Oral Presentation - 92
Pancreatic trauma in children: a single center experience
AU Uzun*, A Ertürk**, S Demir*, Cİ Öztorun**, SA Bostancı*, EE Erten*, VS Çayhan*, YB Aydın*, HK Fakılı*, MN Azılı**, E Şenel**
*Ankara City Hospital, Department of Pediatric Surgery
**Ankara Yıldırım Beyazıt Unıversıty Medical Faculty Department of Pediatric Surgery
Aim: Although pancreatic injuries constitute a small proportion of childhood traumas, they are difficult to diagnose and treat because it is a retroperitoneal organ and therefore has high morbidity and mortality. The aim of this study is to share the results of our treatment of patients with pancreatic injuries and to compare the results of patients with duct injuries with other patients.
Methods: Medical records of children under 18 years of age with pancreatic trauma treated between August 2019 and August 2023 were retrospectively analyzed. Patients were divided into 2 groups according to the presence or absence of duct injury.
Results: A total of 1035 patients were admitted to our clinic for trauma and 587 of them had abdominal trauma. 16 patients had radiologically proven pancreatic injury. All of these patients had blunt abdominal trauma. 5 patients had duct injury and 11 patients did not. The mean age was 8.6 years. 37.5% of the injuries were due to bicycle accidents and compared to all other causes of trauma, bicycle accidents were more common in the first group (80%), which was statistically significant. Mean amylase and lipase levels on admission were higher in the first group, but this was not statistically significant. Pseudocyst development was higher in the first group, but this was not statistically significant.
Conclusion: Blunt trauma is the most common cause of pancreatic injury. Duct injury is less common in pancreatic trauma patients, but requires more interventional procedures. The choice of surgical treatment depends on the degree of duct injury.
Çocuklarda pankreas travmaları: tek merkez deneyimi
AU Uzun*, A Ertürk**, S Demir*, Cİ Öztorun**, SA Bostancı*, EE Erten*, VS Çayhan*, YB Aydın*, HK Fakılı*, MN Azılı**, E Şenel**
*Ankara Bilkent Şehir Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği
**Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
Amaç: Pankreas yaralanmaları çocukluk çağı travmalarının küçük bir kısmını oluşturmasına rağmen retroperitoneal bir organ olması nedeniyle tanı ve tedavisi zordur ve bu nedenle morbidite ve mortalitesi yüksektir. Bu çalışmanın amacı pankreas yaralanması olan hastalara uyguladığımız tedavi sonuçlarını paylaşmak ve kanal yaralanması olan hastaların sonuçlarını diğer hastalarla karşılaştırmaktır.
Yöntem: Ağustos 2019 ve Ağustos 2023 tarihleri arasında tedavi edilen pankreas travması geçirmiş 18 yaş altı çocukların tıbbi kayıtları retrospektif olarak analiz edildi. Hastalar kanal yaralanması olup olmamasına göre 2 gruba ayrılmıştır.
Bulgular: Kliniğimize toplam 1035 hasta travma nedeniyle başvurdu ve hastaların 587'sinde abdominal travma vardı. 16 hastada radyolojik görüntülerle kanıtlanmış pankreas yaralanması vardı. Bu hastaların hepsinde künt karın travması vardı. 5 hastada kanal yaralanması vardı ve 11 hastada yoktu. Ortalama yaş 8,6 idi. Yaralanmaların %37,5'i bisiklet kazalarına bağlıydı ve diğer tüm travma nedenleriyle karşılaştırıldığında, bisiklet kazaları ilk grupta daha yüksek (%80) görüldü, bu istatistiksel olarak anlamlıydı. Başvuru sırasında ortalama amilaz ve lipaz düzeyleri birinci grupta daha yüksekti ancak bu istatistiksel olarak anlamsızdı. Psödokist gelişimi birinci grupta daha yüksekti ancak bu da istatistiksel olarak anlamsızdı.
Sonuç: Künt travmalar pankreas yaralanmasının en yaygın nedenidir. Pankreatik travma hastalarında kanal yaralanması daha az görülür, ancak daha fazla girişimsel prosedür gerektirir. Cerrahi tedavi seçimi kanal yaralanmasının derecesine bağlıdır.