TÇCD 2023 40th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association Congress

View Abstract

Poster - 92

The Importance of Clinical Evaluation and Ultrasonography in Scrotal Pain without Acute Scrotum

C Şahin, M Arpacık, SL Mirapoğlu, C Gül, E Saygı, A Kaymakcı
Health Sciences University Umraniye Training and Research Hospital, Department of Pediatric Surgery

Introduction

Scrotal pain is a common complaint among patients visiting pediatric surgery clinics, presenting both in acute and chronic forms, often posing diagnostic challenges. Initial steps involve excluding acute scrotal pathologies, followed by meticulous history-taking and physical examination (PE) to delve into the underlying reasons behind scrotal pain. Subsequently, ultrasonography (USG) emerges as a frequently employed diagnostic tool. The aim of this study is to retrospectively examine pediatric patients presenting with scrotal pain without acute scrotum, to review potential causes in these cases, and to discuss the fundamental steps of clinical assessment and the role of ultrasonography, in line with the existing literature.

Materials and Methods

Records of patients under the age of 18 who presented with scrotal pain between January 2011 and May 2023 were retrospectively reviewed.

Result

A total of 526 patients with scrotal pain excluding acute scrotum were included in the study. Among the patients, 7.7% had a history of inguinoscrotal surgery, 4.8% had pathology detected during inguinal examination, and 28.9% showed pathological findings in the scrotal USG results. Underlying pathology for scrotal pain could not be determined in 52.2% of the patients. USG was performed on 73.5% of the patients, and pathology was detected in 39.3% of the conducted USG exams. Epididymal cysts were observed in 15% of the patients who underwent USG, which was the most common pathological USG finding. Furthermore, in patients with no palpable scrotal mass during PE, pathological USG findings were encountered in 14.9%.

Discussion and Conclusion

According to the findings of the study, it has been determined that epididymal cyst is the most commonly observed pathology in patients presenting with scrotal pain excluding acute scrotum, followed by cases of microlithiasis and varicocele. Additionally, it is considered that inguinoscrotal surgical history and inguinal pathologies (inguinal hernia, cord cyst, retractile testis) could also be potential causes of scrotal pain. Nevertheless, despite identifying potential causes of scrotal pain, a significant portion of patients remained without a determined cause. Although careful history taking and PE can help identify these potential causes, it is believed that ultrasonography screening could be a valuable tool for diagnosing possible pathologies, especially in cases where history and PE appear normal.

Akut Skrotum Olmayan Skrotal Ağrıda Klinik Değerlendirme ve Ultrasonografinin Önemi

C Şahin, M Arpacık, SL Mirapoğlu, C Gül, E Saygı, A Kaymakcı
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi,Çocuk Cerrahisi Kliniği

Giriş

Skrotal ağrı, çocuk cerrahisi polikliniklerine başvuran hastalar arasında yaygın bir şikayettir. Hem akut hem de kronik formlarda ortaya çıkabilen bu ağrı teşhis açısından bazen zorlayıcı olabilir. Başlangıçta hastanın akut skrotal patolojilerini dışlamak, ardından ise skrotal ağrının temel nedenlerini incelemek için ayrıntılı bir öykü ve titiz bir fizik muayene (FM) yapmak gerekmektedir. Bu aşamadan sonra ise en yaygın olarak kullanılan tanı aracı ultrasonografidir (USG). Bu çalışmanın amacı, akut skrotum dışında kalan ancak skrotal ağrı şikayetiyle başvuran çocuk hastaları retrospektif bir şekilde inceleyerek, bu vakalarda olası sebepleri gözden geçirmek ve klinik değerlendirmenin temel adımlarını, ultrasonografinin rolünü literatür eşliğinde tartışmaktır.

Materyal metod

Ocak 2011- Mayıs 2023 tarihleri arasında skrotal ağrı nedeniyle başvuran 18 yaş altındaki hastaların kayıtları retrospektif olarak inclendi

Bulgular

Akut skrotum olmayan skrotal ağrılı 526 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların %7,7’sinde inguinoskrotal operasyon öyküsü bulunurken, %4,8’inde inguinal muayenede patoloji tespit edilmiş, %28,9’unda ise patolojik USG bulguları saptanmıştır. Hastaların %52,2’sinde ise skrotal ağrının altında yatan bir patoloji tespit edilememiştir. Hastaların %73,5’ine USG uygulanmış ve yapılan USG'lerin %39,3'ünde patoloji saptanmıştır. USG yapılan hastaların %15'inde epididim kisti gözlemlenmiş ve bu, en yaygın patolojik USG bulgusu olmuştur. Ayrıca, FM’de skrotal kitle palpe edilmeyen hastaların %14,9'unda patolojik USG bulgularına rastlanmıştır.

Tartışma ve Sonuç

Çalışmanın sonuçlarına göre, akut skrotum dışı skrotal ağrı ile başvuran hastalarda en yaygın görülen patolojinin epididim kisti olduğu belirlenmiş, bunu mikrolitiazis ve varikosel vakalarının izlediği saptanmıştır. Bunun yanı sıra, inguinoskrotal operasyon öyküsü ve inguinal patolojilerin (inguinal herni, kordon kisti, retraktil testis) de skrotal ağrının olası sebepleri arasında yer alabileceği görülmektedir. Bununla birlikte, skrotal ağrının potansiyel nedenleri belirlenmiş olmasına rağmen, hastaların önemli bir bölümünde sebep bulunamamıştır. Dikkatli bir öykü alımı ve FM ile potansiyel nedenler tespit edilebilse de bunların normal olduğu hastalarda ultrasonografi taramasının, olası patolojilerin teşhisinde önemli bir araç olduğu düşünülmektedir.

Close