiks çapları ile yatış süresi arasında anlamlı pozitif bir ilişki olduğu saptandı. Radyoloji ile patolojik olarak ölçülen apendiks çapları arasında anlamlı pozitif ilişki olduğu saptandı.
Sonuç: Apandisit tanısında ALVARADO ve AIR skorlama sistemleri tanı koymada yardımcı olup ameliyat kararı alırken laboratuar, görüntüleme ve klinik bulgulara göre karar vermek daha güvenilir olmaktadır. WBC, CRP değerleri ve AIR skoru ile yatış sürelerinin ne kadar olabileceği hasta yatışı esnasında öngörülebilmektedir.