TÇCD 2023 40th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association Congress

View Abstract

Oral Presentation - 81

EVALUATION OF CHILDHOOD CORROSIVES AND THE ROLE OF DIAGNOSTIC ESOPHAGOSCOPY

ÜN İrdem Köse*, E Şenel**
*Ankara Etlik City Hospital, Department of Pediatric Surgery
**Ankara City Hospital, Department of Pediatric Surgery

Aim: Corrosive substance ingestion is still a public health problem especially in developing countries. The aim of our study is to evaluate the demographic data of pediatric patients hospitalized due to coustic ingestion and to determine the necessity of diagnostic esophagoscopy in these patients.

Methods: Between 2010 and 2020, 230 patients aged 0-18 years who were hospitalized due to corrosive ingestion were evaluated retrospectively. Patients who had no burn and patients who had any grade of burn were compared statisticaly in terms of the type and the amount of the corrosive substance taken, symptomps and physical examination findings, the time of starting oral feeding and the length of hospital stay. Patients who had undergone eosophagoscopy and the patients who were observed conservatively were compared in terms of their symptoms, physical examination findings, the type of corrosive substance taken, the time of starting oral feeding, total length of hospitalization and the need for dilatation.

Results: When symptomps and physical examination findings evaluated individually, only presence of oropharyngeal lesion and burn relation was statistically significant. But when the patients were grouped as symptomatic/asymptomatic and with normal/pathological phsyical examination findings; presence of coustic burn was statistically higher in the symptomatic and pathologic physical examination findings group.

Conclusions: Conservative follow-up of patients with suspicious history of corrosive ingestion, normal physical examination findings, patients who can swallow their saliva and has the opportunity to reach to the hospital in case of swallowing difficulty, will protect the majority of patients from unnecessary endoscopy and anesthesia risk. Similarly, if the patient is symptomatic and has pathological physical examination findings and if the amount of the substance ingested is known to be a lot (especially intentional ingestion), performing diagnostic endoscopy will allow to initiate the medical treatment support until the second evaluation.

ÇOCUKLUK ÇAĞI KOROZİV İÇİMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ve BU OLGULARDA DİAGNOSTİK ÖZOFAGOSKOPİNİN YERİ

ÜN İrdem Köse*, E Şenel**
*Ankara Etlik Şehir Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği
**Ankara Bilkent Şehir Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği

Amaç: Koroziv madde içimi gelişmekte olan ülkelerde halen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Çalışmamızın amacı, koroziv madde içimi nedeniyle hastaneye yatırılan çocuk hastaların demografik verilerini değerlendirmek ve bu olgularda tanısal özofagoskopi yapılmasının gerekli olup olmadığını tartışmaktır.

Yöntem: 2010-2020 yılları arasında koroziv madde içimi nedeniyle hastaneye yatırılan 0-18 yaş arası 230 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Özofagoskopi yapılan hastalardan herhangi bir derecede yanığı olanlar ve yanığı olmayanlar alınan maddenin cinsi ve miktarı, hastaların semptomları ve fizik muayene bulguları, oral beslenmeye başlama zamanı ve hastanede kalış süresi açısından istatiksel olarak karşılaştırıldı. Özofagoskopi yapılan hastalar ile özofagoskopi yapılmadan konservatif takip edilen hastalar semptomları, fizik muayene bulguları, alınan koroziv maddenin türü, oral beslenmeye başlama zamanı, hastanede kalış süresi ve dilatasyon ihtiyacı açısından karşılaştırıldı.

Bulgular:

Semptomlar ve fizik muayene bulguları tek tek değerlendirildiğinde, yalnızca orofaringeal lezyon varlığı ile yanık ilişkisi istatiksel olarak anlamlı bulundu. Ancak hastalar, semptomatik/asemptomatik hastalar ve normal fizik muayene bulguları olan/patolojik fizik muayene bulguları olan hastalar olarak gruplandığında; koroziv madde yanığının, hem semptomatik hem de patolojik fizik muayene bulguları olan hasta grubunda istatistiksel olarak daha fazla olduğu görüldü.

Sonuç:

Koroziv içme öyküsü şüpheli olan, fizik muayene bulguları normal olan, tükürüğünü yutabilen ve yutma güçlüğü gelişmesi durumunda hastaneye erişme imkanı olan hastaların konservatif olarak izlenmesi, hastaların büyük kısmını gereksiz endoskopi ve anestezi riskinden koruyacaktır. Benzer şekilde, hasta semptomatikse ve patolojik fizik muayene bulguları varsa, içilen maddenin miktarının çok olduğu biliniyorsa (özellikle kasıtlı içilen durumlarda), tanısal özofagoskopi yapılması, ikinci bir değerlendirmeye kadar medikal tedavi desteğinin başlatılmasını sağlayacaktır.

Close