TÇCD 2023 40th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association Congress

View Abstract

Oral Presentation - 40

Analysis of One-Year Surgical Cases and Their Characteristics in a University Hospital Pediatric Surgery Clinic: A Residency Training Perspective

G Arkan, FN Aracıer Uçaner, LN Türker, C Kaya, S Eryılmaz, A Kapısız, R Karabulut
Gazi University Faculty of Medicine Dept. of Pediatric Surgery

Objective

Surgical specialties require not only the acquisition of knowledge and values but also the development of skills, where the number of surgeries performed during specialization training plays a vital role. The Accreditation Council for Graduate Medical Education's competency guidelines for pediatric surgery, published in May 2023, mandate a minimum of eight hundred surgeries to be performed as the first surgeon during the residency. Thus, our aim was to analyze pediatric surgical specialization training cases at the prominent Department of Pediatric Surgery within xUniversity.

Method

This study analyzed all surgeries conducted by the Department of Pediatric Surgery at xUniversity over one year, utilizing statistical methods such as chi-square tests. Parameters considered included the surgery's month, related system, routine/special nature of the case, type of procedure, elective/emergency status, open/endoscopic surgery, operator's status as a faculty member/research assistant, and research assistant's rank.

Results

In a year, we performed a total of 935 surgeries, with residents performing 58.5% (547) and faculty members 41.5% (388). The majority of cases comprised genitourinary (57.5% - 538) and gastrointestinal (26.2% - 245) systems. Of the cases, 80.5% (753) were elective, while 19.5% (182) were emergency cases. Routine surgeries, including inguinal hernia repair, undescended testis, hydrocele, circumcision, and appendectomy, constituted 90.5% (846) of the total, while special cases like anorectal malformations, esophageal atresia, and oncologic surgeries accounted for 9.5% (89). Circumcision (20.1% - 189) and appendectomy (13% - 122) were the most commonly performed procedures. Among surgeries that could be performed as open or endoscopic, 78% (333) were open, and 22% (94) were endoscopic. Faculty members conducted elective surgeries more frequently than residents(p<0.001). Additionally, faculty members performed special surgeries more often than routine cases compared to research assistants (p<0.001). They also utilized endoscopic methods more frequently(p<0.001). As residents gained seniority, the frequency of emergency surgeries decreased (p<0.001), while endoscopic surgeries increased (p<0.001).

Conclusion

The number of cases performed as the first surgeon during pediatric surgery residency remains insufficient. Encouraging residents to undertake special cases, which are critical for their education, should be prioritized.

Bir Üniversite Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniğinde Bir Yıllık Ameliyatların Sayı ve Özelliklerinin Analizi: Uzmanlık Eğitimi Açısından Bir Bakış

G Arkan, FN Aracıer Uçaner, LN Türker, C Kaya, S Eryılmaz, A Kapısız, R Karabulut
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi AD

Amaç

Cerrahi branşlarda uzmanlık eğitimi, bilgi ve değer kazanımının yanında beceri kazanımının oldukça önemli olduğu bir süreçtir. Beceri kazanımında ise uzmanlık eğitimi süresince yapılan ameliyatlar oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Accreditation Council for Graduate Medical Education tarafından Mayıs 2023’te yayımlanan çocuk cerrahisi uzmanlık program yeterlik rehberinde asistanlık süresince birinci cerrah olarak yapılması gereken minimum ameliyat sayısı sekiz yüz olarak belirtilmiştir. Bu nedenle çocuk cerrahisi uzmanlık eğitiminde oldukça köklü bir klinik olan xÜniversitesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı’nda gerçekleştirilen vakaları analiz etmek istedik.

Yöntem

Bu çalışmada xÜniversitesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı tarafından bir yılda yapılan tüm ameliyatlar; hangi ayda yapıldığı, vakanın hangi sisteme ait olduğu, rutin vaka/özellikli vaka olması, yapılan işlem, elektif/acil olması, açık/endoskopik yapılması, operatörün öğretim üyesi/araştırma görevlisi olması, araştırma görevlisi ise kıdemi, ki-kare testi ile istatistiksel olarak analiz edildi.

Bulgular

Anabilim dalımızca bir yılda 935 ameliyat yapılmıştır, bunların %58,5’ini(547) asistanlar, %41,5’ini(388) öğretim üyeleri uygulamıştır. Vakaların büyük çoğunluğunu genitoüriner(%57.5-538) ve gastrointestinal(%26,2-245)sistem vakaları oluşturmaktadır. Vakaların %80,5’i (753) elektif, %19,5’i (182) acil niteliktedir. Vakaların %90,5’ini (846) inguinal herni, inmemiş testis, hidrosel, sünnet, apendektomi gibi rutin, %9,5’ini (89) anorektal malformasyon, özofagus atrezisi, onkolojik cerrahi gibi özellikli vakalar oluşturmaktadır. En sık yapılan vakalar sünnet (%20.1-189) ve apendektomidir (%13-122). Açık ya da endoskopik yapılabilen vakaların yüzde%78’i (333) açık, %22’si (94) endoskopik olarak uygulanmıştır. Tüm vakaların; %3,6’si (34) 0-1. yıl, %10,6’si (99) 1-2. yıl, %17,6’ü (165) 2-3. yıl, %10,1’si (94) 3-4. yıl, %16,4’i (153) 4-5.yıl asistanları tarafından uygulanmıştır.

Öğretim üyeleri, araştırma görevlilerine kıyasla; elektif vakaları acil vakalara göre daha sık yapmaktadır (p<,001), özellikli vakaları rutin vakalara göre daha sık yapmaktadır(p<,001) ve daha sık endoskopik olarak yapmaktadır. (p<,001)

Asistanlıkta kıdem arttıkça acil vaka yapma sıklığı azalmaktadır(p<,001), vakaları endoskopik yapma sıklığı artmaktadır. (p<,001)

Sonuç

Çocuk cerrahisi asistanlığında birinci cerrah olarak yapılan vaka sayısı yeterli değildir. Rutin vakalar yerine özellikli vakaların asistan eğitiminde önemli bir yeri olduğu bilinmektedir. Bu nedenle özellikli vakaların asistanlar tarafından uygulanması teşvik edilmelidir.

Notlar: Ameliyat notlarının analizi için xÜniversitesi Etik Komisyonu’ndan 05.07.2023 tarihli onay alınmıştır.

Close