TÇCD 2022 39th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association Congress

View Abstract

Video Presentation - 2

Thoracoscopic patch repair of congenital diaphragmatic hernia

D Güney*, EE Erten**, SA Bostancı**, S Şahin Çayhan**, G Kiriş Uzun**, R Kar**, MN Azılı*, E Şenel*
*Ankara Yıldırım Beyazıt Unıversıty Medical Faculty Department of Pediatric Surgery
**Ankara City Hospital, Children Hospital, Department of Pediatric Surgery, Bilkent, Ankara

Aim:

Congenital diaphragmatic hernia (CDH) is a relatively common congenital anomaly, typically requiring repair in the neonatal period. Approaches to surgical repair of a CDH are varied. A small defect may be repaired primarily while a large defect often requires a patch repair. Minimally invasive and open techniques have been reported to have varying benefits and outcomes

Video method and results:

Cases: two newborns (2500 gr female and 2800 gr male) with prenatally diagnosis of left sided CDH operated by a thoracoscopic approach. Patient position, monitor - surgical team placements and sites of trocar insertions for thoracoscopic approach are demonstrating. After reducing the intestinal structures and spleen to the abdominal cavity the diaphragmatic defect repaired with both intracorporeal suturing and patch placement with PIRS technique and V-loc sutur.

Conclusion:

In a stabilized neonate with CDH, a thoracoscopic primary repair with patch repair if needed to reduce tension represents our approach of choice to treat this pathology. However, attention to specific technical details is required to minimize incidence of recurrence.

Konjenital diyafram hernisinin torakoskopik yama onarımı

D Güney*, EE Erten**, SA Bostancı**, S Şahin Çayhan**, G Kiriş Uzun**, R Kar**, MN Azılı*, E Şenel*
*Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
**Ankara Şehir Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği, Bilkent, Ankara

Amaç:

Konjenital diyafragma hernisi (KDH), nispeten yaygın bir doğumsal anomalidir ve çoğunlukla yenidoğan döneminde onarım gerektirir. Küçük bir defektler öncelikle primer olarak onarılabilirken, büyük defektler genellikle yama ile onarım gerektirir. Geniş defekt olan diyafram hernisinin torakoskopik yöntemle yama kullanılarak onarımının sunulması amaçlanmıştır.

Video yöntem ve bulgu:

Olgular: Prenatal olarak sol KDH tanısı ile torakoskopik yaklaşımla opere edilen iki yenidoğan (2500 gr kız ve 2800 gr erkek) olgu sunulmaktadır. Torakoskopik yaklaşım için hasta pozisyonu, monitör - cerrahi ekip yerleşimleri ve trokar pozisyonları gösterilmektedir. İntestinal yapılar ve dalağın abdominal kaviteye gönderilmesi akabinde diyafram defekti intrakorporeal dikişler ile kapatılmaya çalışldıktan sonra kalan açıklık yama kullanılarak PIRS tekniği ve V-loc sütür yardımı ile onarılmıştır.

Sonuç:

Konjenital diyafram hernisinde torakoskopik yaklaşım ile defekt onarımı sırasında gerilimi azaltmak için gerekirse yama kullanırak onarım tamamlanabilmektedir. Bununla birlikte, nüks insidansını en aza indirmek için belirli teknik ayrıntılara dikkat edilmelidir.

Close