Oral Presentation - 35
Histopathological and Immunohistochemical Investigation of the Healing Effect of Atmospheric Pressure Cold Plasma Application in Rats with Endometriosis
A Sarı*, MD Öney**, MO Öztan***, UK Ercan****, M Kuruş*, F Şimşek*
*Izmir Katip Celebi University Department of Histology and Embryology
**Sakarya University Medical Faculty Education and Research Hospital, Department of Pediatric Surgery
***Izmir Katip Celebi University Department of Pediatric Surgery
****Izmir Katip Çelebi University Department of Biomedical Engineering
Introduction: Endometriosis is characterized by the localization of the endometrial tissue in a region outside the uterus, and the most crucial symptom is severe abdominal pain. Endometriosis is frequently encountered during diagnostic laparoscopy for acute abdomen etiology, especially in adolescent girls. In addition, endometriosis ranks first among the causes of chronic pelvic pain. Various medical methods such as oral contraceptive agents, progestin therapy, gonadotropin-releasing hormone therapy, anti-gonadotropic agents, or aromatase inhibitors are employed in the treatment. Nonetheless, the use of medical treatments in adolescence is limited. In surgical treatments, it is difficult to excise all endometriosis without adversely affecting fertility, and the risk of recurrence is high. Therefore, new treatments are needed in children. Many studies have shown that Atmospheric Pressure Cold Plasma accelerates wound healing and has anti-bacterial properties and apoptotic effects on cancer cells. In this study, we aimed to investigate the effects of Atmospheric Pressure Cold Plasma therapy on endometriosis treatment in rats.
Methods: The rats used in the study were divided into 5 groups as control, sham, prevention, SF and treatment groups.No procedure was applied to the control group. Endometriosis was created surgically in the Sham, prevention, SF and treatment group. Waited 3 weeks. The rats in the prevention group were treated with plasma-treated SF during the surgical procedure. The rats in the treatment group were treated with SF fluid treated with plasma for 10 days at the end of 3 weeks, while the SF group was treated with only SF during this period. Tissue samples were then taken and examined histopathologically and immunohistochemically.
Results: Macroscopic adhesion scores of the groups, implant volumes, epithelial scores obtained from H&E staining results, MMP-2, VEGF and p38 MAPK levels in IHC staining were found to be statistically significantly lower in the prevention and treatment groups compared to the other groups. Only TNF-α level was found to be lower in the treatment group compared to the other groups.
Conclusion; As a result of our study, we think that intraperitoneally a plasma therapy can suppress the molecular mechanisms in the endometriosis process and provide a definitive solution in the current endometriosis treatment and prevent recurrent endometriosis.
Endometriozis Oluşturulan Ratlarda Atmosferik Basınçlı Soğuk Plazma Uygulamasının İyileştirici Etkisinin Histopatolojik Ve İmmünohistokimyasal Olarak İncelenmesi
A Sarı*, MD Öney**, MO Öztan***, UK Ercan****, M Kuruş*, F Şimşek*
*İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı
**Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ,Çocuk Cerrahisi AD
***İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
****İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Biyomedikal Mühendislik Anabilim Dalı
Giriş: Endometriozis, endometriyum dokusunun uterus dışında bir bölgede yerleşmesi ile karakterizedir ve en önemli bulgusu şiddetli karın ağrısıdır. Özellikle ergenlik dönemindeki kızlarda akut batın için yapılan tanısal laparoskopilerde endometriozis karşımıza çıkar ve kronik pelvik karın ağrısı nedenleri arasında da ilk sırada yer alır. Tedavisinde oral kontraseptifler, progestin, gonadotropin releasing hormon, antigonadotropik ajanlar veya aromataz inhibitörleri gibi medikal veya ablasyon veya eksizyon gibi cerrahi yöntemler kullanılır. Medikal tedavilerin çocuklarda kısıtlı kullanılabilmesi, cerrahi tedavilerin ise fertiliteyi olumsuz etkileyebilmesi ve yüksek rekürrens riski nedeniyle çocuklarda yeni tedavilere ihtiyaç duyulmaktadır. Maddenin dördüncü hali olan soğuk plazmanın; yara iyileşmesini hızlandırdığı, anti-bakteriyel ve kanser hücrelerindeki apoptotik etkileri bir çok çalışmada gösterilmiştir. Biz de bu çalışmamızda soğuk plazma ile muamele edilmiş serum fizyolojiğin (SF) endometriozis üzerindeki iyileştirici etkisini ve rekürrensi önlemedeki etkileri histopatolojik ve immünhistokimyasal yöntemlerle araştırmayı amaçladık.
Yöntem ve Gereç: Çalışmada kullanılan ratlar kontrol, sham, önleme, SF ve tedavi grubu olarak 5 gruba ayrıldı. Kontrol grubuna hiçbir işlem uygulanmazken, sham, önleme, SF ve tedavi grubundaki ratlarda cerrahi yöntemle endometriozis oluşturuldu ve 3 hafta beklendi. Önleme grubundaki ratlara cerrahi işlem aşamasında plazma ile muamele edilmiş SF ile tedavi uygulandı. Tedavi grubundaki ratlara ise 3 haftanın sonunda 10 gün boyunca, plazma ile muamele edilmiş SF sıvısı ile tedavi uygulanırken SF grubuna ise bu süre boyunca sadece SF uygulandı. Daha sonra doku örnekleri alındı ve histopatolojik ve immünohistokimyasal olarak incelendi.
Bulgular: Grupların makroskopik adezyon skorları, implant hacimleri, H&E boyama sonuçlarından elde edilen epitel skorları, IHC boyamalarında MMP-2, VEGF ve p38 MAPK düzeyleri önleme ve tedavi gruplarında diğer gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı düşük bulunmuştur. Yalnızca TNF-α düzeyi tedavi grubunda diğer gruplara göre daha düşük bulunmuştur.
Sonuç: Çalışmamız sonucunda, intraperitoneal olarak verilen plazma ile muamele edilmiş SF'nin, endometriozis sürecindeki moleküler mekanizmaları baskılaması ile mevcut endometriozis tedavisinde kesin çözüm sunabileceğini ve rekürren endometriozis oluşumunu engelleyebileceğini düşünmekteyiz.