TÇCD 2023 40th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association Congress

View Abstract

Oral Presentation - 82

The Results of Long-Term Follow-up of Infantile Hypertrophic Pyloric Stenosis

O Farzeliyev*, UE Arslan**, T Soyer*, Ö Boybeyi*
*Hacettepe University Faculty of Medicine Department of Pediatric Surgery
**Hacettepe University Institute of Public Health

Aim: The long-term results of patients with infantile hypertrophic pyloric stenosis (IHPS) have not clearly known. Therefore, a prospective study was conducted to evaluate the long-term nutritional habits and to investigate the presence of functional intestinal disorders in the cases who underwent surgery for IHPS in the neonatal period.

Methods: The patient records were taken from hospital archive system. IHPS cases were included in the study group (SG). Healthy volunteers were included in the control group (CG). Each group was divided into subgroups as 4-10 years of age and 10 years old_over. The Eating Behavior Questionnaire (EBQ) and the ROMA III-Turkish version questionnaire were applied to the CG and SG cases by mail. Survey data were recorded and groups were compared.

Results: There was not statistically significant difference between CG (n=52) and SG (n=52) in all age groups in terms of height and weight values, body mass index, height and weight percentiles for age (p>0.05). There was no statistically significant difference between CG and SG for all parameters of EBQ (p>0.05). According to the ROME III (for both age groups) survey results; the epigastric pain was seen significantly higher in SG compared to CG (p<0.05). According to ROME III criteria, functional gastrointestinal disorder was not found in all cases with epigastric pain.

Conclusion: There was no significant difference between cases with IHPS and healthy controls regarding the anthropometric measures and eating behaviors in long-term follow-up. Although IHPS cases experience epigastric pain in long-term, none of them seems to develop gastrointestinal functional disorder.

İnfantil Hipertrofik Pilor Stenozu Olgularının Uzun Dönem İzlem Sonuçları

O Farzeliyev*, UE Arslan**, T Soyer*, Ö Boybeyi*
*Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
**Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü

Amaç: İnfantil hipertrofik pilor stenozu (IHPS) nedeniyle opere edilen hastaların uzun dönem sonuçları net olarak bilinmemektedir. Bu nedenle IHPS tanısı alan ve yenidoğan döneminde cerrahi geçiren olguların uzun dönem beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi ve uzun dönemde fonksiyonel intestinal bozukluk geliştirip geliştirmediğini araştırmak amacıyla ileriye dönük bir çalışma planlanmıştır.

Yöntem: IHPS hastalarının kayıtlarına hastane arşiv sisteminden ulaşılmıştır. IHPS olguları çalışma grubunda (ÇG), sağlıklı gönüllüler ise kontrol grubunda (KG) toplanmış ve her bir grup 4-10 yaş arası ve 10 yaş ve üzeri olacak şekilde alt gruplara ayrılmıştır. Tüm olgulara yeme davranışı sorgulama ve ROMA III-Türkçe versiyon anketleri posta ile yollanarak uygulanmıştır. Anket verileri kaydedilip gruplar karşılaştırılmıştır.

Bulgular: Tüm yaş gruplarında ÇG (n=52) ve KG (n=52) arasında boy ve kilo değerleri, vücut kitle indeksi değerleri, yaşa göre boy ve kilo persentil değerleri açılarından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05). ÇG ve KG yeme davranışı sorgulama anketi sonuçları açısından karşılaştırıldığında tüm parametreler için istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı görülmüştür (p>0.05). ROMA III (her iki yaş grubu için) anket sonuçlarına göre; epigastrik ağrı bulgusunun ÇG olgularında KG olgularına göre anlamlı derecede daha fazla oranda görüldüğü tespit edilmiştir (p<0.05). Ağrı şikayeti olan hastalarda ROMA III kriterine göre fonksiyonel gastrointestinal bozukluk olmadığı izlenmiştir.

Sonuç: IHPS olguları ile sağlıklı kontroller arasında uzun dönemde büyüme parametreleri ve yeme davranışları açısından farklılık bulunmadığı izlenmiştir. IHPS olgularında uzun dönemde epigastrik ağrı görülebildiği, ancak bu ağrının fonksiyonel bir hastalığa neden olmadığı izlenmiştir.

Close