Oral Presentation - 13
Direct ligation of the internal ring incorporating the medial umbilical ligament (DIRIM): a new modification for laparoscopic percutaneous inguinal hernia repair in children
M Çelenk*, S Hancıoğlu*, E Ergün**, BD Demirel*, B Yağız*
*Ondokuz Mayıs University department of Pediatric Surgery
**Ankara University, School of Medicine, Department of Pediatric Surgery
Laparoscopic hernia repair has not gained widespread acceptance in children. Relatively high recurrence rate is a major cause. To reduce recurrence, we report a novel modification of laparoscopic percutaneous inguinal hernia repair in children by a retrospective cohort study.
Between February 2020 and August 2021, children who underwent a laparoscopic percutaneous
inguinal hernia repair with our modified technique were retrospectively evaluated. In our modification, we included the medial umbilical ligament in the direct ligation of the internal ring. By doing so, the medial ligament is expected to act like a flep that reinforces the repair and prevent the peritoneal shearing and migration of the ligature.
In total, 35 children were enrolled in the study with 23 boys and 12 girls. Right inguinal hernia (n = 23) was morecommon than left hernia (n = 10), while bilateral cases (n = 2) were less common. The median age of the patients was 38 months and median operative time was 30 min. An extraperitoneal hematoma was encountered in one patient that did not affect the postoperative course. No other intraoperative complication was encountered. No recurrence was observed during a median follow-up of 1 month.
Our modification of laparoscopic percutaneous hernia repair is a simple and reproducible technique that may have a place in the armamentarium of a pediatric surgeons.
Doğrudan İnternal Ringin Medial Ligamanıda İçeren Ligasyonu (DİRİM); Çocuklarda laparoskopik Perkütan Fıtık Onarımının Yeni Bir Modifikasyonu
M Çelenk*, S Hancıoğlu*, E Ergün**, BD Demirel*, B Yağız*
*Ondokuz Mayıs Üniversitesi Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
**Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
Çocuklarda laparoskopik fıtık onarımı yaygın kabul görmemiştir. Göreceli yüksek nüks oranlarının bunda payı yüksektir. Nüksü engellemek için geliştirdiğimiz yeni bir modifikasyonu retrospektif bir kohortdaki deneyimlerimiz ile paylaşmak istedik. Şubat 2020 ile Ağustos 2021 arasında modifiye laparoskopik perkütan inguinal herni onarımı yapılan hastalar çalışmaya dahil edildi. Bizim modifikasyonumuzda, iç halkanın doğrudan ligasyonu sırasında medial umbilikal ligamanda dikiş hattı içine dahil edilmektedir. Böylece, medial ligamanın peritoneal yırtılma ve sütür migrasyonunu engelleyen bir flep gibi davranarak onarımı güçlendirmesi amaçlanmaktadır.
Çalışmaya 23 erkek 12 kız olmak üzere 35 hasta dahil edildi. Sağ fıtık (n=23), sola (n=10) göre daha sık iken, en az bilateral (n=2) fıtık görüldü. Hastaların median yaşı 38 ay, median cerrahi süresi 30 dakika idi. Bir hastada işlem sırasında ekstraperitoneal hematom izlendi ancak bu komplikasyonun postoperatif süreç üzerinde herhangi bir etkisi olmadı. Başka bir cerrahi komplikasyon izlenmedi. Median 1 ay olan takip süresi boyunca başka bir komplikasyon izlenmedi.
Laparoskopik perkütan fıtık onarımında uyguladığımız modifikasyon basit ve tekrarlanabilir bir yöntemdir ve çocuk cerrahisi pratiğinde bir yer edineceğini düşünmekteyiz.