Poster - 1
Staged Thoracoscopic Internal Traction In Long Gap Isolated Esophageal Atresia: Our First Experience
P Khalilova, E Ergün, M Çakmak, G Göllü
Ankara University, School of Medicine, Department of Pediatric Surgery
Introduction: 8% of esophageal atresia (EA) is long-gap atresia and its management is controversial. Recently, internal traction has gained popularity for long-gap EA repair. It was aimed to present the first experience in staged thoracoscopic internal traction for isolated long-gap EA repair.
Case presentation: A 2905-g and 36th gestational week male baby with antenatal isolated EA also had interatrial patency and thyroid agenesis. Bronchoscopy and thoracoscopic dissection of both pouches were performed on the second postnatal day. Two polyester sutures and clips were placed at both ends tightly enough to have sufficient traction. A second thoracoscopy was performed five days later but the tips were still too tight for anastomosis. In the third thoracoscopy performed seven days after the second thoracoscopy, anastomosis could be performed. The patient, who required fundoplication due to severe gastroesophageal reflux, was discharged in the third postoperative week. No swallowing or stenosis problems were observed in the 14-month follow-up of the baby.
Conclusion: Staged thoracoscopic internal traction, which is one of the current approaches, is a technique that can be applied in long-gap isolated EA.
Uzun Aralıklı İzole Özofagus Atrezisinde Aşamalı Torakoskopik İnternal Traksiyon: İlk Deneyimimiz
P Khalilova, E Ergün, M Çakmak, G Göllü
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
Giriş: Özofagus atrezisi(ÖA)'nin %8’i uzun aralıklı atrezilerdir ve yönetimi tartışmalıdır. Son zamanlarda internal traksiyon, uzun aralıklı ÖA onarımı için popülerlik kazanmıştır. İzole uzun aralıklı ÖA onarımı için aşamalı torakoskopik internal traksiyondaki ilk deneyimin sunulması amaçlandı.
Olgu sunumu: Antenal izole ÖA tanılı 2905 gr ve 36. gebelik haftasında erkek bebekte ayrıca interatriyal açıklık ve tiroid agenezisi mevcuttu. Postnatal ikinci günde bronkoskopi ve her iki poşa torakoskopik diseksiyon uygulandı. İki polyester sütür ve klips, yeterli traksiyona sahip olacak kadar sıkı bir şekilde her iki uca yerleştirildi. Beş gün sonra ikinci torakoskopi yapıldı ancak uçlar hala anastomoz için çok gergindi. İkinci torakoskopiden yedi gün sonra yapılan üçüncü torakoskopide anastomoz yapılabildi. Ağır gastroözofageal reflü nedeniyle fundoplikasyon yapılması gereken hasta ameliyat sonrası üçüncü haftada taburcu edildi. Bebeğin 14 aylık takibinde yutma ve darlık sorunu gözlenmedi.
Sonuç: Güncel yaklaşımlardan biri olan aşamalı torakoskopik internal traksiyon, uzun aralıklı izole ÖA'da uygulanabilecek bir tekniktir.