Oral Presentation - 59
Evaluation of fecal incontinence in pediatric patients with Hirschsprung's disease who underwent transanal endorectal pull-through (TERP) operation
S Odabaşı, N Sever, M Kaba, DN Temel, ÇA Karadağ
Health Sciences University, Şişli Hamidiye Etfal SUAM, Pediatric Surgery Departmant, Istanbul
Aim
Hirschsprung's disease (HH) is associated with the absence of enteric ganglia in the myenteric and submucosal plexuses and results from a defect in neural crest cell migration during fetal development. The aim of the treatment of the disease is the surgical removal of the aganlionic segment. Transanal endorectal pull-through (TERP) operation, which is a minimally invasive technique with successful results, has been applied in recent years. With the support of this technique with laparoscopy, less retraction and shortening of the operation time draws attention.
We aimed to show the relationship between TERP and laparoscopy-assisted TERP (LTERP) patients in terms of fecal incontinence and constipation.
Method
The data of patients who underwent TERP for HH between 2011 and 2020 were retrospectively analyzed.
Results
In total, 52 patients were operated with TERP/LTERP. Thirteen of the patients were female and 39 were male. Our youngest patient was 1 month old, and our oldest patient was 14 years old. The mean age was found to be 21.98 months. LTERP was applied to 19 patients and TERP was applied to 33 patients. Incontinence was detected in 13 patients and constipation was found in 21 patients. In the group with incontinence, LTERP was applied to 5 patients and TERP to 8 patients. In terms of incontinence, no statistically significant difference was found in the TERP and LTERP group. All patients with incontinence also had constipation complaints. Complaints completely regressed after constipation treatment. A statistically significant relationship was found between constipation and incontinence.
Conclusion
Laparoscopy-assisted TERP operations do not differ significantly in terms of incontinence. Constipation is the main cause of incontinence. In children with HH, anti-constipation approaches should be taken, and in case of constipation, treatment should be done.
Hirschsprung hastalığı olan ve transanal endorektal pull-through (TERP) operasyonu geçiren çocuk hastaların fekal inkontinans açısından değerlendirilmesi
S Odabaşı, N Sever, M Kaba, DN Temel, ÇA Karadağ
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Şişli Hamidiye Etfal SUAM, Çocuk cerrahisi Kliniği, İstanbul
Amaç
Hirschsprung hastalığı(HH) miyenterik ve submukozal pleksuslarda enterik ganglionların yokluğu ile ilişkilidir ve fetal gelişim sırasında nöral krest hücre göçündeki bir kusurdan kaynaklanır. Hastalığın tedavisindeki amaç aganlionik olan segmentin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Son yıllarda başarlı sonuçları olan ve minimal invaziv bir teknik olan transanal endorektal pull through (TERP) operasyonu uygulanmaktadır. Bu tekniğin laparoskopi ile desteklenmesi ile daha az ekartasyon ve operasyon süresinin kısalması dikkat çekmektedir.
TERP ve laparoskopi destekli TERP (LTERP) uygulanan hastaların fekal inkontinans ve kabızlık açısından ilişkisini göstermeyi amaçladık.
Yöntem
2011 ve 2020 yılları arasında HH nedeniyle TERP uygulanan hastaların verileri retrospektif olarak incelendi.
Bulgular
Toplamda 52 hasta TERP/LTERP ile opere edildi. Hastaların 13’ü kadın, 39’u erkek cinsiyetinde idi. Yaşı en küçük hastamız 1 aylık, en büyük hastamız 14 yaşında idi. Yaş ortalaması 21,98 ay olarak bulundu. 19 hastaya LTERP, 33 hastaya TERP uygulandı. 13 hastada inkontinans, 21 hastada kabızlık saptandı. İnkontinans olan grupta 5 hastaya LTERP, 8 hastaya TERP uygulandı. İnkontinans açısından TERP ve LTERP yapılan grupta istatiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. İnkontinans olan hastaların tamamında kabızlık yakınması da vardı. Kabızlık tedavisi sonrası şikayetler tamamen geriledi. Kabızlık ve inkontinans arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki bulundu
Sonuç
TERP operasyonlarının laparoskopi destekli yapılması inkontinans açısından anlamlı fark yoktur. İnkontinansa sebep olan asıl etmen kabızlıktır. HH sahip çocuklarda kabızlık önleyici yaklaşımlarda bulunulmalı, kabızlık olması halinde tedavisi yapılmalıdır.